Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylw84

Emigracja na stałe - jakie formalności W POLSCE?

Polecane posty

Gość Sylw84

Za kilka miesięcy emigruje na stałe do Niemiec. Będę mieszkać tam razem z moim chłopakiem (Niemiec), ale na razie bez ślubu. Mam też już na oku legalną pracę. Co muszę załatwić w Polsce przed wyjazdem, żeby nie ścigały mnie potem jakieś urzędy, typu skarbówka? -połowę 2009 pracuję jeszcze w Polsce, co z PITem w przyszłym roku? - czy muszę wymienić dowód, jeśli wprowadzę się do chłopaka i tam się zamelduję? (rodzice woleliby, żebym w polsce nadal była zameldowana u nich, ale niemieckim urzędnikom to nie przeszkadza, ważne, żeby u nich się też zameldować) - czy gdybym zmieniała dowód, to czy polski urząd wpisze mi mój niemiecki adres do dowodu?? (nie ufam im żeby mieli niemiecką czcionkę hehe) - czy muszę zgłosić w skarbówce zmianę miejsca zamieszkania? (a jesli w dowodzie adres pozostanie stary - to mieliby 2 sprzeczne adresy) Piszcie proszę, jakie wy miałyście doświadczenia z emigracją. Pozdrawiam!

Gość sama...
jestem ciekawa:)

Gość nie zamykaj drzwi za soba
w zyciu roznie bywa.......

Gość mickey mouse +
dobrze Ci radzą, nie przypalaj się tak. Chłopak to tylko chłopak, może za rok będziesz chciała to wszystko odkręcać? Ja mieszkam w Niemczech o paru lat i jestem wciąż zameldowana na stałe w Polsce, rozliczam w Polsce podatki, tzn. składam zerowe PIT-y, mam polski paszport i w niczym mi to nie przeszkadza.

Gość nalon32
a po co zmieniac dowod...na to masz jeszcze czas, a Niemcy to nie Australia, za 30 Euro kupisz bilet do Polski a podroz samochodem to tez nie wielka wyprawa... nikt cie nie bedzie scigac...jak chcesz to zamknij konto bankowe w Polsce, jak z niego nie bedziesz korzystac,zachowaj papiery z poprzedniej pracy w tym PIT11 do rozliczenia z US i tyle....

Gość Obywatelstwa od reki nie
Dostaniesz. Polka i tak bedziesz wiec co ci to da.