Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ogłuszona20

Dziękowstręt?

Polecane posty

Gość Ogłuszona20

Cześć! Zastnawia mnie czy istnieje taki termin i jednostka choroba, jak "dziękowstręt"? Otóż zauważyłam od dłuższego czasu, że panicznie reaguję na podgłośniony mocno TV. Czasami jest to atak złości, a ostatnio płacz z niemocy "wyciszenia". Mieszkam z osobami starszymi, którzy nijak nie chcą iść do laryngologa, chociaż są pieniądzę i możliwości. Babka twierdzi, że Ona wszystko widzi i słyszy, a ostatnio stałam nad Nią dobre 5 minut machałam rękoma, krzyczałam i nic. Dopiero po szturchnięciu oderwała się od książki i zauważyła... To też objawy demencji, więc nijak nie mogę z Nimi walczyć, a w domu jest po prostu ryk... Co więcej, u mnie TV jest nastawione na minimum, nawet dobrze słyszący uważają, że to za cicho, ale ja głośniej nie mogę. Od paru lat jestem "zabijana" tym rykiem (na max jest zawsze podgłośnione) i teraz potrzebuję ciszy, nawet muzykę lubię słuchać cicho... Boję się, że to może czymś mi grozić? Idąc ulicą czy stojąc na przystanku na trąbnięci czy przejazd cięższego samochodu czuję się tak fatalnie, że same łzy mi napływają do oczu... Może ktoś będzie umiał mi pomóc? Czy mam udać się do laryngologa? Byłam około roku temu nie stwierdził niepokojącej utraty słuchu, wykonał badania, laser i tyle... Kazał się wyciszać...

Gość Ogłuszona20
DŹWIĘKOWSTRĘT - dwa razy mi literkę "w" zjadło.

Witaj! Jestem protetykiem słuchu. Czy w twoim przypadku takie reakcje są objawem patologii czy nie to mogą określić tylko bardziej szczegółowe badania słuchu, ale jeśli chodzi o twoją babcię to sytuacja jaką opisujesz to nie demencja ale duży ubytek słuchu. Postaraj się ją namówić na wizytę u audiologa. A jakiego miasta jesteś? Może Ci kogoś polecę.

Gość Ogłuszona20
Nie, nie lekarz stwierdził również demencję, ona traci kontakt z rzeczywistością, stąd brak zgody na badania, leczenie, złośliwość. Gdyby było ok na pewno by z nami poszła na te badania, niestety nic już z nią nie daje się zrobić, ani o nic poprosić... totalny zanik kontaktu z rzeczywistością. Ale bardzo dziękuję za odpowiedź w temacie, mnie interesowałby okręg zachodniopomorski. Powinnam się, czyli udać ponownie do laryngologa czy może bardziej do psychologa, albo internisty?

Do żadnego z tych lekarzy, przynajmniej na razie. Na początek powinnaś zrobić następujące badania: audiometrię tonalną i kostną oraz audiometrię słowną (zrobisz w każdym punkcie dopasowującym aparaty słuchowe, co nie oznacza że wszędzie zrobią to dobrze, niestety :( ale zorientuję się gdzie są najlepsi specjaliści i Ci dam znać. Zachodniopomorskie ale jaka miejscowość?). Oprócz tego: -UCL -próbę SISI -próbę Luschera-Zwisłockiego -tympanogram -badanie odruchu strzemiączkowego To są proste badania słuchu, ale bardzo ważne jest dobre ich wykonanie i nie daj się zbyć że "po co Ci te badania" one są naprawdę niezbędne do postawienia prawidłowej diagnozy. Gdy będziesz je miała zrobione to z wynikami idziesz nie do laryngologa ale do audiologa. Dopiero gdy na tej płaszczyżnie okarze się wszystko dobrze to możesz odwiedzać innych lekarzy.

Gość Ogłuszona20
Chwilowo zapisałam sobie to, co napisałaś. Dziękuję za pomoc.

Znam dobrych specjalistów w Sopocie i Gdańsku jeśli Cię to interesuje.