Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tgtt

jutro ide pierwszy raz do ,,nowego ,, kosciola denerwuje sie

Polecane posty

Gość tgtt
tak wczesniej bylam katoliczka zdaje sobie sprawe ze to moze brzmiec dziwnie ale wiem rowniez ze tego mi potrzeba w zyciu

Gość tgtt
to tylko stres przed takim pierwszym zupelnie ,,oficjalnym,, spotkaniem wczesniej bylo wiele ale takich półoficjalnych to tylko zwykle nerwy

Gość ale czy wiesz ze ten kosciól
taki maleńki ,napewno jest lepszy od katolickiego ( do ktorego nalezy/ało wielu ludzi- autorytetow moralnych)? Czy tam masz takie( na skale swiata?) Czy w ogole musisz przynalezec do jakiegokolwiek koscioła - bo moze to bunt przeciw kosciołowi, jako takiemu?

takim malym spolecznosciom wyzniowym bardzo zalezy na nowych czlonkach. na ogol wiaze sie do z kasa ( skladkami, datkami, dziesieciną ,czy jak je zwał). Czy dobrze przemyslalas to wszystko? czy ktos nie ma w tym interesu, zeby cie zwerbowac?

Gość tgtt
ten kosciol az taki malenki nie jest jest u nas w wiekszych miastach a w innych krajach raczej wiecej w jeszcze innych bardzo o duzo wybaczcie ze tak ogolnie pisze ale chce uniknac zbednych komentarzy wiesz to jest tak czuje ze to moja droga no nie chodzi o to aby isc sie zapisac heheh bo to nie na tym polega jutro bedzie cos w stylu kolejnego kroku do przodu a ja bardzo to przezywam tylko tyle

Gość tgtt
tak to prawda ze zależy ale czy tobie np. nie zalezy na tym aby podzielic sie radosca prawda itd, to chyba dobrze ze zależy na czlonkach gorzej by bylo odwrotnie-------- nie maja ze mnie korzysci majatkowej nic nieczego nie chce :-)

czy nie jest tak,ze mialas doła, albo cos ci sie nie udalo- zw pracy, w rodzine, z facetem - itd i uznalas,ze tylko ludzie stamtad cie rozumieja i sa prawdziwymi przyjaciólmi?

moze czeka cie jutro chrzest? Nie pisze, ze jest cos zlego w tym kosciele, bo go nie znam, tylko,ze to zyciowa decyzja i trzeba ja dokladnie przemyslec

Gość tgtt
nie nie mialam dola czy czegos w tym stylu w sumie to przeciwnie dobrze mi sie ukalda w zyciu i jestem zadowolana jednak zawsze czegos mi brakowalo zawsze mialam wrażenie ze towarzystwo jakie mam to nie tak do konca to wszystko bylo troche za plytkie za male za ciasne a gdy poznalam te osoby w jednej minucie poczulam ze to jest to czego tak szukalam to jak z miloscia od pierwszego wejrzenia ukłucie w sercu i tyle pozniej juz tylko milosc sie rozwija jesli jej sie na to pozwoli

Gość to twoj wybor ale
gdyby to byl tak sluszny kosciól, to nalezaloby do niego wiecej ludzi. Dlaczego nie jest popularny? zachowaj mimo wszytko trzezwy osąd. No i jakies skladki czy datki przeciez tam sa, jakos musi sie utrzymywac kosciól i ksiadz czy pastor.

Gość to twoj wybor ale
a czy ci ludzie nie wyszli do ciebie z miloscią (taką pozornie bezinteresowną) i nie zaczęli cie przy okazji indoktrynowac? Na czym polega to,ze ci sie wydali lepsi? Czy i w zyciu codziennym sa lepsi od innych? W malzenstwie, w preacy zawodowej, w wychowaniu dzieci? Czy to głownie ich serdeczny stosunek do ciebie najbardziej ci odpowiadał?

Gość tgtt
no to dlaczeo tak niewielu-------- bo ludzie sa wyodni nie maja potrzeby samorealizaji duchowosci wola robic co im sie podoba niz przestrzegac zasad poswiecac czs na modlitwe prowadzic wyrzeczony tryb zycia itd, takie czasy nie dziwi mnie to i to nie znaczy ze ja jestem lepsza od tych ludzi tez czasem trudno sie powstrzymac od pewnych rzeczy

Gość tgtt
wydali mi sie,, lepsi ,, wlasnie w tych wszystkich aspektach o ktorych piszesz podejcie do zycia z miloscia do Boga malzenstwa wychowywanie dzieci cele zyciowe autorytety patrzenie na swiat

Gość to twoj wybor ale
ale czego oni sie konkretnie wyrzekaja? Picia, palenia? Jakichs zakazanych przyjemnosci?Czy czas na modlitwe nie odbywa sie np kosztem czasu, ktory mozna posiewcic dziecku, czy opiece na kims chorym czy starym z rodziny? Zaobserwowalas to wszytko?

Gość to twoj wybor ale
no ale jakie maja efekty wychowawcze? jakie sa ich dzieci? Czy tworza zgodne malzenstwa? Jak im idzie praca zawodowa? co z nauką, wykształceniem? Przepraszam,ze zadaje takie pytania, ale sama bym sobie w takim momencie (jak piszesz, waznym) zadala

Gość tgtt
nie odbieraja czasu swoim dzieciom chodzi o to ze np. zamiast gapic sie w telewizor czy zajmowac bzdurami modla sie wiec kazdy czlowiek jest w stanie to robic w sumie to ja juz za dlugo tu siedze heh

Gość to twoj wybor ale
mozna w tv ogladac madre edukacujne czy tworcze programy,ktore cie inspiruja i rozwijają, to juz twoj wybor, co ogladasz. Dobra, ja tez zmykam

Gość tgtt
z tego co widze malzenstwa sa zgodne choc znam chyba trzy pary po rozwodzie no coz taki swiat dzieci sa wspanialae i normalne ucza sie bawia itd tylko we wszytskim jest Bog i milosc do Niego codzienna modlitwa dzieci maja dobry przyklad w domu wiec daje to efekty

Gość
stawiam na Świadków Jehowy

Gość to twoj wybor ale
Bog i modlitwa jest akurat w e wszystkich religiach, niekoniecznie chcrzescijanskich. Ateisci tez moga zyc zgodnie i uczciwie. Do tego nowy kosciol nie jest potrzebny - czy bez niego nie potrafilabyc zyc godnie?

Gość to twoj wybor ale
na swiadkow Jehowy nie stawiam, bo akurat oni zaniedbuja dzieci i zycie rodzinne na rzecz kosciola