Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gijjaaa

banany uczulaja??

Polecane posty

Gość gijjaaa

czy banany maga uczulac??? pytam bo mam pewien problem i watpliwosci.... ktos wie?//

Gość anty bananowa
Wszystko może uczulać. Nawet jablka i marchewka. Banany jak najbardziej. Pozatym nawet nie tyle banany co te chemikalia ktorymi są kropione zeby je do nas przytransportowac i zeby nie zgnily i robale ich na statkach nie zjadly. Zeby ladnie dojrzewaly. To niestety przedostaje sie do owocu i wywoluje podraznienia. Banany są niezdrowe.

Gość gijjaaa
uuuuu, to czemu banany sa zalecane jako jedne z pierwszych owocow w diecie dziecka?

moga nie musza nie naleza do tych najbardziej uczulajacych owoców :)

Gość anty bananowa
Bo coś musieli zalecić. Banny sa transportowane w bardzo zlych warunkach. Kiedys apelowali zeby obcinać koncówki bananów bo lubią tam znajdowac sie jaja pająków ktore mieszkaja w kisaciach bananów. Dla mnie to najwieksze świnstwo wśród owoców. Wybieraj owoce, ktore rosną w nasyzm kraju i nie trzeba ich konserwować zeby je do nas przywiść.

o matko, nie przesadzajcie! akurat banany to sa zbierane kiedy sa jeszcze niedojrzale, przewozone sa w chlodniach a potem dojrzewaja w atmosferze wzbogaconej w CO2, wiec bez przesady z tymi chemikaliami... zreszta bardziej skazone chemikaliami sa rodzime warzywa i owoce o skorce zdecydowanie cienszej i wiekszej mozliwosci penetracji pestycydow... ja nie wiem co to jest ze w Polsce to co drugie dziecko jest na cos "uczulone", wystarczy ze jedna krostka wyskoczy i juz alergia, ze o skazie bialakowej nie wspomne... co to moda jakas? wrzuccie troche na luz kobitki! pogadalam sobie kiedys na ten temat z pediatra i powiedzial mi ze dzieci czesto reaguja zmianami skornymi na nowosci, co niekoniecznie oznacza od razu alergie...

Gość gijjaaa
chodzi mi o to ze od kilku juz miesiecy synek ma pod broda i na szyi takie czerwone plamy, krosty. pojawiaja sie i znikaja. Najpierw myslalam ze to od sliny, zabkuje i sie bardzo slini, potem lekarz stwoierdzil ze to alergia na mleko, przepisal mi inne hypoalergiczne, Jednak nie kupilam bo plamy zaczely znowu zanikac same, i pomyslam ze to moze od bananow bo ostatnio mu nie dawalam i nie daje. Ale tez mialam watpliwosci bo myslam ze nie uczulaja, a jednak... zaskoczyliscie mnie

anty bananowa no i co w zwiazku z tymi jajami pajakow? zjedzenie grozi ciezkim zatruciem? bo jak na razie to ludzie jedza banany na tony i nie slyszalam zeby ktos z ich powodu chorowal; ze juz nie wspomne ile ludzi wpiernicza czeresnie czy inne owoce z robalami i jeszcze sie oblizuja a butelki z bisfenolami ci nie przeszkadzaja?

Gość anty bananowa
lionne a o lambliach slyszalaś czy u was tez tego nie ma tak jak skazy bialkowej? :-o

oglądałam kiedyś w dzień dobry tvn o niby szkodliwości bananów i jajach robali w nich żyjących;-( polecili zasypać obranego banana na noc solą i wiecie że rano ujrzałam białe nitkowate glizdy które wychodziły z tych czarnych końcówek, obrzydlistwo ale banany jemy nadal;-)

wiesz autorko jesli zmiany sa tylko na szyi i brodzie to osobiscie predzej pomyslalabym ze to faktycznie od sliny, jest zima, kaloryfery grzeja, powietrze suche, slina sie leje potem dziecku na skorze zasycha i to wywoluje podraznienie... jesli masz watpliwosci to mu te banany odstaw, skore natluszczaj czyms a po jakims czasie wrocisz do bananow i zobaczysz czy jakies zmiany sie pojawia

Gość gijjaaa
no wlasnie, tez tak myslalam ale w koncu maly slini sie bez przerwy a te zmiany raz sa a raz nie ma. Tak jak by reagowal no cos do jedzenia, i tu pomyslalm o bananach. Skure natluszczam kremami ale slina i tak leci to nawet krem sie nie zdaza wchlonac... ech.. maly wyjatkowo duzo sie slini

pociesze cie ze moja to ma 1,5 roku i potwornie sie slini nadal, az jej z buzi kapie... jak byla mniejsza to slina splywala jej glownie na szyje i wtedy miala podraznienia, teraz to biega i slina kapie po podlodze:P czekam kiedy to sie w koncu skonczy... tymbarkowa kurde kobieto po co ty o tych robalach napisalas!:P mam chec sprobowac zrobic ten eksperyment ale sie chyba nie odwaze... ogladalam kiedys program w ktorym wzieli pod mikroskop szczoteczke do zebow, uwierzcie mi ze przez dlugi czas z obrzydzeniem mylam zeby; a raz jeszcze w podstawowce zwiedzilismy masarnie i po obejrzeniu produkcji przez rok nie wzielam do ust pasztetu... tak ze czasem lepiej nie wiedziec niektorych rzeczy bo nie jedlibysmy nic

Gość gijjaaa
a co bylo na tej szczoteczce??

a dorzuce cos jeszcze: niedawno na TVN Style ogladalam program gdzie badali jak rozpryskuja sie fekalia z toalety kiedy klapa jest otwarta tak wiec apeluje: zamykajcie klape! nie zjadajcie wlasnej kupy!:D

Gość anty bananowa
lione wystarczy ze odetniesz koncówki od banana. i to tak z centymetr minimum z kazdej strony i juz zmniejszasz ryzyko.

a na szczoteczce byla cala masa bakterii i kolonie grzybow

Gość o matko dramatyzujecie
..."Banny sa transportowane w bardzo zlych warunkach. .." Może zacznijmy od tego ze banany przywożone są do nas całkowicie zielone jak limonki prawie ...Potem składane sa w magazynach ,które sa zamykane i wjeżdża sobie taki pracownik w odpowiednim kombinezonie i wypyszcza specjalny gaz po którym owe bananki na drubi dziń rano rozwozone sa do hurtowni piękne żółciutke... A przeciez bananów ze skórą nie zjadasz ....ja tam dziecku daje i nie uczulają go 🖐️

Gość taka jedna troche inna
a ja mam drastyczny moze pomysl i pewnie zaraz ktoras mnie zaatakuje ale moze powinnas dac dziecku banana i zobaczyc czy pojawia sie objawy w ciagu 8 godz jesli tak to najprawdopodobniej jest uczulone a jak nie to od czegos innego.

Gość o matko dramatyzujecie
nie jest to drastyczny pomysł tak sie po prostu z dziecmi robi wprowadzając nowe potrawy czy owoce :)

Gość gijjaaa
tak wlasnie chce zrobic ale jutro ide do lekarza to chce najpierw lekarce pokazac ze plamy ustapily nawet jak nie zmienilam mleka ktore mi zalecila