Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aagaa24

Kto bral/bierze slub w ZIELONEJ GÓRZE?

Polecane posty

Gość aagaa24

jest ty ktos kto bral/bierze slub w ZIELONEJ GÓRZE? interesuje mnie glownie prafia Ducha Sw....

Gość nie brałam ale stamtąd
pochodzę - a parafia św. Ducha jest moja rodzinną... Niestety, na temat ślubów tam i zwyczajów proboszcza wobec ślubów krążą coraz smutniejsze opowieści... dziewczyny wprost radzą zmykac gdzie pieprz rośnie do innych parafii, bo z księdzem proboszczem z Ducha "nie pogadasz" - msza slubna ma być taka jak wszystkie inne, żadnych fanaberii, wymagań, pomysłów etc.

Gość aagaa24
no wlasnie niestety tez spotkalam sie z takimi opiniami... co prawda wiekszosc to ogolniki i zadnych konkretow... w sumie to nam nie zalezy na udziwnieniach mszy, za to mi bardzo zalezy na tym zeby do oltarza prowadzil mnie tato... ma to dla mnie znaczenie emocjonalne i symboliczne... niestety przy pierwszej wizycie w parafii z tego wszystkiego zapomnialam o to zapytac i teraz po opiniach na forach obawiam sie ze nic z tego nie bedzie :( slyszalas cos moze na ten temat odnosnie tej parafii ??

Gość a nie pomyślałaś
o innej formie podzękowania rodzicom, zamiast wiedzenia do ołtarza przez tatusia?? Możesz np. wydłużyć "Agnus Dei" = "Baranku Boży" (np. wykonując ten fragment stały mszy w klasycznym opracowaniu muzycznym) zyskujesz wtedy kilka minut - i w tym czasie możesz podejść do Rodziców (w czasie przekazania znaku pokoju) np. z przygotowanymi zawczasu kwiatami i wyściskac ich serdecznie. Jesli będzie to dla nich niespodzianka - na pewno będą wzruszeni i szczęśliwi. Może to jakiś sposób na wyważenie proporcji między fumami księdza, twoimi planami, wdzięcznością dla Rodziców i serialowością-amerykańskością??

Gość aagaa24
prowadzenie do oltarza nie ma byc elementem podziekowan dla rodzcow... jest to moja wewnetrzna potrzeba a nie serialowo-amerykanska zachcianka... zreszta nie pytalam przeciez co myslicie o pomysle prowadzenia corki przez ojca do oltarza, pytalam czy ktos widzial lub slyszal o takim "zdarzeniu" w parafii Ducha sw. w zielonej gorze... poza tym szczerze watpie zeby chodzenie podczas mszy z kwiatami do rodzocow bylo dobrym pomyslem... w tej chwili chyba nawet sami rodzice byliby zestresowani a reszta gosci zdezorientowana...

Gość niekoniecznie...
byłam na ślubie, gdzie Młodzi postanowili podziękować rodzicom w sposób bardzie zaskakujący... Otoż śpiewaczka zaśpiewała zamiast klasycznego "Baranku Bozy" - "Agnus Dei" Mozarta (tez "Baranku", ale po łacinie ;) ). W tym czasie świadkowa podała Młodym przygotowane przez nią wcześniej dyskretnie długie, czerwone róże - po dwie. Młodzi podeszli z różami do rodziców, przekazali im znak pokoju i wyściskali ich serdecznie (w czasie śpiewanej części stalej). Rodzice byli wzruszeni i zaskoczeni, a ksiądz nie oponował. Zwyczaj wiedzenia Młodej do ołtarza wywodzi się z czasów, gdy dziewczynę wydawano za mąż nie pytając jej o zdanie, a tradycji słowiańskiej jest on całkowicie obcy (tradycja jest anglikańsko-purytańska). Znacznie częstsze w Polsce było zaczynanie wesela tańcem ojca z córką, którą następnie "przekazywał" mężowi, symbolicznie ustępując mu miejsca. Jeśli boisz się, że ksiądz może Ci zrobić dym, może pomyśl właśnie o takim tańcu ze swoimi ukochanymi mężczyznami?? Lepiej coś sposobem zrobic, niż mieć wylane na głowę pomyje przez zasadniczego proboszcza... A Wy + goście też zapamiętają coś innego niż zwykle; to, że tatuś wiedzie córę, a na weselu jest taniec w kółeczku przy "Cudownych rodziców" to już standard na 95% ślubów i wesel!!!

Gość aagaa24
ehh no przemysle jeszcze te podziekowania z kwiatami podczas mszy... jednak obawiam sie ze moj narzyczony bedzie tak zestresowany, ze nie da rady "oderwac" nog od ziemi i w czasie mszy przejsc do rodzicow ;) jest bardzo niesmiely i nie lubi byc w centrum zainteresowania, a chyba kazdy zwrocilby uwage na to, ze mlodzi "sie przemiescili" ;)

Gość aagaa24
oczywiscie NARZECZONY mialo byc nie narzyczony ;)

Gość wiesz jesli narzeczony
będzie musiał grzecznie czekac na Ciebie przed ołtarzem zanim dobrniesz tam Ty z Tatą, to może tym bardziej się denerwować - takie czekanie dla zestresowanego ukochanego będzie trwało wieki ;) Pomys z różami i wyścieskaniem Rodziców jest naprawdę sensowny, a jeśli będziecie mieli sensownych i przytomnych świadków, moze to wypaść naturalnie i sympatycznie :) Zadbajcie tylko, by było to dla rodziców zaskoczenie!!!

Gość aagaa24
jeszcze przemyslimy ten temat ;)