Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja nieeeeee

Wiem,że powinnam się pytać o to na innym pokoju ale....

Polecane posty

Gość a ja nieeeeee

tam mi tylko jedna osoba odpowiedziała. Miał ktoś z Was robioną tomografię komputerową głowy? Jak to wszystko wygląda? Zawsze podają ten kontrast? Trzeba zdejmować wszystkie przedmioty metalowe? Jutro mam takie badanie i trochę się stresuje :o

przecież ci powiedzą na miejscu co będą potrzebować kontrastu siezawsze nie podaje a zresztątrzeba sie na niego zgodzić i podpisać oświadczenie że w razie czego to wiesz że jest mocno szkodliwy i ich nie oskarżysz :D

Gość a ja nieeeeee
no powiedzą ale wole wiedzieć co mnie czeka wcześniej :P musze sie nastawić psychicznie na takie badanie, którego nigdy wcześniej nie miałam :)

Gość frufru
ostatnio bylam z babcią na tym. musisz zdjąć wszystko co metalowe w obrębie głowy i szyi, czyli spinki, kolczyki, łańcuszki itd. wsuwają Ci do aparatu tylko głowę. nie musisz byc na czczo. nie podają od razu kontrastu, jeśli będzie trzeba to podpiszesz oświadczenie że się zgadzasz, możesz się nie zgodzić jak się boisz, ale po peirwsze - moze być wtedy za mało wyraźny obraz, po drugie - nie taki ten kontrast straszny, jeśli nawet omja babcia go przeszła bezboleśnie. razem ze wszystkim, pierwsze badania, podanie kontrastu, drugie badanie, odczekanie na wyjęcie wenflonu - spędziłyśmy w klinice ok. 40 minut. z czego samo odczekanie na wyjęcie wenflonu trwało ponad 10 :P nic strasznego, nie ma się czym stresowac. jedyny minus to to że przez okres badania nie mozesz ruszac glowa. no ale leży ona na podpórce, wiec to nie problem.

Gość a ja nieeeeee
frufru dziękuje za odpowiedź :) uspokoiłaś mnie :D