Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Inka..................

jaki szybki i smaczny sos do makaronu???

Polecane posty

Gość Inka..................

Ktoś może polecić jakiś szybki i lekki sos do makaronu na szybki obiad?? chce uniknąć tych sosów z torebki czy ze słoika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może taki
na patelni podsmazyć boczek, dodać ząbek czosnku (nie koniecznie) dodać śmietanę. Chwilę potrzymać na patelni, wymieszac z ugotowanym makaronem. Mozna posypać utartym żółtym serem. Mój syn to lubi:) albo usmażyć pieczarki z cebulką, doprawić, dodać smietanę. Wymieszać z makaronem. Też dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może taki
albo taki ze szpinakiem. Tez robi się bardzo szybko. Na odrobinie oleju rozmrozić szpinak. Dodać cebulkę i czosnek. Podsmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać z makaronem, posypać utartym żółtym serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ostatnio zrobiłam taki szybciutki sosik.. pyyychotka! podsmażyłam cebulkę na maśle, do tego 2 puszki tuńczyka, i mała śmietana 12%. przyprawy i duuuużo koperku. Wymieszać z ugotowanym makaronem. ja jeszcze przykryłam plasterkami sera żółtego i do piekarnika na 10 minut. Pyszności:) z początku nie miałam przekonania, ale wyszło super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokosekk
może taki --> wymienilas moje 3 ulubione sosy do makaronu, zawsze je robie tak samo jak Ty hehe :) A do ten ze szpinakiem mozna jeszcze inaczej zrobic: na patelni podsmazyc drobno posiekana cebulke i kilka zabkow czosnku, wrzucic mrozony szpinak, smazyc az sie rozmrozi, dodac duuuzo ziol prowansalskich, pieprz i kostke sera feta :) Soli nie trzeba bo ser slony. I podawac :) mniam Robi sie tyle, ile gotuje sie makaron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strasznie ciezkostrawne
i mało pozywne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak cos jest ciezkostrawne, to wlasnie jest pozywne, tak wlasnie dziala uklad trawienny, ale nie bedziemy tu przepisywac ksiazek ;) ten sos ze szpinaku z feta z postu powyzej wlasnie robilam wczoraj, jest wysmienity :) ja jeszcze dodaje galke muszkatolowa i pieprz, natomiast fety mniej, objetosciowo ko. 3-4 szklanki, moze troche mniej. i daje tez pare lyzek slodkiej smietany :) jak dotad to jest najlepsze jedzenie ze szpinakiem jakie jadlam. mozna taka masa tez nadziac duze makaronowe muszle, zapiec i podac z sosem z pomidorow (malo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrumienic pokrojony czosnek, dodac tunczyka z puszki, a pozniej sparzonego pokrojonego bez skorki pomidora... pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podsmaz cebulke
zeszklij dodaj czosnku troszke ,mały koncentrat pomidorowy,sol pieprz cukier do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja lubie takie
1) podgrzewam oliwę z oliwek, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku, czubatą łyżeczkę suszonych pomidorów Knorr, wrzucam makaron, mieszam, żeby sie dobrze oblepił a na talerzu posypuję startym serem. Lubię ser, więc daję go wartwami : makaron -ser-makaron-ser 2) Podgrzewam oliwe z oliwek, dodaję ząbek czosnku i zmielone mięso (ale niekoniecznie) i podsmażam, wlewam kartonik lekko zagęszczonego soku pomidorowego (np. Tomatera Melissy), zagotowuję, dodaję zioła. Na koniec posypuję serem. Można też zamiast mięsa dodać trochę śmietany. Sok można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi pokrojoneymi w kostkę, ale to dłużej trwa. z pomidorów dobrze jest usunąć pestki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lehannaa
A ja robię taki sos do makaronu: SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z SZYNKI BOCZEK WĘDZONY FASOLA CZERWONA- 1 PUSZKA PRZECIER POMIDOROWY- LUB PUSZKA POMIDORÓW SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE MAKARON PENNE WYKONANIE: BOCZEK KROIMY W KOSTECZKĘ , PRZESMAŻAMY NA PATELNI DODAJEMY MIĘSO MIELONE, ROZGNIATAMY WIDELCEM I DOPRAWIAMY DO SMAKU GDY MIĘSO SIĘ PRZYRUMIENI , DODAJEMY FASOLKĘ- OCZYWIŚCIE ODSĄCZONĄ- JA NAWET PRZELEWAM JĄ WODĄ NA DURSZLAKU- JAKOŚ TEN "MULIK " JEST MAŁO APETYCZNY :) NA KONIEC PRZECIER POMIDOROWY- LUB POMIDORY Z PUSZKI WRAZ ZALEWĄ ABY UZYSKAĆ KONSYSTENCJĘ SOSU- ZAGOTOWAĆ Z MAKARONEM SMAKUJE WYŚMIENICIE ;) Więcej przepisów na moim blogu dot. gotowania http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja mam dobry i gotowy sos. Najważniejsze że jest z naturalnych składników i bez konserwantów. zawsze go kupuje kiedy chce mieć szybki i zdrowy obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja polecam szybki sosik pomidorowy idealny do kurczaka, burito, czy spagetti - 3 min i gotowe sosik: 1 kostkę rosołową wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (gdzieś 1/3 szklanki może połowa) i rozdrabniamy, żeby się rozpuściło. Potem dodajemy mały koncentrat pomidorowy, można też pomidory z puszki lub świeże (ale wtedy sos robi się rzadszy). Na koniec wrzucamy łyżkę mąki i wszystko mieszamy. Jak ktoś lubi ostrzejsze, może sobie doprawić czosnkiem lub przyprawami. Wrzucamy na patelnię i wsio. Gdyby wyszedł za rzadki to dosypać trochę mąki ziemniaczanej - świetnie zagęszcza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chyba szybkie sosy sa w miare szybkie... a najlepsza jest improwizacja. wczoraj robilam na szybko sos z tego co mialam w lodówce bo już kilka dni zakupy nie robione.. podsmazyłam cebulke i czosnek dodałam jakis filet wedzony bo tylko taka mialam wedline a miesa nie miałam adnego, to zalałam pasta pomidorową dodałam małe kulki mozarelli duzo swieżej bazyli i natki pietruszki wyszło pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nelllka
ja szybk sos jaki znam to sosy z primo gusto sa naprawdę dobre, nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwnikó maja naturalny skąd, wieć mozna je spokojnie podawać na obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A powiedz mi czy naprawde sa z naturalnych składników? chciałabym żeby moja rodzinka miała zdrowe produkty, bo naprawde czasami nie mam czasu na gotowanie obiadu, a coś pożywnego trzeba dzieciom.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brumkaa
ja od dłuższego czasu korzystam już z gotowych sosów primo gusto, są naprawdę dobre, smaczne i naturalne, nie są chemiczne w smaku więc jak już kupuję gotowe to tylko te.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Towaro89
meksykański, pomidorowy, serowy? Jest tego sporo, wszystko zależy czy do sosu dołożysz mięso, ser czy cokolwiek innego. Polecam zajrzeć tutaj http://pokrojonedoprawione.sos.pl - znajdziesz tutaj między innymi wiele przepisów na sosy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sekwojaa
ja bardzo często kupuję gotowy sos z primo gusto arabbiatta z chilli jak mam ochotę na makaron z sosem, smakuje mi chyba najbardziej ze wszystkich dostępnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też lubię grzybowe, ale sama przyrządzam na bazie bulionu drobiowego krakusa, zagęszczam pomidorami z puszki wrzycam do tego makaron a na końcu żółty ser

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja najczęściej wrzucam do blendera pomidory cebulę czosnek i bazylię . Włączam panasonica na niecałe 2 minuty i mam pyszny, zdrowy sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uklejka
ja taki sama sos kupuję gotowy z primo gusto można kupić z bazylią abo cebulką, do wyboru do koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie kupuję gotowych sosów bo w nich sama chemia, wolę z buliony krakusa zrobić zdrowy sos, i tak najczęściej robię, przynajmniej mam smacznie i zdrowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No te z Krakusa są super, ja często robię sosy na koncentracie grzybowej na suszonych podgrzybkach, sosy wychodzą pyszne i zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulinkowa
ja lubię sos grzybowy z mięskiem i makaronem, najczęściej lubię robić sos na bazie koncentratu grzybowego Krakusa, sos wychodzi naprawdę bardzo dobry, do tego zdrowy bo nie zawiera konserwantów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nieudolny marketing zpelnego chemii krakusa ta sama osoba wali kilka postow.Zalosne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
krakus swinstwo z glutaminianem sodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×