Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trochę zdezorientowana

Kiedy matka zaczyna czuć ruszającą się dzidzię w brzuchu?

Polecane posty

Witam serdecznie:) Kochane, powiedzcie mi, czy już w drugim, 3-cim miesiącu, możliwe jest, żeby czuć w brzuchu ruchy dziecka, przypominające coś w rodzaju bijącego serca? Regularny, spokojny rytm? Z góry dziękuję za odp.

Gość eweriona
od 16 tygodnia ciąży i przypomina to raczej dotyk skrzydel motyla lub łaskotanie raczej chaotyczne, ale kto wie...

dotyk skrzydeł motyla... pięknie napisane🌼 Odczuwam coś właśnie podobnego do łaskotania, bardzo subtelne ruchy, jak gdyby niezwykłe delikatne 'przelewanie' się wody i przy tym takie niby bicie serduszka....ale czy to mozliwe, ze mogłabym to czuć, jesli jestem dopiero w 12 tyg. ciąży? Może mój lekarz źle wyliczył u mnie tygodnie ciąży??? :-O

Gość eweriona
medycyna ma swoje ramy, ale jeśli jesteś szcupla to na pewno tak. Dziecko się już rusza a serce bije mu od 21 dnia życia. "Zazdroszczę", piękne uczucie... moja niunia ma już 3 l.

Gość skrzydełka motyla
poczułam w 16/17 tc i nie było to nic z odruchów, które opisujesz. Było dokładnie tak, jakbyś zamknęła motyla w dłoni i on poruszał skrzydełkami.

to co czułaś to coś innego. może czułaś przez chwilę tętnienie jakiejś dużej żyły lub tętnicy. pierwsze ruchy w pierwszej ciąży kobiety czują mniej więcej między 18 a 20 tygodniem, czasem trochę wcześniej lub później. i tak jak dziewczyny mówią - na początku tak, jakby w brzuchu był zamknięty motyl

ja poczułam w 17tc i nie były to takie ruchy jak opisujecie. Raczej jakby mnie ktoś bardzo delikatnie, punktowo dotykał.