Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korowody barwne

Aborcja TAK-NIE

Polecane posty

Nikt nie mówi, że ktoś ma męczyć siebie lub dziecko. Dziecko można oddać zaraz po urodzeniu. Jest wiele osób które chcą zaadoptować takie malutkie dzieciątko.

Gość autorze tego topiku
TAK !!!! ale tylko w uzasadnionych wypadkach ( gwałt, zly stan zdrowia etc )

balbinka123 Straszny_kocur jak nie chcą mieć dzieci to niech poddają się sterylizacji. W Polsce sterylizacja jest prawnie zakazana :P

Gość Znowu.
balbinka123 - nie prawda . W szczególnych przypadkach mozna ;P

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
A powinna byc legalna, bo wtedy zadna kobieta która chce sie wyskrobac tak sobie, nie przesszła by przez komisje dopuszczającą do zabiegu.

Gość Znowu.
"chce sie wyskrobac tak sobie" :O

balbinka123 - aborcja jest legalna w szczególnych przypadkach. Inna sprawa, że jest legalna na papierze. Lekarze boją się nagonki obrońców życia poczętego i nie chcą wykonywać aborcji nawet w tych szczególnych przypadkach jak gwałt, czy zagrożenie życia matki.

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
Tak sobie to znaczy pomijając gwałt i choroby. Zmienilam zdanie po przeczytaniu historii niektórych kobiet, i było to podjecie decyzji własnie tak sobie.Włos sie jezy.

Gość aroniaa a
Gdyby sterylizacja byla legalna, nie byloby tylu aborcji, proste? To bledne kolo... Ja osobiscie chetnie bym sie poddala takiemu zabiegowi, poniewaz dzieci wiecej nie planuje, a zadna antykoncepcja nie daje mi 100% zabezpieczenia.

Gość saleminka8
Nie i tak-w wyjaztkowych przypadkach (gwałt,wady rozwojowe,zagrożenie dla matki)

Gość tak i jeszcze raz tak
każdy powinien miec prawo decydowac a teraz i tak sa przeprowadzane aborcje w strasznych warunkach lubdziewczyny łykaja różne tabletki które maja pomoc pozbyc sie \"problemu\" a dziecko rodzi sie z powaznymi wadami

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
Koncze temat, bo moja dzidzia w brzuszku mnie kopie.Najcudowniejsze uczucie na ziemi.

No właśnie w szczególnych przypadkach np. ze względów zdrowotnych, ale nie dlatego, że ktoś używa sobie ile idzie i nie liczy się z ciążą. A jeżeli do końca nie wiedzą czy rzeczywiście ciąża jest zagrożeniem to nie ma się co dziwić, że nie chcą jej wykonać. Jeżeli to byłaby kobieta która bardzo chciała mieć dziecko i by się okazało, że aborcja nie była konieczna to chyba wiadomo jakby się czuła. Zresztą jak pisałam dziecko zawsze można oddać nikt nie każe kobiecie wychowywać go na siłę.

Gość nataszka n.
tak

No właśnie, żyjemy w trochę nienormalnym kraju, gdzie lekarze nie chcą wykonać zabiegu, nawet, gdy dziecko zagraża życiu, lub zdrowiu matki. Nie chcą przyłożyć ręki do zabójstwa dziecka, ale spokojnie patrzą, jak umiera, lub traci zdrowie matka, która często ma już inne dzieci na wychowaniu, które potrzebują jej zdrowej, oraz jej W OGÓLE. paranoja

Zresztą nie ma się co oszukiwać, że jeżeli ktoś potrafi załatwić sobie aborcje to też potrafi załatwić sobie sterylizacje. Wiele kobiet nie usuwa w Polsce tylko za granicą gdzie sterylizacja jest legalna.

Gość Extensaaa
Musi byc aborcja legalna...to konieczne!!!!! Zauważcie,gdyby stworzyc prawne wynikajace z Ustawy zasady wszystko byłoby normalniejsze... Np dziewczynki bardzo młode,kobiety zgwałcone,chore nie musiałyby byc ponizane medialnie...jak jest teraz. Kolejna sprawa kobiety ktore teraz sie decyduja na nielegalna aborcje(z róznych powodow) robia to w tragicznych warunkach,nikt ale to nikt nie daje im wsparcia. Gdy bedzie to unormowane prawem,to i terapia psychologa "przed"moze odmienic decyzje... Naprawde robi sie to i teraz w naszym kraju,tylko w sposób beznadziejny!

Gość mihr-un-nisa
A dlaczego przeciwniczki aborcji uważają że inne kobiety nie powinny jej sobie robić? Czyjeś poglądy dotyczą tylko jego. To że ktoś jest przeciwny aborcji nie znaczy, że ja nie mogę jej sobie zrobić

Gość Tora borra boraa
No niestety, ale nie kazdego stac na taki zagraniczny wyjazd i zabieg. Po co panstwo utrudnia ludzia zycie? W innych krajach aborcja i sterylizacja sa legalne i nikt sie o to nie kloci, nikt nie robi problemow.. to tylko Polska jest taka zacofana.

Gość saleminka8
balbinka123 Zresztą nie ma się co oszukiwać, że jeżeli ktoś potrafi załatwić sobie aborcje to też potrafi załatwić sobie sterylizacje. Wiele kobiet nie usuwa w Polsce tylko za granicą gdzie sterylizacja jest legalna. Mówimy o aborcji a nie steryliznacji ! usunięciu dziecka z macicy a nie sprawienie by kobieta nie mogła zajść w ciąże!

Gość kocia natura D
jestem zaskoczona iloscia wypowiedzi: tak, ale sama nigdy bym nie usunęła.. To dla was kobitki: Rodziłam w 93 roku. Trafiłam do gina nieco zestresowana, bo dziecko w tym momencie planowane nie było (co nie znaczy że nie było chciane) Ale postawa gina wprawiła mnie w furię.. Pan doktor po usg zapytał: to co, usuwamy? Koszt taki a taki :O Moje dzieciatko, a ten szubrawiec śmiał potraktować je jak zlepek komórek na których wyskrobaniu zarobi dodatkową kasę :O

balbinka123 jest spora różnica między zabiegami aborcji a sterylizacji. Raczej nie przeprowadzisz sterylizacji łykając tabletki. Nie pisz bzdur.Co to znaczy ,że \"do końca nie wiedzą czy ciąża może być zagrożeniem\"? Lekarze określają stan zdrowia i orzekają, że ciąża może być niebezpieczna dla jej zdrowia lub życia. Może- to znaczy, że nie MUSI umrzeć, lecz ciąża i poród ( bo o to głównie chodzi) stanowią REALNE zagrożenie.

mihr - tłumaczenie jest proste - ktoś Ci powie, że nie decydujesz w przypadku aborcji O SOBIE, ale o już nowym człowieku, a oni uważają, że to tak jakby przyzwalali na zabijanie ludzi, dla przeciwników aborcji to bez różnicy, czy zabijasz dziecko w brzuchu, czy człowieka na ulicy, więc jedno i drugie powinno być zabronione. Tyle tylko, że tutaj można dyskutować o kwestii od kiedy to już człowiek, a kiedy tylko płód...poza tym dlaczego dziecko i jego życie ma być ważniejsze od zdania kobiety, która już żyje na tym świecie. Wydaje mi się, że są to kwestie tylko natury moralnej, więc aborcję CHYBA (tak naprawdę sama do końca nie wiem) powinno się zalegalizować wg mnie, to to kwestia zdania każdej kobiety...

A tak powinno być żeby więcej dzieci nie mogła mieć. To jest śmieszne, że potrafi zabić własne dziecko, a później zostaje matką i otrzymuje taki piękny cud jakim jest dziecko. Bardzo dobrze, że tyle kobiet nie może mieć później dzieci, zresztą to i tak za mały grzech w porównaniu z tym, że zabiły człowieka. W kolej ciąży by mogło znów się takiej kobiecie odwidzieć i znów by usuneła.

Gość Answering
nie!

Gość smutne to....
Jestem przerażona taką ilością wypowiedzi na TAK!Zycie ludzkie nie ma żadnej wartości! Jeden aby mieć dziecko staje ''na głowie'',a drugi usuwa je jak starą pare butów....To jest szokujące

Ludzie wmawiają sobie, że płód to nie dziecko, ale taki jest proces tworzenia człowieka. Płód to już życie ! A Ci co twierdzą, że płód to nie życie mówią tak tylko dlatego żeby mieć jakieś usprawiedliwienie. To tak samo jakby ktoś powiedział, że zabicie noworodka jest lepsze od zabicia dorosłego człowieka. Zresztą każdy wie, że jest możliwość oddania dziecka zaraz po urodzeniu !