Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żadna matematyczka

matmaa

Polecane posty

Gość żadna matematyczka

czy ktoś umie rozwiązać to zadanie? Trójkąty ABC i A' B' C' są podobne. Trójkąt ABC ma boki długości 30 cm, 45 cm i 60 cm. Obwód trójkąta A' B' C' wynosi 18 cm. Oblicz długości boków trójkąta A' B' C'. pomocy!! jeśli mogę to również proszę o wytłumaczenie jak to trzeba wyliczyć...

Gość nie ma dzis pani z matemtyki
ale napisz jej na majla zadaniazmatemtyki@o2.pl :classic_cool:

Gość może za pomocą równania
1 bok – x 2 bok - 1,5 x 3 bok – 2x x + 1.5 x + 2x =18 4,5 x = 18 /:4,5 x = 4 1 bok – 4 2 bok - 1,5 *4 = 6 3 bok – 2* 4 = 8

Trójkąty ABC i A' B' C' są podobne. Trójkąt ABC ma boki długości 30 cm, 45 cm i 60 cm. Obwód trójkąta A' B' C' wynosi 18 cm. Oblicz długości boków trójkąta A' B' C'. znam obwód trójkata A' B' C' i jest on równy 18cm teraz policze obwód trójkąta A B C : 30cm + 45cm + 60cm = 135 cm znam obwody tych trójkątów i wiem, że one są podobne zatem moge obliczyć skalę podobieństwa : k=18/135=2/15 obliczam boki trójkąta A' B' C' 30 * 2/15=4 cm 45 * 2/15 =6cm 60 * 2/15 = 8cm jesli kiedyś będziesz potrzebować pomocy z matematyki zapraszam do mojego tematu z zadaniami : http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3932571&start=0