Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolllka

gondola czy nosidełko

Polecane posty

Gość dolllka

w gondoli mozna połozyc niemowlaka a w nosidełku takie do reki nie na ramiona... raczej nie...kilkudniowe dziecko nie ma przeciez sztywnej główki wiec co wy stosujecie ? do przewozenia, noszenia dziecka ?

kochana nie mozna dziecka przewozic w gondoli, musiosz miec nosidlo, wiem ze to wydaje sie dziwne ja tez tak myslalam ze mala sie wykrzywi, ja podkladalam kocyk i poduszke, niestety w polsce mamy nakaz wozenia dzieci w takich nosidlach,no niestety, nie boj sie te foteliki sa tak wyprofilowane ze nic sie nie staje dzidzi, ja jestem wlasnie w tarkcie kupowania fotelika od 9 kilo, wlasnie odstawilam nosidlo, a sluzylo nam od poczatku, chociaz przyznam sie ze nieraz tez wozilam mala w gondoli jak nie mialam ze soba nosidla, ale mandat gotowy

Te foteliki mają wkładki wyprofilowane dla dzieci. Naprawdę dziecku jest w nich wygodnie. Trzeba jednak pamiętać o tym, by w czasie dłuższej jazdy robić postoje, żeby dziecko mogło się rozprostować.

Gość dziecko w nosidle
nie powinno spędzać więcej niż 2-3 godz. dziennie. w foteliku maluszka możesz np.zabrać na zakupy( odpada przekładanie np. śpiącego dzieka do wózka) taki fotelik montuje się do wózka przy pomocy specjalnego stelaża. możesz kupić spacerówkę z tzw. miękką gondolą (która wkłada się do wózka, a później możesz np. zanieść na 3 piętro nie ciągnąć ze sobą ciężkiego wózka). wózek napewno dłużej posłóży. na spacerki konieczna jest gondolka. my już zamieniliśmy nosidełko na taki od 9 kg - kay1 plus i jesteśmy zadowoleni. nasz maluszek ma 10m. i świetnie mu się w nim jeździ.

Owszem są gondole przystosowane do przewożenia dziecka w samochodzie. Jednak nie jestem przekonana co do ich bezpieczeństwa w czasie wypadku. Bo w środku nic dziecka nie trzyma. Tylko gondola jest ustabilizowana. Niektóre wózki Concord, CasualPlay mają gondole z homologacją do przewożenia dziecka w niej w samochodzie.

Z tymi dwoma godzinami to chyba bardziej ciągiem. Ponieważ trduno wykonać jazdę np. 300-500 km w ciągu dwóch godzin. A przeciągaNIE Tego na kilka dni, może być większym obciążeniem. Ale nie będe się kłócić.

Gość dziecko w nosidle
a co do wykrzywiania się dziecka w nosidełku. powinno ono w nim spędzać czas w takiej pozycji w jakiej mu najwygodniej .nawet jeśli całe się wykrzywia .tak robił mój synek i pani ortopeda powiedziała zeby broń boże nic mu pod główke nie podkladać i nie ,, prostować" ciałka. tak miał być.po paru miesiącach maluszek sam zaczął przyjmować prostą pozycję.

Gość dziecko w nosidle
chodziło mi oczywiście o 2 h ciągiem

Hehehe, no właśnie. Mi to samo mówiono, żeby nie prostować, nie układać, że dziecko znajdzie odpowiednią pozycję dla siebie.

Gość dziecko w nosidle
my mieliśmy po pierwszym dziecku wózek 3 częściowy gondola, spacerówka, fotelik to wszystko montowało się do stelaża. gdy młodszy syn miał 2,5 miesiąca kupiliśmy spacerówkę która rozkładała się na płasko,i w niej maluszkowi było bardzo wygodnie. dodam jeszcze , że nasz synek urodził się w maju. nie polecam tego rozwiązania w zimie. wtedy gondolka dobrze chroni przed wiatrem, deszczem czy śniegiem.

Gość dolllka
dzieki za odpowiedzi :) ale wiecie co wam powiem, ze to troche skomplikowane, tyle tych róznych rzeczy ze sie pogubic mozna !!!! ale coz wszystko dla dobra dzieckoa, ale czy do końca ? a od kiedy mozna uzywac fotelika dla dziecka ?

Gość optymmistka
fotelika w samochodzie należy używać od urodzenia, chyba że się ma taką gondolę z atestem do przewożenia w niej niemowlaka

Przede wszystkim gondola i fotelik to dwie różne rzeczy. Gondola - jako część wózka, dziecko leży na wznak, więc może sobie spokojnie spać i nie ma ograniczenia czasowego; są gondole przystosowane do przewożenia dziecka w aucie, ale nie są one polecane. Fotelik (czy też nosidełko) - służy generalnie do wożenia dziecka w samochodzie, może też służyć jako bujaczek lub doczepione do stelaża w wózku. Foteliki są naturalnie wyprofilowane i dziecko już od urodzenia spokojnie może sobie w nim być (takie zakrzywione formy były stosowane przez przodków i nie tylko - dzieci nosiło się w chuście owiązanej wokół pleców i ramienia i dziecko było w dokładnie takiej samej pozycji). Ale uwaga! Dziecko nie powinno przebywać w foteliku dłużej niż 3 godz non stop!!! A to ze względu nie na fakt zakrzywienia fotelika, tylko ze względu na to, że zapięte w foteliku nie może zmienić ułożenia ciała. Powyższą wypowiedź znalazłam w pewnej gazecie motoryzacyjnej.

Moża też kupić fotelik samochodowy z rozkładanym oparciem... Niestety tylko dwie firmy oferuja takie foteliki. Fotelik taki do wóżka MUTSY nazywa sie Prima Traveller. Fotelik rozkłąda sie w 3 pozycjach od leżąćej do siedzącej. Ale o ile pamietam to w pozycji leżącej w samochodzie dziecko moze jeżdzic tylko do jakiejs wagi chyba 6 kg. Poza tym ta pozycja leżąca nier jest zalecana do auta.... no ale zawsze po wyciągnięciu dziecka wfoteliku z auta mozna zamontowac go na wóżku i rozłożyć siedzisko na płasko... według mnie rewelacja!!!

Gość a ccyy
a czy trzeba nosidełko przypinac pasami w aucie ?

Gość helphelphelp
nie, może sobie latac po całym samochodzie ;/ co za pytanie;/ jak masz stelarz na klik to nie zapina sie pasów, jak nie masz to pasami wszystko w tym temacie.

Gość optymmistka
no jasne, że trzeba przypinać! a sama się przypinasz pasami? z resztą fotelik jest jeszcze bardziej bezwładny niż człowiek

tak, ale możesz też kupić baze I|SOFIX i wtedy jest na kliknecie... tylko ze to kuoe kasy kosztuje... ja płaciłam za tą wygode 700zł.

Gość aassiija
gondola jest wygodniejsza do noszenia niz nosidełko tak mi sie wydaje a jakie jest wasze zdanie..... ktora nie miała nigdy GONDOLI ?

Gość ja nie miałam
gondoli. Dziecko w samochodzie jezdzilo w foteliku a później zainwestowaliśmy w nosiedłko Baby Bjorn- takie zakladane na siebie i bardzo się przydawało. Pozdrawiam

Gość aassiija
do ja nie miałam a czy wygodnie jest kobiecie nosic nosideło w rece bo widze czesto ze to faceci noszą, a gondola wydaje sie lzejsza

Gość asjjja
???

ja tez nie mialam gondoli. tu gdzie mieszkam kazdy naklada nosidelko na spacerowke na poczatku a potem w spacerowke na plasko.

a kwestai finansowa nikogo nie obchodzi to wszystko kosztuje wiec warto sie zastanowic nad 1 rzecza a nie kupowac wszystko

Gość dolllka
uppppppppppp

Gość gość
Nosidełko nie jest po to by wozić w nim dziecko na stelażu wózka. Służy do przewożenia niemowlęcia w samochodzie. Zaleca się, aby długie podróże były przerywane, a niemowlę nie spędzało długich godzin w foteliku (przerwy co 2h.). Gondola służy do przewożenia dzieci w wózku ( niemowląt, które nie siedzą samodzielnie, siedzą niestabilnie), i to najlepsze rozwiązanie dla maluszka, pozbawi rodziców problemu dysfunkcji mięśniowych i bolesnych ćwiczeń. fajne wózki 2w1 produkuje firma Adamex http://forbabies.pl/adamex-pajero-sport-alu-wozek-wielofunkcyjny Polecam, jako użytkownik jednego z ich modeli mogę je szczerze polecić

Gość tosia22
Ciekawą gondolę Micro hiszpańskiej firmy Jane, znaleźliśmy w sklepie na stronie www.minitraper.pl . Prosta w montażu i bardzo wygodna!