Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość please prosze o pomoc

które to zwierzeta rzeźne a które łowne

Polecane posty

nie moge znaleźć może ktos mi napisze??

Gość minkaaa
zwierzęta rzeźne - hodowane, chowane lub utrzymywane w celu pozyskania mięsa bydło, w tym gatunki Bubalus bubalis oraz Bison bison, a także świnie, owce, kozy, zwierzęta jednokopytne, drób, króliki oraz zwierzęta łowne na fermach, w tym strusie i nutrie;

o dziekuje takich podstawowych rzeczy nigdy nie pamietam moja mama mówi, ze to porazka ze dziewczyny z miasta nic nie wiedza hehe

Gość biurwa buehehehe
zwierzęta łowne na fermach, w tym strusie i nutrie; to sugeruje ze lowne sa strusie i nutrie a to nie prawda, lowne to sa jelenie, sarny, dziki, zajace, daniele, losie (lowny pod caloroczna ochrona w pl) bazanty, kurpatwy.. itd itp

ja w kazdym razie dziekuje wszystkim za pomoc:-) przepisalam sobie

Gość biurwa buehehehe
Zwierzyna, inaczej zwierzęta łowne - gatunki dzikich ssaków i ptaków (ptactwa) żyjących w środowisku naturalnym, będących przedmiotem polowania (pozyskiwania w drodze polowania lub odłowów) przez człowieka. Pozyskiwanie zwierząt łownych jest jednym z elementów gospodarki łowieckiej. to definicja wikipedii, ja mialam na studiach przedmiot lowiectwo ale byl tak debilny ze na wyklady nie chodzilam i dlatego nie mam zapisanej definicji :P

Zastanów się na co polują myśliwi - to są zwierzęta łowne. Rzeźne to chodowane, na ubój. sama nazwa przecież Ci wskazuje jakie to zwierzęta. Che che, Strusie i Nutrie nie zaliczają się do żadnych z tych zwierząt. Kury chodowane dla jaj też nie. Właściwie trudno ptactwo domowe chodowane na farmach zaliczyć do zwierząt rzeźnych. Zwykle odnosi się to do ssaków. ale jeśli przyjąć, że też sa zarzynane dla mięsa, można ptaki pod ta kategorie podciagnąć.

Gość i napisać po sto razy
HODOWLA , a nie CHODOWLA