Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eva eva 27

moje dziecko nie gaworzy...

Polecane posty

Gość eva eva 27

wszedzie czytam ze szesciomiesieczniak powinien juz wypowiadac sylaby "ma" "ba" "ga" itp. natomiast moja corcia za kilka dni konczy 7 miesiac i w dalszym ciagu jedynie piszczy i mowi "aaaaa" i tym podobne. zaczynam sie martwic :-( w jakim wieku wasze dzieci zaczynaly gaworzyc???

mój mówi agu buu i tak prycha jak konik i na tym koniec. więcej nic nie mówi. Do "baba" itd jeszcze mu daleko. Nie każde dziecko rozwija się tak jak napisano w ksiażce. Jeśli dziecko wydaje jakiekolwiek dzwieki i pediatra stwierdzil ze to ok to się nie martw. Pozatym ostatnio czytalam, ze są okresy milczenia u dzieci. W niektorych tygodniach dzieci poprostu nic nie mówią i jest ok. Tak samo jak jest tabelka z tygodniami kiedy niemowlaczki mogą być bardziej niegrzeczne :D

witaj mój synek ma 8 miesięcy i też nie gaworzy, wydaje różne inne dźwięki piszczy śmieje się na głos ale nie gaworzy. Lekarz powiedział mi że jak do roczku nie zacznie to mam się zgłosić. Dodam tylko że ze słuchem ok bo miał dwukrotnie sprawdzany(z innej przyczyny a nie braku gaworzenia) Aha moja córka tez późno gaworzyła ale potem szybko nauczyła się mówić i teraz jest gaduła straszna, nadaje 12 godzin na dobę bo drugie 12 zajmuje jej sen. :-)