Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sddddsdds

kiedy raczkuja

Polecane posty

Gość sddddsdds

kiedy dzieci aczynaja raczkowac i jak to sie odbywa?? bo moj ma skonczone 7 miesiecy ale nie raczkuje. Jednak jak siedzi(juz sam) i siega np po zabawke ktora lezy kawalek od niego z przodu to tak sie zaczyna wyginac do przodu ze w koncu laduje na brzuchu z rozlozonymi rekami. I cos sie nie zanosi na raczkowanie...

czesc:) u nas Wiktorka zaczeła raczkowac pod koniec 7 miesiaca, myslelismy ze juz omine ten etap ale jednak nie:) ogolnie chcialam zeby raczkowała wiec robilam tak ze na koncu jej dywaniku kladłam aparat cyfrowy (ktorym najbardziej jest zaciekawiona)i tam tez siedzialam i ja wolalam i pokazywalam ten aparat ona bardzo chciala go dosiegnac i po kilku probach udalo jej sie dojsc do niego na czworaka, ale zanim to zrobila to z dwa tydodnie jej pokazywałam jak sie tak chodzi tzn.sama chodziłam na czworaka zeby mnie nasladowała:)a potem jak juz byla w pozycji do raczkowania to nozki jej przekładałam no i teraz zasuwa po całym mieszkaniu:) oczywiscie to nie byl przymus bo tak to nic nie zdziałasz tylko mozna dziecko stresowac. Wikusia wolała jak ja pod paszkami trzymalismy i sama nogami przebierala po podłodze:) oprocz tego ze teraz raczkuje to juz chodzi prowadzona za raczki(juz nie pod paszkami) jeszcze chwila i zacznie nam chodzic:D a w niedziele skonczyla 9 miesiecy:) Wiem ze dzieci omijaja etap raczkowania i to jest normalne ale z drugiej strony podobno raczkowanie dobrze wplywa na mozg dziecka. znam rodzine ktora chodzila ze swoim dzieckiem na rehabilitacje zeby koniecznie ono raczkowało, ale to juz moim zdaniem przesada. Acha i dodam jeszcze ze Wikusia umiala juz przyjasc pozycje do raczkowania rece jej szły do przodu ale nogi jej sie rozjezdzaly i padała jak żaba na dywan:)

Gość sddddsdds
dziekuje, sprubuje tak jak ty :)