Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAJKA322

chce być zakonnicą

Polecane posty

Gość MAJKA322

mam pytanie do was kochani ,kocham Boga ,w pokoju mam takie swoje ciche miejsce z obrazkiem Matki Boskiej i tam poświecam ponad polowe swojego czasu wolnego ,modle się ,pisze listy do Lichenia ,tak w skócie mówiąc lubię rozmawiać z Bogiem ,doradza mi qwe wszystkim o co Go zapytam ,ale jest to "ale"czy taka młoda osoba jaką jestem ja jakąkolwiek mam możliwość nie teraz ale pózniej wstąpić do klasztoru??czy musze isc na studia teologiczne ???czy moglabym jedynie skonczyc liceum i służyc Bogu??

Gość możesz iśc po liceum
ale chyba lepiej poczekać, bo poglądy się bardzo zmieniają w tak młodym wieku.... a z zakonu wystapić trudno...

Gość ojciec chrzestny2
Jeśli odczuwasz powołanie do zycia zakonnego powinnaś poszukac tochę informacji i wybrać zgromadzenie, ktore najbardziej Cę pociąga. Zgromadzeń jest wiele. Ogolnie dzielą się one na "kontemplacyjne" i "czynne" do większości z nich nie ma zadnych warunków co do wyksztalcenia. Św. Faustyna Kowaska miala zaledwie skończone 3 klasy a dziś jest stawiana na rowni z doktorami Kościoła. Każdy zakon ma swoją specyfikę, pielęgnuje rózne charyzmaty. W zgromadzenia ch "czynych" siostry często zdobywają wykształcenie lub uzupelniają już będąc w zakonie. Gdy znadziesz zgormadzenie ktore Cię pociąga nawiąż kontakt z przełożoną najblizszego domu a ona Cię odpowiednio pokieruje.

Gość MAJKA322
nie wiem czy się moje przekonania zmienią,mieszkam sama z tatą i bratem ,mam zmarla na raka 5 lat temu ,mam ołtarzyk w pokoju i modle się,kocham ludzi a najbardziej Boga ,koresponduję z kalsztorem w Licheniu ,co rok wysyła mój tato pieniązki za msze za mame, przepraszam ze pisze tak jak pisze za błedy przepraszam .ja rozmawiam z Bogiem -zawsze jest tak ,klekam przy swoim ołtarzyku i normalnie opowiadam wszystko Bogu ,A on mi odpowiada ,tzna .nie tak ze usłysze głos który mówi , ja to słysze w swoim sercu ,ale pytalam sie was czy trzeba skonczyc studia teologiczne??? czy nie potrzeba??

Gość MAJKA322
ojciec chrzestny2 --ja pisalam juz do zgromadznenia sostr sercanek ,i odpowiedzialy mi praktycznie nic . Napisaly ze jak mam powolanie to zebym najpierw skonczyla szkolę ,ale niewiem czy studia równiez są potrzebne??

Gość onnaanna
Majka daj namiary na siebie lub pisz do mnie pandonapandona@tlen.pl

Gość MAJKA322
dziekuje wszystkim za pomoc

Gość Piętnastolatka :)
Droga Majko... nie musisz konczyć studiów żeby wstąpić do klasztoru :) ja znam tylko siostry dominikanki www.dominikanki.pl są bardzo ale to bardzo fajne i bardzo kochane, wspaniałe! Zobacz sobie na ich stronę :) Żeby wstąpić do zakonu musisz mieć skończone najlepiej 18 lat :) I poczekaj aż skonczysz te 18 lat, wedy podejmiesz decyzję :) pamiętaj, że siostry nie mają prostego życia.. zmagają się z wieloma problemami tylko że pokładając wszystko w Bogu wspaniale to znoszą i rozwiązują problemy nie tylko swoje ale i innych ludzi :) Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę powodzenia w rozeznaniu powołania i wszystkiego co najlepsze w życiu :) ! - Beata :)

Gość Piętnastolatka :)
p.s. jeśli chcesz porozmawiać o zakonie czy o czymśkolwiek innych w czym mogłabym Ci pomóc napisz na tym forum swój numer gadu-gadu lub e-mail :)