Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedzwiedzica.................

Czy w ciazy mozna wykonac CYTOLOGIE????

Polecane posty

Gość niedzwiedzica.................

Mi lekarka zrobila, teraz cos mi pobolewa w brzuchu. Boje sie i o ciaze i o wynik :-O

Gość Answering
Ja własnie mialam robiona w ciazy i wszystko bylo ok.

Gość chyba trzebba

Gość ohpipi
ja tez miałam robioną w ciąży

cytologia jest w ciąży badaniem obowiązkowym, przeprowadzanym u wszystkich ciężarnych. okokokoko przysięgam, że nigdy w życiu nie słyszałam, żeby cytologię u ciężarnych pobierało się ze ścianek pochwy... takie pobranie wymazu nie da żadnego wyniku, to będzie zwykły wymaz z pochwy. a przecież cytologia jest po to, aby pobrać na szczoteczkę komórki z tarczy i szyjki macicy. szczoteczki są miękkie (z mięciutkiej gumy) i badanie w żaden sposób nie podrażnia szyjki macicy. już bardziej dotkliwy dla szyjki jest seks.

w sumie masz rację. Tak szukam szukam i rzeczywiście. Nie wiem dlaczego mi ginekolog wciskał, że nie pobiera z szyjki macicy :D. Mówił, że nie chce podrażniać jej. Dziwna sprawa. Z tego co widzę, to ze ścianek wykonuje się tzw. cytologię hormonalną :). W każdym bądź razie była nieprzyjemna :D. Zwracam honor :).

okokokokoko a po co robił Ci tę cytologię hormonalną? miałaś jakieś problemy z ciążą? musiał być strasznie niedelikatny, przecież zwykłe pobranie wymazu jest wręcz nieodczuwalne...

No ja wiem, że nieodczuwalne, bo robię cytologię regularnie i nic nie boli. Ale ten koleś był dziwny, Końcówkę ciąży prowadził mi już inny lekarz. A po co wykonał tamto badanie? Ja wiem hmmm pewnie dla kasy. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Jedyny problem jaki miałam to cukrzyca-nietolerancja. Nikt do końca tego nie stwierdził, bo byłam na granicy.

Czy zdarzyło się którejś z Was plamić krwią zaraz po badaniu cytologicznym? Ja miałam dzisiaj i plamie konkretnie - troche sie obawiam.

Gość BEATA1079
HEJ JA MAM MIEĆ CYTOLOGIE I BOJE CSIĘ ZE TO USZKODZI CIĄŻE TZN MOJA ZNAJOMA PLAMIŁA PO TYM DOSC DŁUGO....

Gość pewnie, że mogą być
w ciąży musi być zrobiona cytologia!

Hej, jestem w 15 tyg ciazy, okolo 8 tyg mialam robioną cytologię, lekarz sadysta skrobał jakimś skalpelem (tak to wygladało), do tego porządnie mnie zaciął, tak że przez następne 2 dni krwawiłam jak podczas okresu. A jeżeli chodzi o pobolewanie brzucha po wizytach u lekarza to zawsze mnie boli po badaniu wziernikiem, niezależnie od delikatności lekarza. Pozdrawiam.

Cytologię w ciąży wykonać trzeba, najlepiej 2 razy, na początku i pod koniec. Ja miałam ostatnio cytologię pobieraną i lekarz uprzedzał, że musi "skrobnąć" i będzie to nieprzyjemne, ale to zapewne ze względu na to, że mam krążek na szyjce, jak miałam na początku ciąży cytologię to właściwie nic nie czułam. Nie miałam później radnych plamień ani innych dolegliwości, po badaniu też nic mnie nigdy nie boli-mój lekarz jest bardzo delikatny.

Gość tys
ja mialam robiona cytologie... pozniej troche krwawilam.... dowiedzialam sie ze nie powinnam miec jej robionej... po 3 dniach poronilam.... nie wiem czy to od tego.... znajoma miala tak samo tyle ze jej ciaze dalo sie uratowac... moja juz niestety nie....

Gość tez przyszla
miałam zaraz przy potwierdzeniu ciąży i wszystko bylo ok. A lekarz wiedział, że poprzednią ciąże poroniłam.

Gość perliczka2345
Ja miałam robioną cytologię podczas potwierdzenia ciąży, bolało (choć wcześniej gdy robiłam nigdy nie czułam bolu). jeszcze na fotelu zaczęłam krwawić, lekarz powiedział że to normalne po badaniu i tego samego dnia poroniłam :(

Gość uyuijhhh
a ja nie miałam robionej cytologii w ciąży. a jestem już w 35 tygodniu. serio jest to konieczne?

Gość Kiedyś też
plamiłam po wykonaniu przez lekarkę cytologii. Cytologia jest obowiązkowa w ciąży. Ja jestem w 15 tygodniu ciąży, jeszcze jej nie miałam ale za mną dopiero jedna"oficjalna" wizyta u lekarza.

Gość gość
W ciazy nie wolno wykonywac cytologi bo moze to doprowadzic do poronienia. Podczas cytologi lekarz otwiera szyjke macicy aby pobrac probke do badania. Podczas ciazy wejscie do macicy ma byc zamkniete. Mozna jedynie pobrac wymaz na dlugi patyczek zakonczony wata nisko ze scianek pochwy i takie badanie jak najbardziej sie stosuje i wykaze co ma wykazac.

Gość bella  86
Ja miałam robioną, było to kilka lat temu. Teraz może nie robią.