Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

otoya

Co na imprezę?

Polecane posty

Potrzebuję jakichś ciekawych i niezbyt skomplikowanych pomysłów na żarełko na imprezę. Jako danie główne myślałam o czymś z frytkami... Może skrzydełka... Zna ktoś niezbyt trudny przepis dla osoby bez większego doświadczenia kulinarnego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To troszkę zbyt skomplikowane zwłaszcza, że towarzystwo będzie 20-letnie więc coś typowo na przekąskę a'la fast food bym wolała. Zna ktoś przepis na te skrzydełka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i elegancko :) Dziękuję za pomoc. A ile mniej więcej te skrzydełka się pieką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja Ci proponuję
skrzydełka przykryć folią aluminiową w czasie pieczenia. Będą soczyste, nie tzreba co chwile podlewać oliwą. Na 10-15 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby się skórka zarumieniła:) Zrób może cos takiego: filet z kurczaka pokroić w paski. Posolić i posypać przyprawą do gyrosa. Zostawić na ok pół godz. Po tym czasie mięsko panierować w rozmąconym jaju i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć. Do tego podać sos: majonez + śmietana może być jogurt naturalny(proporcji 1:1) + 3 lub 4 ząbki czosnku + koperek. Mój nastoletni syn to uwielbia:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja Ci proponuję
tak przyrządzony filet może być na gorąco do frytek lub na zimno jako przekąska :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JA MAM SUPER PRZEPIS: roladki z szynki z kremem chrzanowym. mieszasz bitą śmietane z odrobiną chrzanu, doprawiasz według uznania, czasem do środka mozna włożyć szparagi, ale ja wolę bez. I nadziewasz te ruloniki z szynki taką szprycą do kremu.MNIAM!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na przekąskę . parówki w cieście francuskim. szybkie i smaczne ciasto francuskie dostaniesz prawie w każdym markecie nawet biedronce ( cena ok 3-5 zł ), kroisz ciasto na prostokąty, dajesz na środek pół parówki i ser żółty. zwijasz i pieczesz na złoty kolor. można podać z ketchupem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wezwijcie lekarza
a może galaretka z kurczaka? gotujesz piersi kurczaka w rosole, póniej do rosołu dodajesz żelatyny i tyle, a żeby było ładniej to kup zwykłe jednorazowe kubki; do nich postrzęp ugotowaną pierś, dodaj trochę marchewki, parę ziarenek mrożonego groszku, trochę zielonej pietruszki, zalej rosołem z żelatyną, jak zastygną to wyłoż galaretę z kubków i powykładaj na półmisek. ładnie, szybko i smacznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
Piersi z kurczaka lub indyka moczyc przez noc w maslance.Na drugi dzien lekko osączyc i obtaczac w drobno pokruszonych krakersach najlepiej cebulowych.smazyc na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku ,wtedy skropic je olejem,Podawac jako przekąskę lub z frytkami i ostra salatke z ogorkow kiszonych,papryki cebuki,mozna dodac sos czosnkowy-ja robie go miksujac duzy jogurt naturalny,3 serki wiejskie sol pieprz i sporo czosnku.inna potrawa tez z piersi to zostawienie ich na noc w mieszance smietany30-36% idwoch torebkach suchej zupy cebulowej knorra.Potem wykladam to wszystko do naczynia zaroodpornego wylozonego folią-mniej mycia-i piekę w 180 st.ok 40 minut.Podlewam w razie potrzeby pozostalą smietaną.Po pol vgodz ,przewracam mieso na drugą stronę zeby dobrze się zrumienilo.Do tego salatka z papryki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeeeeeeeessss
Podobają mi się wasze pomysły. Myślę, że autorka znajdzie coś dla siebie. Powiem tak - też nie lubię bawić się z kośćmi podczas jedzenia, dlatego jestem za piersią... Można zrobić gyros - pierś w paseczki, posypać przyprawą, polać olejem, smażyć na teflonowej patelni odparowując płyn ( bo taki powstaje z kurczaka), smażyć nadal, aż mięso się przypiecze. To jest dobre, ale dość suche, dlatego polecam sos czosnkowy lub sałatę z winegretem jako dodatek + frytki, ziemniaczki opiekane lub tosty Z piersi da się także przygotować sałatkę Cezar - jest ok. Dla młodzieży na następna imprezkę ( bo teraz miał być fast food) można przygotować lazanię, cannelloni, może zapiekankę z makaronem, leczo lub zupkę gulaszową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeeeeeeeessss
Jeszcze coś mi się przypomniało - gdy czasem ktoś wpada bez zapowiedzi robimy tosty. Może na taką imprezkę nie pasują, ale to taka myśl na przyszłość Nie znam osoby która nie lubi tostów. Do nich keczup, sos czosnkowy. chodzi mi o tosty z opiekacza, a nie z tostera :-) Ja robię z szynka, serem i pomidorkiem. Zamiast zwykłego masła używam czosnkowego lub ziołowego. Jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×