Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mia3434

Bezdomna

Polecane posty

Witam.Bardzo proszę o pomoc bo ja nawet nie wiem jakie sa tak naprawde moje prawa....jestem Wychowanka Domu Dziecka od 2000 roku nie posiadam zadnego meldunku stalego ani nawet czasowego. W 2004 roku zaszlam w ciąże i urodzilam coreczkę, jej ojciec i rodzice nie zgodzili si ena jej meldunek, wiec w swietle prawa jestesmy bezdomne. Odszedl od nas. Znalazłam sobie kogoś innego, nie mieszkam juz w Domu dla Bezdomnych tylko u mojego chłopaka, jego tata chce mnie i coreczkę zameldowac.Na pobyt czasowy.Pojechalismy do strarostwa ale Pan starosta powiedzial,ze mnie nie zamelduje poniewaz te mieszknaie w ktorym mieszkamy jest wlasnoscia skarbu Panstawa i nie moze nawet glowny najemca na czas tymczasowy zameldowac i powiedzial,ze jestem tutaj nie legalnie i wezwie Policję.Popłakałam sie wyszłam. Dalej jestem bezdomna, nie moge zalatwic sobie zasilku z Opikei i tym podobne bo nie mieszkam tutaj prawanie.Czy tak rzeczywiscie mogl postapiać Starosta? Błagam pomozcie mi...

Gość kkkkkkkkkkyyy7
szok, slucjaj w kazdym miescie sa porady prawnikow darmowe ,podaj miasto lub wojewodzctwo cos znajde ok>

Gość szkoda...albo i nie
wiesz, ja na twoim miejscu wyszłabym do najbliższego kiosku i kupiła jakiś szmatławiec typu super expres albo fakt (najlepiej jeden i drugi) Potem usiadłabym wygodnie na kanapie z filiżanką kawy w łapce i zadzwoniłabym pod podane tam numery że mam dla nich sprawę na reportaż... Siła artykułu prasowego niejednego starostę wyrzuciła już ze stołka :) Trzymaj się cieplutko 🌻

Gość pozdrawiam
Żaden szok. Żeby kogoś zameldować, trzeba być właścicielem mieszkania, tyle. Takie są przepisy. Jeśli mieszkanie nie jest jego, nie może tam nikogo meldować.

Gość pozdrawiam
Taaaak.... szczególnie siła szmatławca. Nie ma jak prasa brukowa.

Gość kkkkkkkkkkyyy7
mozliwe .ale sam fakt ze kobieta z domu dziecka to chyba panstwo powinno bardziej jej pomoc!!

Gość zacznijmy do tego moja
droga, ze zasilki Ci sie naleza!!! wiem, bo pracuje od 2 lat przy ich przyjmowaniu w wakacje :) nie msuisz miec stalego zameldowania. wez jeynie zaswiadczenie, ze nie ejstes nigdzie zamledowana a na pierwszej stronie wniosku powinnas miec 2 rubryki (adres zameldowania - wpsiujesz sotatni gdzie byls zameldowana lub brak jesli nigdzie nie bylas, bo nie wiem jak sie ma do tego dom dziecka i ADRES ZAMEISZKANiA CZYLI ten gdzie akurat przebywasz). Zasilki anleza sie ze wzgledu na miejsce ZAMIESZKANIA a nie zameldowania - nawet jakbys bvyla zameldowana w w-wie, a mieszkala w krakowie eb meldunku to zasilki powinnas pobiera w krakowie :) idz do MOPS, bo szkoda czas i pieniedzy! ajak bedzie trzeba tosie kloc, jak bedzie trzeba to zaskarz ich :)

teraz ludzie czesto nie maja zameldowania, naprawde czesto uwierz mi ;)

Gość pozdrawiam
To niech pannica poczyta trochę, ma dostęp do internetu, czyż nie? Czytać też umie. Jak widać, po wypowiedzi powyżej, pojęcia nie ma o przysługujących jej prawach, ale burmistrz be, bo nie chciał zameldować.

Powiem Ci, ze tych przepisach idzie sie pogubic :o Najlepeij wiedza Ci, ktorym sie nie nalezy :o Co wiecej w urzedach ludzie wcale tak chetnie nie informuja, ale pierdziela glupoty (wiem, bo nie jeden raz musialam sie klocic nawet z sama szefowa, bo ludzi z kwitkiem odsylala :/ ).

A i ustawy sa napsiane tak, ze co urzd/miasto to inna interpretacja . Zwlaszcza w kwestii meldunkowej bo o to najczesciej darlismy koty z innymi osrodkami...ludzi mieszkajacych w innym miescie odsylano do naszego, bo w naszym meiscie byli zameldowani) - zdarzalo sie, ze z wnisokiem rpzyjezdali ludzie w drugiego konca polski, bo tak im kazano :o Niejedna stara wyjadaczke musialam opierdzielac przez telefon :o (Z satysfakcją, nei powiem :P)

Gość szkoda...albo i nie
Jeśli mieszkanie nie jest jego, nie może tam nikogo meldować. nie znam prawa w tym zakresie, ale czy to oznacza, że np. mieszkanie takie jak u autorki ma tylko jednego najemcę i NIE MA zadnych MOŻLIWOSCI aby zameldować tam kogokolwiek? No jakoś wierzyć mi się nie chce

Ja mieszkam w okolicoch Zamościa ale to mieszkanie nalezy do skarby Panstwa, to mieskznie nalezy do moje przyszlego tescia, ktory je wykupi ale dopiero za 3 miesiace.On jest glownym najemca. Mieszka tutaj od 30 lat a procownikiem zakladu pracy od ktorego dostal mieskznie jest od lat 20! Ja juz nie mam sily, a opieka spoleczna niestety bez meldunku nie chce mi pomoc!

Gość szkoda...albo i nie
POPATRZ CO NAPISAŁA CI JEDNA Z DZIEWCZYN: - zasiłki ci się należą. A konkretnie to zaświadczenie, że autorka nie jest nigdzie zameldowana to skąd się bierze? Z urzędu meldunkowego w swoim miescie?

a skaldalas wniosek czy darowalas sobie bo tak ci powiedzieli? nie wiem jak to wyglada w wkestii opieki spolecznej (bo u nas bezdomnymi zajmowal sie specjalny osrodek i do niego powinnas sie udac), ale ZASILKI RODZINNE Ci sie naleza :) jesli ich ci odmowili zloz wnisoek i czekaj na odmowe na pismie lub jak ja juz amsz to sie dowoluj wyzej (nie pamietam jak sie to nazywa teraz :o - czas masz do 14 dni od daty wydania odmowy) - tam na pewno dostaniesz pozytywne ropatrzenie wsniosku.

opieka spoleczna i zasilki rodzinne to DWIE oddzielnie dzialajace komroki regulwoane innymi ustawami. Zaswiadczenie bierze sie z WSO (wydzial spraw obywatleskich, chyba Urzd Miasta). nie pamietam, bo u mnie rpawie nikt nie przynosil - nasz MOPS sam o to wystepowal (w kompie wybieralam WSO, wiec nie wiem do kogo te listy szly dokladnie).

aha...jakby ci sie tam babsko darlo, ze masz nie skladac, bo ci sie nie nalezy to kichaj na nia. jej zasran*m obowiazkiem jest rpzyja kazdy wniosek, a jak nie przyjmie to skarga :D

Gość szkoda...albo i nie
czyli dziewczynie należy się na pewno zasiłek na dziecko,jeśli ma dochód poniżej 600 zł czy jakoś tak? a ty pracowałaś w zasiłkach,a nie w MOPISIE i odnośnie mopsu to nie wiesz czy musi mieć meldunek czy nie?

pracowalam w MOPS ale dziale swiadczen rodzinnych ;) do neidawna to MOPS obsulugiwal swiadczenai rodzinne (ale jak pisalam sa one regulwoane inna ustawa), teraz mieli to porzenosic do Urzedow Miasta ale np. w moim miescie zostalo to w MOPS... nie interesowala mnie opieka spoelczna bo to nie moaj dzilk, wystarczy ze uzeralam sie z "moja" ustawa, przed prac, podczas 7dniowegos zkoelnai i wpracy wchodzac w te tryby :P wiem jednak, ze wiele pracownikow zapomina ze to nie ludzie sa dla nich ale oni dla ludzi :o

zasilek sie nalezy, jakwychodzi mnie niz 504zł netoo na osobe w rodzinie, lub 583zł jak dziecko am zaswiadczenie o neipelnosprawnosci. do tego s rozne dodatki, ale tojuz zalezy jak lezy ;P