Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blisks

jak można rozszyfrowac kody kreskowe na kosmetykach

Polecane posty

chcę kupić szampon o dużej pojemności od koleżanki i zastanawiam się jak odczytać datę ważności bo koleżanka mówi ze tam jest zaszyfrowana.ktoś wie jakto się odczytuje????

A co ma kod kreskowy do daty ważności? Kod kreskowy to zbiór zupełnie innych informacji, data powinna być normalnie napisana, ewentualnie może pisać że numer produkcji czy coś takiego jest jednocześnie datą ale to też będzie pisało normalnie np 14.03.09 Co oznacza że ważne do dzisiaj by było i numer produkcji to 140309. Kod kreskowy to co innego

Gość dokladnie tak
kody kreskowe i zakodowane daty waznosci to zupelnie co innego! Bardzo trudno odczytac normalnemu konsumentowi zakodowana date wazosci poniewaz nie kazdy producent koduje tak samo! Malo tego, wg przepisow europejskich (ktore obowiazuja u nas) producent ma prawo nie podac daty waznosci jesli produkt jest wazny minimum 36 miesiecy.

czyli skąd mam wiedzieć czy szampon nie jest przeteminowany?

co to za prawo by nie umieszczać term ważności skoro 36 mcy mogło minąć

Z tego kodu to wiem tylko że produkt jest Hiszpański, dalej masz numer producenta, a później to już producent znając swoje produkty nadaje temu jego własny numer dzięki któremu skaner w sklepie wie ze np. ten szampon kosztuje 5zł a niby taki sam ale np o innym składzie ma kosztować 8zł, ale daty tam nie ma, a ostatnia cyfra to już w ogóle czarna magia:P Może koleżance chodziło o te środkowe właśnie ale daty tam nie ma bo w tedy producent musiałby zmieniać ten kod przy każdej produkcji i sklep też za każdym razem musiałby zmieniać. Kod zawiera informacje raczej niezmienne ewentualnie bardzo rzadko zmieniane (a data raczej do rzadko zmienianych nie należy) :)

dzięki katrinka. patrzę właśnie po kosmetykach że prawie wcale nie maja daty ważnosci

Gość ja mam 20 lat
Kochanie nie masz większych zmartwień:D Jak koleżanka przyjedzie łysa to znaczy że szmpon był przeterminowany:D Nie wierzę że szampon stał w sklepie na półce 3 lata:D

5 na początku to pewnie produkt polski bo często się powtarza

Gość Polska ma 590
84 Hiszpania

jak by była jakakolwiek info o dacie produkcji to bym się nie pytała nie róbcie ze mnie debila

zgodnie z art. 6 ust 2 pkt. 4 z 30 października 2003 o kosmetykach -'podanie terminu trwałości nie jest wymagane, jeżeli minimalny okres przydatności kosmetyku do użycia wynosi więcej niż 30 miesięcy Prawdopodobnie dlatego na nim nic nie piszę choć to faktycznie głupie bo nie wiadomo ile stał w sklepie

Gość Polska ma 590
mozna spytac w sklepie kiedy dostali te partie towaru

Gość pozdrawiam
Kochanie, my nie musimy ROBIĆ z ciebie debila, ty JESTEŚ debilem, skoro sądzisz że kody kreskowe służą do szyfrowania daty produkcji:( Naprawdę ręce opadają nad ludzką głupotą.

pozdrawiam również miło pogadać z taką debilką , poddałam w wątpliwość tekst mojej koleżanki dlatego założyłam ten topic, a jak nie posiadasz w zagłębiu ogromnej wiedzy (którą niewątpliwie posiadasz) żadnej informacji mogącej pomóc w próbie odnalezienia przeze mnie szacowanej daty wazności produktu o którym wspomniałam to żegnam

Gość pozdrawiam
Dziewczę, nie kompromituj się jeszcze bardziej, bo ty nawet po polsku nie potrafisz mówić: "nie posiadasz w zagłębiu" Co???? Buuuuhaaaaa.... "Zagłębie" pannico, to bywa co najwyżej węglowe. Aleś mi dała odpór:) :) :) :)

Gość no faktycznie
No faktycznie nawet jak na standardy Kafe, wyjątkowy przykład matołectwa. I jeszcze będzie się szarpać.

Gość no faktycznie
Nie odwracaj teraz kota do góry ogonem, to ty pytasz, gdzie też w kodzie kreskowych szukać daty produkcji a nie zwalaj teraz na koleżankę. Może ona to powiedziała, ale ty wzięłaś za świętą prawdę.

Gość i dla tego kocham Kafe
Rozrywka od samego rana.:)

dziewczyny, teraz na wielu kosmetykach nie ma daty ważności, ale są symbole, które mówią ile czasu można używać dany kosmetyk. ten symbol wygląda jak mała otwarta puszka, a na nim jest cyfra oznaczająca ilość miesięcy, jaką kosmetyk jest zdatny do użytku licząc od pierwszego otwarcia (np. 12 M). symbol jest gdzieś w okolicach kodu paskowego i innych symboli.