Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajajajaja

ZMIANA NAZWISKA, czy komuś się udało?

Polecane posty

Gość szukajajajaja

Hej, chce złożyc wniosek o zmiane nazwiska na nazwisko mojej prababci. Czuje sie z nią bardzo związana, mimo że zmarła... Jest to niemieckie nazwisko, niedlugo planuje wyjechac do Niemiec i tam zamieszkac. lepiej by mi bylo z tym nazwiskiem niz z polskim, ktore zawiera "sz" i "ń"... Miał ktos doswiadczenia z podobną sytuacją?

Gość rRoteria23
nom, uda sie

Gość trrtrtt
Podstawą do zmiany nazwiska jest jego obcobrzmiący charakter, to że ma ono formę imienia, lub jest ośmieszające. To, że masz takie widzimisię tego nie uzasadnia - na bank ci się nie uda.

Gość rRoteria23
jak to nie? moja koleżanka sobie zminiła. przeciez za to sie placi, wiec musza ci zmienic jesli tylko chcesz

Gość trrtrtt
Zmienienie nazwiska nie jest usługą, tylko czynnością organu administracyjnego, który musi działać w ramach zakreślonych przez przepisy prawa. Mówię, że nie da rady i wiem co mówię.

Gość rRoteria23
dlaczego? nie rozumiem. przecież można przywdziać nazwisko rodowe.

Gość trrtrtt
Art. 2. 1. Wniosek o zmianę nazwiska podlega uwzględnieniu, jeżeli jest uzasadniony ważnymi względami. 2. Ważne względy zachodzą w szczególności, gdy wnioskodawca: 1) nosi nazwisko: a) ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka, b) o brzmieniu niepolskim, c) posiadające formę imienia; 2) pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego używa, lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione. Raczej nie jest ważnym względem wyjazd za granicę, tym bardziej że możesz chcieć wrócić i znowu je będziesz zmieniać?

Gość szukajajajaja
nie, nie będe zmieniać. dzięki za uwagę i rady, ale naprawde wydaje mi sie ze mi się uda. moj znajomy pracuje w urzędzie i mówi, że ma dużo takich wniosków. jasne, że nie można soebie zmienic nazwiska na JAmes Bond, ale takie ktore mial ktos z rodziny można.

Gość rRoteria23
paragraf 2) pragnie zmienić swoje nazwisko na nazwisko, którego używa, lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione. mówi sam za siebie uda sie

Gość trrtrtt
Ktoś z bliskiej rodziny, np. po rozwodzie rodziców. Wątpię żeby Ci się udało, a temat znam od podszewki :D.

Gość trrtrtt
Paragraf, który zacytowałaś tyczy się osób, które zmieniały nazwisko (np. po ślubie) i do niego wracają lub do osób, które . używają innego nazwiska niż to, które noszą i są pod nim znane - np. artyści i ich pseudonimy artystyczne (np. Czesław Niemen, to nikt inny niż Czesław Wydrzycki).

Gość moim zdaniem ***
Kuzyn mojego męża zmienił nazwisko na panieńskie swojej matki. nie wiem dokładnie, jakich użył argumentów, ale wiem, że podstawa jego decyzji był konflikt z ojcem.

Gość trrtrtt
Znam wiele osób, które zmieniały nazwisko np. po rozwodzie rodziców, szczególnie, gdy wiązał się on z kłótnią i chęcią odcięcia się od członka rodziny. Nie znam nikogo, komu zezwolono na zmianę na nazwisko obcobrzmiące i to w dodatku noszone przez osobę o tak dalekim stopniu pokrewieństwa.

Gość mlllllllll
akurat ostatnio w tv pokazywali goscia, co sobie zmienia nazwisko na James Bond:D Polak oczywiscie:D

Gość szukajajajaja
no to jak Bondowi sie udalo to mi tez sie uda :D

Gość qurczak2344
e tam, zmienią ci jak nic. przeciez nie wzięłas tego nazwiska z kosmosu.

Gość qurczak2344
trrtrtt -> mam pytanie; dlaczego ten polak sie nazywa teraz James Bond, skoro prawo zabrania zmiany nazwiska na nazwiska osób publicznych? tym bardziej tak znanych jak James Bond/? z góry dziekuje za odp :)

Gość Malenska bombka na choince
O! wreszcie temat dla mnie. tez chce zmienic nazwisko. Moje nazwisko nie jest obraźliwe, ale bardzo dlugie. męczy mnie to.

Gość grtfdr
A zmienił nazwisko w Polsce? I już otrzymał na to decyzję zezwalającą? Jakoś mi się nie chce w to wierzyć.... Art. 3. Wniosek o zmianę nazwiska nie podlega uwzględnieniu, gdy wnioskodawca ubiega się o zmianę nazwiska na nazwisko historyczne, wsławione na polu kultury i nauki, działalności politycznej, społecznej albo wojskowej, chyba że posiada członków rodziny o tym nazwisku lub jest powszechnie znany pod tym nazwiskiem. Nie ma tu mowy o postaciach fikcyjnych.

Gość szukajajajaja
wyslalam wniosek :D