Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nobody is perfect

Jak pozbyć się poczucia niższości?

Polecane posty

Gość nobody is perfect

Mam bardzo niskie poczucie własnej wartości, takie, że aż przeszkadza mi normalnie funkcjnować. Oczywiście muszę nadrabiać dobrą miną i to corz bardziej mnie męczy. Jak się tego pozbyć?

Gość kubek herbaty
ale czym się to objawia? jeżeli próbujesz to tuszować tym lepiej dla Ciebie. Gorzej jakby każdy wiedział o tym 🖐️

Gość Zawsze dobrze radzę
przestać siedzieć na kafe i na naszej klasie :P

Gość mam 22 lata
polecam książkę "6 filarów poczucia własnej wartości" Nathaniela Brandena

Gość nobody is perfect
Nie wierzę w siebie, w swoje możliwośći, ciągle wyadaje mi się, że robię coś źle, nie tak. jestem zakompleksiona, zawisna, tłumie emocje w sobie, brak mi pewności siebie, często sie waham w wieu sprawach. Ważna jest dla mne opinia innych. W każdym uśmiechu widze drwinę, w każdym słowie krytykę, w każdym spojrzeniu ocenę, wszystko co mówią inni biorę głeboko do serca i analizuję, rozkładam na czynniki pierwsze. Łatwo mnie zranić, przejmuję się krytyką, nie mam o osbie dobrego mniemania, wydaje mi się, że nie zasługuję na nic dobrego w życiu.

Gość nobody is perfect
>przestać siedzieć na kafe i na naszej klasie Wbrew pzoorom nie siedzę na ani na kafe ani na NK. Dzis jest wyjątkowy dzień. Odkąd poszłam do pracy przesatłam mieć czas na przesiadywanie i gadanie z monitorem.

Gość nobody is perfect
>polecam książkę "6 filarów poczucia własnej wartości" Nathaniela Brandena Coś więcej na ten temat?

Gość takie coś wynosimy z dziecińst
z dzieciństwa, duze znaczenie mają relacje rodziców.... pomaga tylko praca nad własnym charakterem i zrozumienie przyczyn... może jakieś rozmowy z psychologiem albo lektura odpowiednich ksiażek to jacy jesteśmy to kwestia postrzegania, wiadomo nie potrafimy być subiektywni w tej kwestii pomagają też proste ćwiczenia: czyli wypisywanie na papierze cech które u siebie akceptujesz, to z czego jesteś dumna, codziennych sukcesów... niby drobiazgi ale jeśli przyzwyczaisz się że np każdego dnia będziesz wypisywała rzeczy które Ci sie udały albo z kórych jesteś dumna, zadowolona zamiast analizować błędy i porażki...zmienisz postrzeganie własnej osoby nikt nie jest doskonały, no właśnie...tylko są tacy którzy skupiają się wyłącznie na swoich atutach i zaletach i tylko te dostrzegają i tacy którzy widzą wyłącznie wady i niedociągnięcia... możesz zmienić sposób myślenia o sobie samej

Gość mam 22 lata
ktoś powyżej dobrze pisze, dać mu wódki :D a książkę poleciła mi moja psycholog, przeczytaj :) pozwala sporo zrozumieć

Gość konwalijka957
jesteś poprostu bardzo wrażliwą osobą zazwyczaj wiąże się to również z jakimiś przeżyciami, bo myślę że to nie bierze się samo z siebie