Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ohpipi

ciasto dla alergika - mleko

Polecane posty

Gość ohpipi

Witam Moja córka ma alergię na białko mleka krowiego. Znacie jakieś przepisy na domowe ciasto bezmleczne. Margaryny które używam do pieczenia mają w składzie mleko odtłuszczone. Są jakieś margarnyny bez mleka, serwatki itp? A może znacie przepisy na ciazto, gdzie zamiast margaryny daje się olej? Czy w każdym cieście miksowanym (nie gniecionym) można zastąpić margarynę olejem - jeśli tak to jakie są proporcje?

Gość ehh te dzieciakiii
ja mam alergię na prawie wszystko .... i ... jem wszystko i żyje :)

Gość a ile ma dziecko
i skad wiesz, ze ma alergie????? Bo ja jestem zdania, ze lekarze czesto wkrecaja nasze dzieci w alergie.... krosteczka wyskoczy i juz odstawic to czy tamto, a najlepiej mleko....

słyszałam ze na bebilonie pepti mozna zrobic ciasto :) albo biszkopt w proporcjach 5 jajek (zastąp przepiórczymi - chyba 2 na 1 kurze) 250 g mąki 250 g cukru 250 ml oleju ubijasz jajka z cukrem i olejem na koncu mąka ale juz nie mikserem a drewnianą łyzką 260 stopni okolo 50 min :)

Gość ohpipi
a ile ma dziecko ma 1, 5 roku na razie nie dajemy córce mleka bo przez długi czas miała śluz w kupkach a póżniej pojawiła się krew. Miała robione badania na pasozyty, lamblie i posiew, ale nic nie wyszło. Dostała jednak zapobiegawczo leki na bakterie układu pokarmowego i żyjątka oraz zmianę mleka na pepti i w końcu przeszło. Ostatnia próba podania jogurtu skończyła się ponownie śluzem. Do końca nie wiemy, czy problemy byly z powodu alergii, czy faktycznie coś się przeoczyło w badaniach, ale na razie mamy się wstrzymać z mlekiem. Tak, wiem, że zamiast mleka mogę dać bebilon pepti, tylko wszystkie przepisy co mam zawierają margarynę i nie wiem jak to obejść. Dzięki za przepis na biszkopciki

córka miała skazę białkowąpolecam mleczko ryżowe w proszku (w selgrosie, sklepie ze zdrową żywnością) - świetnie zastępuje mleko - robiłam sobie na jego bazie wszystko, łącznie z naleśnikami, kakao i kawą z mlekiem ;)

to ciasto :) a nie biszkopiki w kazdym razie robisz je na okragłej blaszce jak juz ostygnie to przełozyc mozna powidłami, drzemem aby nie było za suche

Gość ohpipi
renika tak, źle przeczytałam :P nglka, selgrosa nie mamy ale znajdzie się zdrowa żywność. Dzięki