Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotka222

Slubne przesady- czy wierzycie ?

Polecane posty

Gość kotka222

ja chyba trochę wierze bo sukni z perełkami bym nie kupiła

Gość jaastas
nie wierzę

nie wierze ale dla zabawy niektore zachowam :-) aby takiego smaczku dodac temu dniu-) np suknia nie bedzie ogladana przez mlodego albo te cos pozyczonego..cos nowego..... , i na slub pieniazek do buta. koniec:)

Gość kotka222
ja sie najbardziej boje perelek jakos

Ja nie wierze w przesądy, ani ślubne ani żadne inne :-). Jest taka zabawa slowna- nie bądż przesądna bo to przynosi pecha ;-). Bardzo chcialam zeby moj Narzeczony pomogl w wyborze sukni slubnej, ale nie chcial łobuz jeden ;-).

Gość panna_z_mokrą_głową
nie wierzę w nie ... będe miała kolczyki i naszyjnik z pereł :P ale tak jak princessaa też kilka z nich może wybiorę ... np. coś w stylu aby mieć na sobie: pożyczone, stare, nowe i niebieskie... hmm chociaż z tym niebieskim to może być problem hahah :)

Gość mikkkka57575
a co chodzi z tymi perełkami?:) ... jestem z malopolski i nawet tym nie slyszalam:D ..wiec to nie moze byc prawda:) a gluipa pogoda jest dosc sporów:) u mnie np. pogoda oznacza takie samo życie po slubie:) piekna pogoda -piekne zycie i na odwrót:) .. z kolei w 40 km dalje... zupelnie na odwort.. brzydka pogoda to przeciwienstwo zycia po slubie.. wie piekna pogoda - zyie benadziejne:) .... wnisoki - wszytko to jeeedna wielka sciema:) .. gdby cokoliwke z tego bylo prawda wszedzie zasada brzmialaby przeciez tak samo:)

Gość Vivieen
Właśnie! O co chodzi z tymi perełkami? Pierwsze słysze.. Ja chciałam założyć perełki, które już wiem ;) że dostane od Ukochanego.. i niby co? Mam teraz z tego zrezygnować, bo Ktoś sobie kiedyś wymyślił, że perły (szczególnie te podarowane) przynoszą pecha? :|

Gość czarna koala
jest przesąd że perły przynosza pecha. wzięło się to od Barbary Radziwiłłówny która uwielbiała perły i ślub z Zygmuntem Augustem brała też w perlowych ozdobach, a jak to małżeństwo wyglądało wszyscy wiedzą. co ciekawe w Anglii mają podobny przesąd wywodzący się od Anny Boleyn :) intrygujace czy mają coś podobnego w innych krajach?...

Gość diupa....
perly oznaczaja łzy w przesadzie oczywiscie takze kto jest twardy niebierze tego pod uwage:))

Gość chociaż mnie to jeszcze
nie dotyczy bo mam dopiero 20 lat ale interesuje mnie :) z tą pogodą może sie sparwdza (może nie zawsze) ale mojej znajomej siostra sie rozwiodła po tym jak na jej weselu cały dzień lało, z tymi perełkami też nie słyczałam a jestem z opolskiego

Ja w przesądy raczej nie wierzę, więc pewne rzeczy będą tak "dla tradycji" niż ze strachu przed pechem. Pereł się nie boję, i założyłabym na pewno gdyby mi pasowały, świadkową (siostrę) będę miała ubraną na czarno, nie przeszkadza mi to, nie ona jedna, młodszej siostrze mama już zabroniła całkiem czarną sukienkę szyć ;) Bo to podobno pecha przynosi jeśli goście są na czarno. Niebieską podwiązkę będę mieć bo na poprzednim weselu w rodzinie ja złapałam bukiet panny młodej, a on... podwiązkę od pana młodego (który już krawat zdjął wcześniej więc rzucał podwiązką żony). I tą podwiązkę założę, a z tych samych powodów sami będziemy bukietem i krawatem rzucać u nas, niby przesąd ale w naszym przypadku zadziałało bezbłędnie ;) Materiał na sukienkę mu pokazałam (bo musiałam się pochwalić), ale samej sukienki nie zobaczy, i nie chodzi tu już o przesądy, bo prostu chcę zobaczyć taki błysk w jego oczach jak po raz pierwszy zobaczy mnie w wersji full wypas, w sukience, z makijażem i fryzurą. I dla tej chwili przez ten miesiąc mogę sukienkę chować. A poza tym- niech nam wieje i leje, może się przewrócić ze mną na progu, rozsypać perły i jeszcze pawie pióra mi założyć, o to się nie martwię.

a ja mam suknie z perelkami,tez drobne dodatki do wlosow i bizuterie-co prawda nie jest to sznur perel tylko zlota bizuteria-ale z dodatkiem malych perelek i jakos sie tym nie przejmuje tym calym gadaniem-co niby sie powinno a co nie.Nie uwazcie ze to glupota?jesli malzenstwo ma sie nie udac to i tak sie nie uda...takie jest moje zdanie!

aha a mlodsza siostra tez ma czarna suknienke i nie widze w tym nic zlego... tylko mojej sukni nie widzial moj MAZ-ale raczej nie z przesadu...po prostu chce zeby mial niespodzianke jak mnei ujrzy w ten dzien:)

ja nie wierze w przesady, aczkolwiek mialam cos pozyczonego, nowego, niebieskiego i pieniazka w bucie :D no i moj maz nie widzial sukni. prawdziwe perły przynosza \'podobno\' lzy, no ale nie sztuczne :P

a u nas jezeli chodzi o pogode, to jak wychodzilismy z domu (mielismy isc na piechotke do kosciola) nagle rozpadalo sie strasznie.. wiec podjechalismy samochodem.. a pod kosciolem wielkie sloneczko i juz po deszczu :D mama powiedziała, ze to na szczescie, podobno błogoslawienstwo od Boga ;);)

nie wierze,ale kilku sie trzymam (podwiazka,cos pozyczoengo,starego-choc to nie nasz zwyczaj,welon,i inne) ale np chyba bede miala perelki (sztuczne), no i pan mlody byl przy wyborze sukni razem z rodzicami moimi. oni prostestowali,ale ciesze sie ze byl.powiedzial,ze jakby zobaczyl mnie dopiero w dniu slubu to jesli mu sie nie spodoba suknia to mi to powie (on jest niestety szczery do bolu... co nie zawsze dobre..) wiec wolalam dla spokoju go zabrac.panie w salonach sie nie dziwily-mowili,ze czesto wlasnie przychodza paryi on pokazuje jej jakie suknie ma przymierzac (!) co juz uwazam jest niezlym przegieciem. a jesli ktos wierzy ze jego szczescie w zyciu zalezy od pogody,to sorry,mamy 21wiek. i to nie wiara,bo wierzymy w Boga. przesady-kto chce niech sie trzyma tych ktore mu pasuja ja tak robie ;);)

aha a jako swiadkowa mialam jako druga czarna sukienke na ramiaczkach-nikt nie potepial. a malzenstwo swietne i szczesliwe jak nigdy od 8lat!

No cóż, biore slub kościelny, czyli jestem katoliczką. A skoro jestem katoliczką, to nie wierzę w zadne przesady, zabobony, gusła, bo to jest po prostu sprzeczne z tym, ze bierzemy koscielny slub. Jedyne, co zachowam z tych \'przesądów\" to to, ze narzeczony zobaczy moją sukienkę dopiero w dniu slubu, ale nie ze wzgledu na pecha czy inne takie, tylko po prostu chcę, zeby to byłą niespodzianka, zeby był zaskoczony....