Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona ja

papierologia ślubna

Polecane posty

Gość niedoswiadczona ja

Mam pytanie. Ksiądz kazał nam przynieść papierki z USC ale nie powiedział dokładnie co, tylko że musimy tam pójść. Powiedzcie mi co jest wymagane i czy można je załatwić tylko w urzędzie miasta w którym się urodziło czy można w miejscu, gdzie jest się zameldowanym. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość chyba tam gdzie masz meldunek
bo to się odbiera z dowodem osobistym- tak mi się wydaje, chociaż sama będę odbierać dopiero za tydzień, czy dwa tygodnie jest to zaswiadczenie o braku przeciwwskazan do zawarcia malzenstwa ale moze niech ktos kto juz jest po slubie sie wypowie :)

Gość z usc jest tak
Potrzebujcie z USC zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa - załatwicie to w USC właściwym dla miejsca zamieszkania jednego z Was. Wcześniej jednak, żeby dostać to zaświadczenie musicie mieć odpis aktu urodzenia. Odpis dostaniecie każdy w USC właściwym dla swojego miejsca urodzenia.

Gość z usc jest tak
Czyli odpis aktu urodzenia załatwicie tam gdzie się urodziliście i z odpisami idziecie do USC tam gdzie jesteście zameldowani. Mam nadziejje, ze jasno wytłumaczyłam

"Gdy już ustaliliście termin ślubu z księdzem, teraz powinniście udać się do USC, gdzie dostaniecie zaświadczenie potwierdzające, iż nie istnieją żadne przeszkody, byście zawarli związek małżeński. Zaświadczenie wydawane jest w trzech egzemplarzach, później jedno z nich trafi z powrotem do USC, drugie pozostanie w kronikach kościelnych, natomiast trzecie dostajecie wy. Aby uzyskać zaświadczenie należy udać się osobiście do kierownik USC właściwego dla miejsca zamieszkania jednego z narzeczonych (nie ma znaczenia, którego) z dowodami tożsamości, a także z odpisami skróconego aktu urodzenia. Na miejscu wypełnicie podanie o zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa oraz oświadczenie o przyjmowanych po ślubie nazwiskach przez was. Jeszcze tylko opłata w kasie znaczków skarbowych - 75 zł za sporządzenie aktu małżeństwa, 5 zł za wydanie zaświadczenia, 1,50 zł za podanie. Zaświadczenie, które otrzymacie ważne jest trzy miesiące. Nie ma więc sensu planować wizyty w USC wcześniej niż 3 miesiące przez datą ślubu." też mam nadzieję, że pomogłam :)

Gość niedoswiadczona ja
już wszystko wiem, wielkie dzięki dziewczyny :)

Gość hmmmmmmmmmmm
dziewczyny czy potrzebne są do ślubu papierki zaświadczenie że miałam chrzest?? czy tylko bierzmowanie ???

Gość skorpionica rowniez
potrzeba akt chrztu ale wystawiony specjalnie do slubu, czyli taki na ktorym bedzie odznaczone, ze mialas bierzmowanie przy wyjmowaniu aktu chrztu nalezy powiedziec, ze potrzebujesz go do slubu