Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania wawa 24

jak podawac witamineD3 3 miesiecznemu dziecku? dodawac do mleka?

Polecane posty

Gość ania wawa 24

dziewczyny pomozcie jak Wy robilyscie lub robicie. mam witamine A+D3 medana i musze dwac dziecku dwie kropelki dziennie (tak jak na ulotce) w smaku to jest niedobre wiec czy moge wymieszac ta kropelke razem z mlekiem? dzieki

Gość głupiaś czy co
taaak, dawaj 2 dziennie i prosta droga do przedawkowania. ja dawałam 1 krople dziennie, czasem 1 co 2 dni, na łyzeczkę z wodą i do buzi. proste

Gość WrOcłAwIAnkA***
1 kroplę na język albo na łyzeczkę z woda. nie 2!! łtwo przedawkowac. zauważcie, że np. na Wyspach w ogóle się podaje - i co, każdy krzywy tam jest?? NIE

Gość ania wawa 24
ja tego nie wymyslilam i wy raczej tez lekarzami nie jestescie a tu wyraznie pisze ze dzieciom od 4 tygodni podaje sie 2 krople na dobe wiec o jakim przedawkowaniu piszecie? moj maly z lyzeczki nie wypije chyba i tak sie zastanawiam czy do mleka do butelki moge dodac? dzieki

spokojnie 2-3 kropelki na języczek, nie ma mozliwości przedawkowania, zapewniam

Gość ania wawa 24
tzn jakos tam by pewnie wypil z tej lyzeczki ale chodzi mi o to ze jak dam w mleku to mam wzieksza pewnosc ze wypije a z lyzeczki niebardzo bo poczuje ten ochydny smak i zacznie wypluwac

Gość WrOcłAwIAnkA***
połknie, bo dziecko taka małą ilość odruchowo połknie. moja kuzynka - pediatra - mówiła ze mozna na półleżąco najlepiej tak podać . i ona też mówiła (i zaleca mamom swoich pacjentów) żeby podawać 1 krpolę dziennie, a jak dziecko jest na mleku modyfikowanym to nawet 1 co 2 dni!!!!

Gość WrOcłAwIAnkA***
ja dawałąm synkowi tylko przez 7 miesięcy - miał 4-11 miesięcy wtedy. 1 kropla co 2 dni. i ma 3 lata, jest zdrowy i prosty. poczytaj o przedawkowaniu d3 i jego konsekwencjach....

Gość ania wawa 24
wroclawianko dzieki, no ja wlasnie na wypsach jestem i tu oczy wywalaja jak chce sie dziecku dac witamine D3 dodatkowo. i mama mi z polski przyslala dwie buteleczki tej medany. no bede tak robic jedna krople na 2 dni, bo masz racje tu w uk sie nie zaleca a anglicy jakos prosto sie trzymaja nie sa jacys koslawi :)

Gość WrOcłAwIAnkA***
ja tez na Wyspach jestem i taką dawkę zaleciła mi właśnie ta kuzynka. ona tez zaleciła po roczku odstawić krople 9syn miał roczek latem), własnie ze względu na duzą ilość D3 w mleku modyfikowanym.

Gość ania wawa 24
a z ciekawosci zapytam , dgdzie mieszkacie? ja w abingdon

Gość WrOcłAwIAnkA***
Londyn pozdrawiam

Gość ja podawałam
davitamon 5 kropli dziennie. Mieszkam w Belgii :) Taką dawkę zalecali pediatrzy i producent. Dziecko było karmione tylko mlekiem z piersi. A tak w ogóle nie ten dział :p

Gość ja podawałam
A, i zakraplałam do buzi.

Gość ania wawa 24
dzieki za odp, a ze nie ten dzial to wiem ale tu mi szybciej ktos odpisze zanim jakies mamuski z ciaza porod macierzystwo to zrobia. to ja bede rozpuszczac w leku chyba ze ktos ma jakies ale to niech napisze

Gość ja podawałam
Podajesz dziecku mieszankę czy swoje mleko w butelce? Jeśli mieszankę to faktycznie uważaj z tym dawkowaniem, bo mleka w proszku są wzbogacane tą witaminą. Co do sposobu podawania: Mi w szpitalu zalecili zakraplać od razu do buzi. Kiedy podajesz w butelce nigdy nie wiesz ile tej wit. dziecko tak naprawdę wypiło; mogła osadzić się na ściankach butelki lub zostać w resztce niedopitego mleka. Przynajmniej tak mi to argumentowała pediatra i położna ;) Fakt, że paskudne to w smaku, ale dzidzia przywyknie. Moja później sama już otwierała pyszczek :) Aż się dziwiłam, że tak pokornie, bez żadnych protestów.

Gość ania wawa 24
hihi o to fajnie :) bede jedna kropelke co dwa dni, mysle tak najbezpieczniej, bo karmie modyfikowanym a Ty piersia? ile ma mala

Gość ja podawałam
Mała ma prawie 2 lata i na szczęście od dawna już przy cycu nie wisi :p Skoro karmisz modyfikowanym to faktycznie lepiej oszczędnie tę wit. podawać :) zwłaszcza, że wiosna idzie i więcej słonka, więc organizm dziecka też będzie więcej wytwarzał.

Gość witd3
witamina d3 wchłania sie tylko przy udziale słońca. wiec jesli nie ma porządnego grzania sloneczka na dworze, to nie ma możliwości przedawkowania tej witaminy. wiec spokojnie można podac maleństwu :)

Gość ania wawa 24
a jak to zakraplalas? ta butelka nie ma zadnej pipetki tylko tak normalnie te kropelki leca i nie wloze tej buteleczki do buzi dziecku bo nie wygodnie za duza

Gość lekarz__
w Polsce dawka zalecana witaminy D to 400jednostek, na opakowaniu powinni pisać ile jednostek ma kropla. Przeważnie producenci tych produktów piszą, że podawać wiecej a powinno się poddawać 400 dziennie jeżeli dziecko jest karmione naturalnie. A jeżeli karicie sztucznie to sprawdzić ile wit D ma dana mieszanka, nie podawać łącznie więcej niż 400 jednostek.

Gość ja podawałam
Pipetka jest zbędna. Nie musisz też wkładać butelki. Ja podawałam mojej kiedy leżała na materacyku do przewijania. Palcem uciskałam jej delikatnie brodę i sama otwierała buźkę. Wtedy przechylałam buteleczkę i "z góry" zakraplałam, tak żebym widziała i mogła policzyć każdą kropelkę.

Gość ania wawa 24
oki bedziemy probowac dzieki :)