Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znowu problem..

auto pomozcie

Polecane posty

Gość znowu problem..

mieszkam w uk, jezdze na polskim prawku jestem teraz w trakcie zmieny miejsca zamieszkania co do ubezpieczenia to wiem ze nalezy zmienic adres ale co z DVLA??

Gość joanka...
Samochod na brytyjskich numerach jak rozumiem? W dowodzie rejestracyjnym masz rubryke do wypelnienia o zmianie adresu zamieszkania - wypelniasz, wysylasz do DVLA i dostajesz nowy dowod rejestracyjny z nowym adresem. Koszt to znaczek pocztowy :-)

Gość znowu problem..
tak zgadza sie, ale pytam tutaj bo juz nie wiem co jest prawda co nie-otoz dzwonilam tam dwa razy 1 raz jakas zakrecona kobieta kazala mi oczywiscie wypelnic ten formularz z nowym adresem dodatkowo prosila o przeslanie mojego dowodu osob w celu wystawienia nowego prawa jazdy brytyjskiego ja mam polskie za kwte 50, drugi tel- ze nie musze wysylac nic do nich bo na polskie prawko jazdy oni nie wymagaja zmiany adresu, i teraz mam problem!!!co w koncu zrobic??

Gość ttthgfhgf
Na pewno nie musisz wymieniać prawka na polskie

Gość joanka...
Ale czekaj bo nie rozumiem. Jezdzisz na polskim prawku - ok ale dowod rejestracyjny masz na samochod na brytyjskich numerach. Czyli zmiana adresu nastepuje w dowodzie rejestracyjnym, nie w prawie jazdy. I to nic nie kosztuje, poza oplata pocztowa :-) Po prostu wypelnij ta czesc o zmianie adresu i wyslij do DVLA.

Gość dokladnie jak wyzej
co do 1-szego tel pani pewnie miala na mysli mozliwosc wymiany prawka na tutejsze.

Gość nieprawda dziewczynko
lepiej wymienic prawko jesli masz zamiar tutaj jezdzic bo mozesz miec tak jak moj kolega - mial polskie i przeskrobal cos na drodze a nie ze mogli mu wlepic punktow a mu sie nalezalo to sprawa trafila do sadu. Nie wiem jak to sie skoczylo bo jeszcze chyba sie ciagnie - ale w kazdym razie oni nie lubia obcyhc praw jazdy bo maja z nimi wiecej roboty i mozesz na tym tylko stracic

Gość joanka...
Ja wymienilam ale to dlatego, ze mieszkam tutaj i chcialam miec jakies angielskie ID :D

Gość znowu problem..
zgadza sie autko brytyjskie a prawko polskie, chcialam tem formularz wyslac z nowym adresem ale kobitka powiedziala ze nie musze wiec zglupialam, chyba zadzwonie po raz kolejny moze trafie na jakas konkretniejsza osobe

ja mam polskie prawo jazdy i samochod na brytyjskiej rejestracji, zmienialam juz dane z powodu zmiany nazwiska i zmiany adresu, ale prawa jazdy nie wymienilam jeszcze, bo nie chce tracic tego polskiego, w koncu jestesmy w Unii Eurpejskiej co to za roznica!jak mnie kamera namierzy za ewentualne przekroczenie predkosc to chyba dostane standardowo mandat a z punktami to nie wiem... kiedys mojemu mezowi przyslali zdjcie, ze zaparkowal rzekomo w Londynie na podwojnej linii ciaglej i zazadali 60funtow, a my mieszkamy na drugim koncu Anglii i rejestr. byla podobna ale roznila sie tylko 1 literka, wiec gdyby mnie cos takiego spotkalo powiedzmy to place kare i tyle, a poco sad od razu? sad to rozumiem, ze jak jest juz jakis powazny wypadek, potracenie pieszego albo jakas kraksa...

Gość juz ci tlumacze
lentilka :-) Zaparkowanie na podwojnej linii jest zawsze karane "jedynie" mandatem. Za przekroczenie predkosci dostaje sie mandat plus punkty karne. Kwota mandatu jest jednakowa dla wszystkich - czy to posiadajacych polskie czy angielskie prawo jazdy. Natomiast punkty karne mozna dowalic :-) jedynie na angielskie prawo jazdy, kiedy masz polskie robia sad magistracki i dowalaja dodatkowa grzywne. Oczywiscie tyczy sie to samochodow na brytyjskich numerach.

Gość sprezynka
podobno jest JUZ taki przepis ,ze po roku czasu nalezaloby zmienic prawko na angielskie.w razie mandatu nie moga na polskim naliczyc punktow.nawet jesli przykladowo ktos dostanie mandat nawt za przekroczenie predkosci ze przychodzi list do domu .to nie mozna uiscic tej oplaty.razem z mandatem wysyla sie prawko i wszystkie dane oczywiscie.jednak system jest tak powalony ,ze z powodu tego ,ze jest polskie prawo jazdy oni tych pieniedzy nie moga sciagnac.nie wiem czego ale tak jest.wiem to z wlasnego doswiadczenia.z tego powodu ciagali mnie po sadach.a wymiana prawka to nie taka trudna sprawa.DVLA wysyla polskie prawo jazdy do wydzialu komunikacji w miescie gdzie taki delikwent mieszka i jesli jestes w polsce to mozesz te prawko najzwyczajniej w swiecie w kazdej chwili odebrac.dla tych ktorzy nie chca wymieniac to polecam zalatwienie sobie w dvla takiej wladki to sie nazywa counter part czy cos w tym stylu.w razie kontroli na tej wkladce wpisuja punkty .to chyba kosztuje 30-40 funtow

o, to by bylo dobre to counter part, ostatnio b.duzo jezde, musze sie tym zainteresowac, dzieki wielkie Sprezynko...

Gość ege
to ja juz wole dodatkowa grzywne zaplacic, a nie wymieniac prawka na brytyjskie skoro polskie mam dozywotnio a brytyjskie trzeba wymieniac co jakis czas. i nie ma dla nich znaczenia jakie ma sie prawko bo za powazniejsze wykroczenia takie jak przekroczenie predkosci kazdy ma sad czy to polak czy brytyjczyk, moj znajomy prowadzil po pijaku, mial sprawe w tempie ekspersowym, kara gryzwny i odebranie prawka na okres 3 lat, to samo robia z brytyjczykami np. za rozmowe przez komorke sad wyznacza grzywne 100 funtow. zmiana jakichkolwiek danych w dowodzie rejestracyjnym to tylko wypelnienie rubryki, wyslanie im papieru a oni odsylaja nowy uaktualniony i finito. nie ma sie czym stresowac i dzwonic po 10 razy, chociaz znam takich co potrafili 30 mil jechac do DVLA tylko po to zeby sie dowiedziec ze nie musieli tego robic i wystarczylo isc na poczte, no ale to byli tacy co samochod kupili po raz pierwszy.

Gość S.Ł
Bzdury totalne,prawko można miec polskie pod warunkiem,że nie jeździcie na nim w celach zarobkowych,np.taksówką.Spowodowałam 2 niegroźne wypadki na drodze i policjant nawet okiem nie mrugnął,że prawko jest polskie.Zresztą wystarczy na stronie DVLA przeczytać punkt,w którym jest mowa,że prawo jazdy wymieniamy tylko wtedy,gdy w U.K pracujemy jako kierowca.

Ze strony DVLA Visitors If you hold a valid community licence and are visiting GB, you can drive any vehicle if the full entitlement for that vehicle is shown on the licence. Residents If you have a valid community licence, this will allow you to drive in GB for the period set out below.Alternatively, you can exchange your licence for a British licence. Provided your licence remains valid you may drive in GB: Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence): * until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence): * until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the longer period * if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five years after becoming resident, whichever is the shorter period * if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident In order to continue driving after these periods, you must get a British driving licence. link: http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556