Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kobietka z forum

Heparyna + Aspiryna

Polecane posty

Mam pytanie do kobiet który brały taki zestaw. Do którego tygodnia ciązy brałyście heparynę? Jeżeli nie ma zespołu a leki podawane są profilaktycznie.

Gość na boćku Ci predzej powedza

ale po co 2 leki które razem tak bardzo rozrzedzają krew? podejrzewam że do końca ciąży nie będziesz mogła brać takiej mieszanki, bo zwyczajnie wykrwawisz się przy porodzie. pewnie trzeba będzie odstawić jeden z nich (pewnie acard) na 2 tyg przed porodem.

Heh własnie sie zastanawiam nad tym, bo jestem po kilku poronieniach i teraz od poczatku biorę akard +fraxiparine. Ostatnio strasznie leciała mi krew, trafiłam w jakies naczynko na brzuchu chyba bo ok 30 mim mi się sączyła i wcale nie chciała przestać, do tego mam siniaki:). Prof chce powoli mi fraxiparine odstawic a zostac tylko przy akardzie a ja sie boje ze cos sier moze stac dziecku. Jestem w 12t5d. Wczoraj byliśmy na USG i jest wszytso w porządku. Czytałam ze wiele kobiet bierze do końca ciąży ten zestaw a nawet kilka dni po porodzie. Nie mam wprawdzie stwierdzonego zespołu, ale robiłam badania zawsze po poronieniu, a w ciązy przecież moze sie to zmienic. Chciałabym się dowiedzic czy w 16 tc mozna odstawic fraxiparine i czy sa takie kobiety ktore własnie tak wcześnie odstawiły zastrzyki i maja zdrowe dzieci,;)

ja bralam fraxi do konca ciazy i na 12 godzin przed proodem odstawilam. ale akardu nie bralam, wiec ci nie poradze. porozmaiwja z lekarzem, bo to on musi npodjac taka decyzje.

Gość z jakiego powodu to dostajecie
ja mam za sobą 2 poronienia i jeden poród przedwczesny, w 24 tc. w badaniu łozyska po porodzie mam wpis: liczne skrzepy na łożysku. Robiłam badania na zespół antyfosfolipinowy ( czy lipidowy- nigdy nie pamietam), wynik ok. Robiłam też badania genetyczne na jakieś 2 geny odpowiedzialne za krzepliwość krwi, i też wszystko w normie. Czy jesli zdecydowałabym się na kolejną ciązę to mimo tych dobrych wyników mogę mieć podawaną heparynę?

Ja to dostałam ponieważ jestem po kilku poronieniach a mimo całej masy badań nie znaleziono przyczyny. Krzepliwośc mam dobrą, zespołu nie mam, ale leki dostałam profilaktycznie. Denim no własnie acard tez rozrzedza krew i prof chce własnie tylko przy akardzie zostać.

kobietko z forum, wiem ze to nie ten temat ale czy mozesz napisać jakie badania robiłas? mi chyba kończą się mozliwosci diagnostyczne, i nadal nie znam przyczyny.

czekam i z góry dziękuję :)

1. Kariotyp swój i męża, oba prawidłowe 2. Poziom TSH - 1,41 uIU/ml 2.przeciwciała przeciwjądrowe < 1:80 przeciwciała antykardiolipinowe: PaK kalsy IgG 0,26 ujemne Pak Klasy IgM 0,35 ujemne 3.Stachrom Protein C - 110% PT 12,1 sek aktywność 115% INR 0,92 Fibrynogen 286 mg% APTT 29,0 sek R 0,99 D-dimery 0,10 ug/ml. potem jeszcze raz przeciwciała ale inne, tez wyszły ujemnie laparoskopie miałam a potem histeroskopie i przecięta przegrodę macicy przed tą ciążą miałam hsg i o dziwo wyniki hsg macicy nie pokrywały się z obrazem histeroskopii.

Widzisz, problem w tym ze robiąc zespół on moze wyjsc ujemny a w ciąży dodatni.Dlatego wydaje mi sie ze heparyna byl;aby wskazana , nie szkodzi a moze pomóc. Własnie dloatego boje sie ją odstawic,

Kobietko, dzieki za wklejenie badań. części z nich nie znam. Napiszę co ja miałam robione: kariotyp- ja i mąż hormony ( płciowe i tarczycy) geny F5 i F jakis jeszcze, nie pamietam antykardiolipiny chlamydia- ja i mąż rózyczka toxoplazmoza cytomegalia histeroskopia kilka posiewów z kanału szyjki, mąż posiew z cewki moczowej test friberga- ja i mąż standardowo- mocz, morfologia fibrynogen też chyba miałam- przy okazji przygotowania sie do narkozy na histeroskopię kilkanaście usg transwaginalnych do tego mam też wyniki sekcji zwłok dziecka i badanie łożyka mąż- badanie nasienia tyle pamietam. byc moze coś przeoczyłam, bo sporo tego było. co to za badanie Stachrom Protein C i te dimery? tego nie znam.

To chyba z krzepliwosci bo ja robiłam cały komplet, jest jeszcze takie cos jak białko s i białko c, w laboratorium bedą wiedzieli o co chodzi.A gin do ktorego chodzisz jakie badania Ci zaproponował?

zaproponował te własnie które wykonałam. więcej pomysłów nie ma :( a własciwie to ma jeszcze jeden pomysł- jakieś badania immunologiczne- nie ma możliwości zrobić ich na NFZ, a prywatnie to koszt kilku tysięcy zł. Niestety nie stac nas na te badania.

zaden z nich. chodze do kliniki lecznia niepłodności Novum w warszawie, chociaz z zajsciem w ciążę to u mnie akurat nie ma problemu, ale co z tego...

tu chodzi o zespół antyfosfolipidowy. nie ma do tej pory standardów leczenia, za to są standardy wykrywania. każda kobieta będzie leczona inaczej przez innego lekarza.

Zrafa - nie zgdzoedz esie z Toba, bo standard leczenia to własnie heparyna + aspiryna czasami jeszcze sterydy. Jest to przy zespole jak równiez przy poronieniach nawrotowych gdzie nie wykryto przyczyny. Co do tego ze co lekarz to inna metoda masz racje. I tego własnie nie potrafie zrozumiec;/.

prawda, że podaje się te leki, ale także inne, ale jak długo i w jakich dawkach - tu nie ma standardów.

Gość na boćku jest temat o tym

Gość tez biorę i nie wiem czy nie
do konca ciazy trzeba bedzie.

Gość Bolcia 38
Witajcie ! Ja jestem po 3 poronieniach , stwierdzono zgodność tkankową , obecnie w 31 tyg. ciąży od początku biorę clexan 40 raz dziennie i acard , z tego co mówił mój gin to heparyna do końca ciąży , a acard mam mieć odstawiony w 34 tyg.chociaż szkoły są różne na ten temat , mimo brania w/w zestawu leków ostatnio badałam d-dimery i mam znacznie podwyżsozne , nie wiem czy nie będę mieć zwiększonej dawki heparyny , ja bym się nie zdecydowała na odstawienie clexanu w 13 tyg.ciąży sam acard może nie wystarczyć, tym bardziej że im dalej tym zmiany w organiżmie coraz większe nie wyłączając krzepliwości krwi.

Gość rutkowska9
ja biore aspiryne 75mg kazdego dnia ze wzgledu na TRĄBOFILIOZE - moze ktos słyszał ? teraz w 33 tygodniu i zapowiedzieli wywołanie ciazy w 38. bede odstawiac ta aspiryne - czy mam sie spodziewac czegos szczególnego - poradzcie

Gość Sandzik
witajcie. Ja tez jestem po 2 poronieniach i moj lekarz tez zalecil mi acard 75 plus Clexane codziennie az do 30 tyg ciazy. Mam nadzieje ze to pomoze!!!