Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _nowa_

Co powinno wchodzić w skład wyprawki?

Polecane posty

Gość _nowa_

Dziewczyny, proszę napiszcie mi, co wg waszego doświadczenia powinno znaleźć się w komplecie ubranek dla noworodka. Chodzi mi o to ze wybór rodzajów ubranek jest coraz większy. Są pajacyki, jak kiedyś, ale i body, a nawet jakieś dresiki... jedne ubranka ze stopkami, inne bez nogawek, skarpetki... I teraz nie wiem co lepsze: więcej ciuszków nie zakończonych stopkami a za to skarpetki, czy więcej pajacyków? Czy takie dresiki się przydają czy nie... Ile cieplejszych rzeczy: jakichś bluz czy sweterków... Mam setki pytań. Moje dziecko urodzi się na jesieni ale mieszkanie mam ciepłe. Co zatem proponujecie i w jakich ilościach?

Gość
ja Ci powiem z własnego doswiadczenia. moj synek urodzil sie we wrzesniu i mialam tak : -okolo 10 par spioszkor (polowe mialam na rozmiar 56 a polowe 62) a zreszta synek nosil rozmiar 56 do 2 miesiaca zycia - kilka czapeczek takich cienkich po kąpieli okolo 4 - kilka par skarpetek -pajacykow nie mialam dopiero pozniej (ale to swietna rzecz) - kaftaniki okolo 5-6 - bluzeczk na guziczki tez okolo 5-6 - a pozniej jak zrobilo sie zimniej to kupilam takiego pajacyka (polarowego na zamek) i spadnie i do tego kurteczke no i zimowa czapeczke , rekawiczki, szalik ( ale to juz bylo pozniej) synek mial jeden dresik (dostał go) i nawet sie przydal.

Gość
a aaaaaaaaa no i oczywiscie body miał tez okolo 7 sztuk

Gość wyprawka glownie
zalezy ile kasy chcesz i mozesz wydac i czy musisz miec wszystkie modne bajery dla dzidzi

ja body dla noworodka nie polecam - pamietajmy o kikucie pępowiny - ja rodzilam latem wiec body zaczelismy uzywac dopiero jak przyszla jesien - najlepsze bedą pajacyki :) albo śpioszki -10 pieluch tetrowych - jakies czapeczki po kapieli - koniecznie czapka z nausznikami dobrze przylegajaca do uszkow wiązana pod szyjką - jakiś kocyk np polarowy -becik mialam ale wcale mi sie nie przydał lepszy chyba bedzie rożek i sa takie fajne okrycia po kapieli dla niemowlaka - polecam ciepla kolderka poduszka niepotrzebna skarpetki tez ale najlepiej zeby nie uciskały kombinezon by sie tez przydal rękawiczki niedrapki -!! obowiazkowo

narazie moze nie kupowac dresikow i koszul albo swetrów Postaw na Pajacyki zapinane z przodu i rozpinane w kroku i śpioszki pod ktore zalozysz kaftanik pare kaftanikow najlepiej bawełnianych I raczej kupuj wiekszosc rzeczy w rozmiarze 68 bo dzieci bardzo szybko wyrastają a ten rozmiar to sie dosyc dlugo nosi bo nawet do 3 miesiaca no jak masz jeszcze jakies pytania to ja chetnie doradzę

- kaftaniki i śpioszki 56 cm- 5 szt - to samo rozmiar 62- 8 szt. - dresik 56 cm - 4 koszulki- 2x 56 cm i 2 x 62 cm - 5 bodziaków - 25 pieluch tetrowych do kąpieli i przy odbijaniu po jedzeniu - 3 pieluchy flanelowe - ręcznik z kapturkiem - ręczniczek do wycierania - kilka par skarpetek, pod śpioszki - 2 szt. półśpiochów - 2 czapeczki po kąpieli - czapeczka na dwór - 4 pary niedrapek- bardzo się przydają, bo dzidzia się drapie - kombinezon

Na pierwsze 2 miesiace ubranka typu dresik i jeansy moim zdaniem sie nie przydzadzą . Najlepsza rzecz pod słońcem to pajacyk bawełniany i pod spód body. Polecam bardzo ubranka Early days - sa tanie, ładne i dobrze wykonane - świetnie się piorą. Na początek nie kupuj nic bez stopek - bo maluszkowi i tak będzie chłodno. Natomiast później to fajna sprawa , bo takie ubranko bez stopek posłuży dłużej. Ilosc zależy od Twojej fantazji , ale weź pod uwagę że dzicko przebierasz do spania po kąpieli i potem kolejny raz rano - więc na jedną dobę poptrzebujesz min. 2 zmiany ubranek - o ile w ciągu dnia się nie zaleje i wtedy kolejne ubranko do przebrania. Tak więc wg mnie NA POCZĄTEK ( połowa 56 , a połowa 62 ): 5 pajaców bawełnianych , ze 2 pajace polarkowe , ok. 5 body z krótkim rękawem , 5 body z dłogim rękawem , 3-4 śpiochy ( tylko koniecznie rozpinane w kroku) , ze 3-4 kaftaniki ( chcoaiz ja nie lubiałam tych kaftaników , wolałam body z grubszej bawełny z długim rękawem załozyć +śpiochy ) , 5 par skarpetek bezuciskowych , 3-4 czapeczki po kapieli , łapki niedrapkI, no i oczywiście kombinezon i czapke . Reszte będziesz na bieżąco dokupywała- dla mnie zbawienie to Allegro . Moja córka długo nosiła roz.56 , ale już 62 rozm. króciutko - teraz już 68 przeważnie , a ma 3 miesiace . Nie radze na poczatek kupowac dresików , sukieneczek, sweterków - bo i tak tego nie załozysz. Do mnie jak goscie przyjeżdzali to nazwozili mi cukierkowych komplecików w rozm. 56 których bałam się takiemu maleństwu założyć :) Teraz dopiero szaleję i kupuję sukieneczki ,spodenki , dresiki .

Gość _nowa_
Nie spodziewałam się aż tak wyczepujących wiadomości! Dziękuję bardzo Wam wszystkim! 🌻

Gość _nowa_
(skopiowałam sobie co napisałyście)