Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to nie żart

UE zakazuje stosowania zwrotów Pan i Pani

Polecane posty

Gość to nie żart

Polityczna poprawność skłoniła liderów Unii Europejskiej do zakazania stosowania sformułowań "Pan" i "Pani", ponieważ jak twierdzą pomysłodawcy zakazu, są one zbyt seksistowskie – podaje "Daily Mail". Biurokracja brukselska wydała nowe wytyczne w celu tworzenia "neutralnie płciowego" języka. Nowe przepisy zakazują politykom zwracania się do kobiet za pomocą sformułowania określającymi ich stan cywilny. Oznacza to, że formy Madame i Mademoiselle, Frau i Fraulein oraz Senora i Senorita są również zakazane – informuje "Daily Mail". Zamiast używać standardowych form grzecznościowych, do kobiet należy się zwracać po imieniu – głoszą nowe wytyczne. http://wiadomosci.onet.pl/1935093,69,item.html ________ Czyli teraz wszyscy jesteśmy po imieniu. Spotkasz posła czy ministra to żaden pan tylko walisz po imeniu jak do kumpla, tak samo z laskami np do J. Kwaśniewskij - mów Jola :)

Gość forum to co innego

Gość weeeeeźźźźźź
w takim razie konsekwentnie powinni także zlikwidować męskie i żeńskie rodzaje czasowników

Gość powariowali w tej unii
:o

Gość i na to idą nasze pieniądze
żeby banda nierobów mogła wymyślać takie bzdury!

Gość i na to idą nasze pieniądze
ciekawe jak będą egzekwować ten swój durny pomysł, wprowadzą kary jeśli zwrócisz się do kogoś per pan czy pani?

Gość niech no tylko Donalda spotkam
😡

Gość premier Donald Tusk
czego ty kurwa chcesz ode mnie? to nie ja wymyśliłem. ja tylko kastrować chciałem :(

pewnie chodzi o nie używanie takich zwrotów w jakichś oficjalnych dokumentach, czy coś, a już sensację nakręcają :O

"Biurokracja brukselska wydała nowe wytyczne w celu tworzenia "neutralnie płciowego" języka." chodzi w tym wszystkim o ograniczanie atrakcynosci seksualnej. pewnie w zamysle chodzi o ograniczanie molestowania seksualnego, niechcianych/wczesnych ciąż itd.

a odwrotny skutek osiagną od zamierzonego. skrócą dystans gdy się Niewieście w biurze szepnie czule ... Zdzisławo

Gość kocham Cie Donaldzie

Gość nastepny krok UE
kobiety ze zbyt duzym biustem powinny poddać się operacji plastycznej ich zmniejszenia bo się zbyt seksistowsko kojarzą takie wielkie balony :o Najlepiej tez aby wszyscy chodzili w spodniach bo kiecki też seksistowskie są

a kiedyś mąż gadał żonie : zadrzyj kiece będzie jak na Zachodzie.

Gość za pozno troche
mizeszkam w BE i jest super ,kazdy jest na ty a nie jakas pani kurwa wielka pani

Gość no a jak napisac pismo bez
uzycia slowa Pan, Pani?? A mozna uzyc "Panstwo", "Panstwa"? :O To do profesora tez bede sie musiala zwracac: Profesorze Stanislawie, zamiast Panie Profesorze? :O

Rosjanie sie ze smiechu tarzają gdy mowią o nas polskie pany.

Gość to bardziej kulturalnie jest
mowienie na Ty, a nie Pan/Pani? :O Szok, normalnie O_O

Gość too jest super da sie przyzwyc

Gość LennyRR
józio ty to masz widac mentla ruski W tej ustawie nic nie ma o pan pani - Madame i Mademoiselle, Frau i Fraulein oraz Senora i Senorita Wy głupie zakompleksione polaczki. Co to jest "polaczek"? Zakompleksiony Polak, Polak ma dyumę i honor, polaczek to żywe gówno.

szczegolnie w Anglii i krzakach koczują dumni - inaczej polaczki. i chonor majo.i dóme

Gość durny jestes heheheeheeee

ale im przeciez nie chodzi o Pan i Pani,tylko Pani i Panna,zeby nie wciskac sie w czyjs stan cywilny,przy zwyklym zwrocie...

pewnie durny jestem bom głupi i nigdziem nie wyjechał a żyje mi się dobrze. no ale tacy to durnie i oszołomy

Gość w gore bo wazne

Gość Ku kluks dziad
Ci z tej UE powinni isc gremialnie do lekarza.Tego od glowy.Wszyscy po kolei.To jest chore.Brak slow zeby wyrazic ten kretynizm. Gdzie tu jest mowa o demokracji?UE juz dawno nia nie jest. W ustroju demokratycznym,to spoleczenstwo mowi tzw.wladzom-co maja robic.W ustroju autorytarnym,lub jak kto woli-totalitarnym-to wladza uwaza sama siebie za elite i to ona narzuca spoleczenstwu wlasna wole.Porownajcie sobie-gdzie przypiac takie posuniecia tych "madrych"?Do demokracji,czy moze do totalitaryzmu?Zdecydowanie do tego drugiego.Takie jest moje zdanie.