Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GLuptaska....

odpis aktu urodzenia - czy moze odebrac ktos inny?

Polecane posty

Gość GLuptaska....

Mam takie pytanko, nie znalazlam odpowiedzi na nie w necie. Nie ma mnie w kraju i by zaoszczedzius zbednych podrozy i wydatkow zastanawialam sie czy nie byloby mozliwe by moja mama odebrala za mnie odpis aktu urodzenia z USC. Jest to mozliwe? Jesli tak to jak to ma wygladac?

Gość Haaa
Napisz pismo do USC i wyślij normalnie poczta powinni odesłać odpowiedz wraz z aktem

Gość wezwijcie lekarza
za odpis siępłaci ok 30 zł

Gość Haaa
do 3 razy jest bezpłatny

Gość GLuptaska....
odpis skrocony to 22 zl.

Gość Haaa
To chyba u Was jest inaczej.... u mnie 3 pierwsze odpisy są bezpłatne za 4 dopiero sie placi

Gość Haaa
Szczerze Wam powiem ze u mnie czegos takiego nie było... nie było zadnej oplaty

Gość GLuptaska....
Imili ale odpis ma waznosc 3 miesiecy, uznali ci roczne? ja chce by mama zlozyla wniosek i od razu odebrala, to sie robi od reki, moze cos innego ci taka odbieral?

Gość GLuptaska....
Wszedzie w necie o tym trabia i nawet ksiadz mi przypominal ze odpis ma byc wziety nie wczesniej niz 3 miesiace przed... To nie wiem po co ta propaganda... No ale widocznie mozna :)

Zezwolenie na ślub (czy też zaświadczenie o braku przeciwwskazań) z USC jest ważne 3 miesiące, odpis aktu urodzenia jest zawsze ważny, mogą nie przyjąć bardzo zniszczonego czy nieczytelnego bo to potem leży w archiwum. Faktycznie dopiero za czwarty się płaci, ale te odpisy dostaje się przy urodzeniu- akt urodzenia i trzy skrócone odpisy. Każdy następny jest wystawiany już odpłatnie, ale z tego co wiem to faktycznie trzeba zapłacić nawet jeśli ma się te stare, żeby był aktualny znaczek na nich.

Gość hehehehe hehe
Ja placilam 33zl za skrocony akt uroszenia,poniewaz slub cywilny bralam za granica to mial on waznosc tylko 3 mce,w Pl chyba nie ma takiego ograniczenia-przynajniej nie slyszalam o takim. Moze je odebrac kazdy byle byla uiszczona oplata. Najlepeij napisac upowaznienie do USC o wydanie aktu ur. osobie X legitymujacej sie nr dow os.XYZ.Ja tak zrobilam i nie bylo problemu!

zaswiadczenie o braku przeciwskazan do slubu z usc jest wazne 3 miesiace..i tylko do tego potrzebujesz akt urodzenia..do ksiedza idziesz tylko z tym zaswiadczeniem bez aktu urodzenia..

Gość XYZ aj
mi mama odbierala odpis aktu urodzenia, i u ksiedza tez zalatwiala... znaczy poszla raz, nie bylo proboszcza, poszla drugi - nie bylo, zdenerwowala sie, zostawila koperte z napisanym adresem i naklejonym znaczkiem i wyobrazcie sobie ze mi przyslali :D tak wiec nie musze w ogole jechac do miejsca w ktorym jestem zameldowana (700 km) zeby wziasc sobie slub u narzeczonego bo tutejszy proboszcz stwierdzil ze skoro tu juz tyle mieszkam to zapowiedzi w mojej wsi nie musi byc. Dziwne ale mi to pasuje jak najbardziej :D

Gość hehehehe hehe
o czym ty mowisz?akt urodzenia wybiera sie z USC a nie od proboszcza!chyba mialas na mysli zaswiadczenie od proboszcza (z twojej parafii) o tym ze bylas chrzczona i bierzmowana oraz nie bralas nigdy slubu koscielnego.Nic innego nie mogl ci wydac bo i skad?

Gość GLuptaska....
Dobra, dzieki dziwczyny, akt urodzenia wazny zawsze a zaswiadczenie wazne 3 miesiace. A po zaswiadczenie musze sama czy tez mame moge poslac ;) ?

Gość hehehehe hehe
mozesz poslac mame

Gość Kierownik USC
Akt urodzenia nie ma daty ważności ale pamiętajcie że czasem w aktach zachądzą zmiany dlatego USC żądają aktów aktualnych. Akty mogą odbierać osoby w lini prostej (rodzice, rodzeństwo, dziatkowie), oraz osoby które wykażą interes prawny. Te 3 mce które wspominacie nie dotyczy aktu urodzenia, lecz zapewnień do ślubu, które musicie złożyć osobiście w USC według miejsca zameldowania jednego z was

Gość lilka28
Hej ,może ktoś tu zagląda i odpisze ,czy ja mogę siostrze wybrać odpis aktu małżeństwa z usc?

Gość martylka 89
za pierwsze 3 akty bezpośrednio po urodzeniu dziecka się nie płaci, potem płaci sie 22 złote.

Gość gość
moja siostra jest po cesarce pocieta i nasza mama chce pojeczac za nia odebrac akt urodzenia bo rodzila w innym miescie a niechce zeby jezdzila obolala,,,