Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boliii

skręciłam kostke, co robić?

Polecane posty

Gość boliii

skręciłam wczoraj kostkę, spuchła strasznie, no i boli :( jutro muszę być na uczelni na laborkach których nie mogę opuścić, a mam problem z chodzeniem. zrobiłam okład z altacetu, zabandażowałam. Znacie jakieś sposoby żeby się szybko z tym uporać? :(

Gość Nie prawda to chyba jeden
do lekarza i on Ci wypisze L4, zawieziesz je i po sprawie.

Gość JEDYNYM SPOSOBEM
jest cie dobić :D

Gość boliii
nie chcę do lekarza, bo wsadzi mi nogę w gips :O dobić :] lód pomoże?

dziewczyno idź do lekarza. Ja skręcilam kiedyś obie kostki, używalam altacetu bandażu, niby rzeszło ale mam teraz takie problemy że po dłuższej wycieczce na drugi dzień nie mogę wstać z łóżka i chodze na czworakach:D i wtedy nie ma tak zabawnie. Ale jak chcesz to ten altacet jest dobry , zabandażuj nogę, zrob klka okładów i dzisiaj przeleż cały dzień, jutro będziesz kuśtykała trochę ale przejdzie po ok 4 dniach. Tyle że to niedopowiedzialne...:(

aha jak masz kule to weź jedną przyda się:)

Gość plus_minus
Okłady z Altaceu dobre są. Polez sobie dzisiaj, a nogę ułoz wysoko, np na kilku poduszkach. Powinno byc lepiej.

Gość boliii
oj wiem, wiem, ale ja już tą kostkę skręciłam 6 raz! :O gips miałam za pierwszym, wspominam to traumatycznie, a i tak po roku skręciłam ją znowu. teraz gips już nic nie da, zawsze będzie rozlatana altacet mam, bandaż też, co jeszcze może pomóc? lód? woda z solą? (obiło mi się o uszy)

Gość boliii
kul nie mam niestety, ale z tymi poduszkami dobry pomysł :)

Gość plus_minus
Czesto skrecasz, to pewnie masz juz nadwrezona torebke stawowa. Musisz bardziej uwazac na te noge. Nie obciazaj jej zybtnio.

Gość boliii
staram się :) wczoraj biegłam do pociągu na jakiejś pipidówie i wpadłam w dziurę (!) na peronie :O myślałam, że w cywilizowanym kraju nie ma takich pułapek

Gość plus_minus
Oj, wszedzie sa, na calym swiecie, nie tylko w pipidowach. Pamietaj o tej kostce. Mozesz kupic w aptece tzw stabilizator stawu skokowego. To jest dobra sprawa, chroni kostke przed ewentualnymi nastepnymi urazami. Tylko pamietaj, nie nos go caly czs. Zakladaj np wychodzac z domu.

chłodne okłady z wody i octu - na 1 szklankę wody 3 łyżki octu 10% . Żeby noga \"wlazła\" na swoje miejsce, to polecam turlanie nogą butelki lub słoika. Siedząc, stawiasz nogę na butelce i turlasz w miejscu ile się da ( długo) To mój przepis domowy. Ponadto tę nogę należy usztywnić bandażem elastycznym niezbyt mocno, aby krążenie krwi nie było zachwiane. Skręconej nogi nie wkłada się w gips.

Gość boliii
dzięki wszystkim za rady! :) drogi jest taki stabilizator?

Gość plus_minus
Kilkanascie złotych.

Gość na bank ja puka
lepiej idz załóz se gips, bo jak wiazadła sie nie zregeneruja odpowiednio to bedziesz kuleć całe zycie, znam taki przypadek