Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odmiakna

odmieniacie nazwiska gości czy nie?

Polecane posty

Gość odmiakna

Nie wiem w koncu co robić. Część zaproszeń już wydrukowana z odmienionymi nazwiskami. Niektóre brzmią dziwnie, ale odmieniłam, bo tak podobno jest poprawnie. Narzeczony sie dziwi, ze dziwnie brzmią, mimo ze jeszcze miesiąc temu twierdził, ze to oczywiste, ze nazwiska sie odmienia w polskim.

Gość nalon32
ODMIANA NAZWISK. UWAGI OGÓLNE Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać. Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu). ODMIANA I PISOWNIA NAZWISK ŻEŃSKICH Odmieniają się tylko nazwiska kobiet zakończone na -a: a) Nazwiska o zakończeniu -owa, -ewa odmieniają się tak jak przymiotniki, np. Bogolubowa, DCMs. Bogolubowej, BN. Bogolubową; Paduczewa, DCMs. Paduczewej, BN. Paduczewą. b) Natomiast pozostałe nazwiska żeńskie zakończone na -a odmieniają się tak jak rzeczowniki pospolite o podobnym zakończeniu: Masina, D. Masiny, CMs. Masinie, B. Masinę, N. z Masiną (jak kalina); Fonda, D. Fondy, CMs. Fondzie, B. Fondę, N. z Fondą (jak rada); Berganza , DCMs. Berganzy, B. Berganzę, N. z Berganzą (jak taca). ODMIANA I PISOWNIA NAZWISK MĘSKICH W następnych paragrafach scharakteryzowane zostaną podstawowe zasady odmiany i pisowni obcych nazw osobowych odnoszących się do mężczyzn. Ze względu na znaczny stopień trudności tego problemu językowego zasób osobowych nazw własnych w słowniku został rozbudowany. W artykułach hasłowych podane też zostały trudniejsze formy fleksyjne tworzone od nazw własnych. Pewnym ułatwieniem dla piszących może być możliwość nieodmieniania niektórych nazwisk, dopuszczalna, gdy nazwisko zostanie poprzedzone imieniem lub rzeczownikiem pospolitym (np. minister, prezydent). Możliwość taka dotyczy głównie nazwisk zakończonych na -e, -o oraz akcentowanych na ostatniej sylabie. Jeśli tego rodzaju możliwość w odniesieniu do określonego nazwiska istnieje, zostało to podane w odpowiednim artykule hasłowym słownika. NAZWISKA ANGIELSKIE I FRANCUSKIE Zapisując nazwiska angielskie i francuskie, zachowujemy ortografię oryginału, np. Hillary, Purcell, Reagan, Dumas, Poussin, de Gaulle. Istnieje nieliczna grupa nazwisk, które mają wariantywną pisownię — oryginalną lub spolszczoną: Shakespeare — Szekspir, Washington — Waszyngton, Voltaire — Wolter, Molière — Molier, Rousseau — Russo, Balzac — Balzak, Chopin — Szopen oraz Montesquieu — Monteskiusz i Descartes — Kartezjusz (w dwu ostatnich wypadkach spolszczono łacińską formę nazwisk). NAZWISKA NIEMIECKIE Zasady dotyczące nazwisk angielskich i francuskich stosują się też do nazwisk niemieckich. Przede wszystkim zachowujemy oryginalną pisownię nazwisk, których właścicielami są Niemcy; spolszczeń typu Szyler (Schiller), Gete (Goethe) nie należy współcześnie stosować. Nazwisko Nowak pochodzi od czeskiego Novak, ale skoro jest już w formie spolszczonej możnaby je odmieniać. Ja polecałabym jednak pozostawić bez odmiany.

tzn. tak te co się odmieniają to odmieniam bo przecież też są wyjątki np. Katarzyna i Jan Lemecha lepiej uważać popytać rodziny bo np. koleżanka odmieniała nazwisko mojego narzeczonego a jego nazwisko jej nie odmienne i tu gafa

Gość czarna koala
zgodnie z obecnymi normami nie ma obecnie nazwisk nieodmiennych, co nei zmienia faktu że niektore odmienione brzmią głupio, jak na przykład moje przyszłe nazwisko :( używaj takich form jakich "nosiciele" nazwisk uzywaja na co dzien i bedzie OK.

Gość baby to jednak głupie są
ja nie odmieniałam

Gość Antoninka*25
a jak będzie: Radosława Antol czy Radosława Antola

ja tez nie odmienialam... jesli nazwisko sie nie odmienia to nie bedzie gafy, jest to, ze tak powiem w \"orginale\" napisane i w tym wypadku nikt sie nie poczuje urazony, ze zmienilam mu nazwisko ;)

Oczywiście, że należy odmieniać. Żyjemy w Polsce ;) Ja dzwoniłam w tej sprawie do poradni językowej, gdy przy paru nazwiskach miałam zagadkę :)

jak ktos sam nie uzywa odmiany wlasnego nazwiska to muglby sie poczuc dziwnie czytajac je odmienione na zaproszeniu... i wtedy co bedziesz pouczac gosci, ze tak powiedzieli w poradni jezykowej? moje nazwisko np sie nie odmienia. nikt z rodziny od dziada pradziada nie uzywa odmiany nazwiska...

Gość milagr
zależy od nazwiska ale generalnie chyba lepiej nie odmieniać

Ja wypisując zaproszenia odmieniałam część nazwisk np. zapraszam: Sz.P. Annę i Michała Kowalskich Sz.P. Patrycję i Przemysława Haraśnych ale nie odmieniałam np. Sz.P Wiktorię i Bogusława Prus Sz.P. Krystynę i Bartłomieja Pleń

Więc robisz błąd i tyle. Nikt się nie przyczepi, bo 95% społeczeństwa jest nieświadoma reguł ;)

Agabe rozumiem, ze wrazie co to zamierzasz pouczac dziadka czy babcie jak sie uzywa ich nazwiska?? moze i 95% jest nieswiadoma zasad jezyka polskiego, ale chyba sa swoadomi jak odmienia sie ich nazwisko? moje od hmmm moge chyba smialo powiedziec przeszlo 200 lat nie bylo przez nikogo odmieniane... jak ktos to robi to ja np sie usmiecham i grzecznie mowie, ze moje nazwisko sie nie odmienia... od kazdej zasady sa wyjatki...i co jesli na taki wyjatek trafisz? teraz tylko pytanie czy wiekszym nietaktem jest wpisanie nazwiska w "orginale", czy tez zla jego odmiana??

Skoro dane nazwisko podlega ustalonym zasadom, które nie ja sobie wymyśliłam, nietaktem jest się na to oburzanie. Tyle lat człowiek żyje i ciągle czegoś się uczy, może to czas dla 1/3 gości, by poznali prawidłową odmianę własnych nazwisk? ;)

OrYginał - i Ty dziś możesz się czegoś nauczyć :D

ja jestem zdania jak koleżanka wyżej, są nazwiska odmienne typu: Annę I Zygmunta Grabowskich i nieodmienne typu: Małgorzatę i Grzegorza Fryca przecież nie napiszę Fryców (wiem że ich nazwisko jest nieodmienne, mówi o tym np. tabliczka na drzwiach:P)

No tak, tabliczka na drzwiach jest wiarygodnym źródłem wiedzy o odmianie nazwisk :D Dziewczyny, nie ma co się spierać, każda zrobi jak uważa i tyle.

to odmieniałabyś te nazwisko? i napisała Fryców? moim zdaniem to brak poszanowania czyjegoś nazwiska.

No halo, jaki brak poszanowania? Czy jak ktoś się nazywa Fiut, to lepiej nazwisko będzie się prezentowało w formie Fiut niż Fiutów na zaproszeniu? Nie sądzę :D

Też uważam że powinno się odmieniać, niektórzy faktycznie nie znają zasad dotyczących odmiany własnego nazwiska, ale to nie znaczy że odmieniając je robimy błąd. A zawsze lepiej upewnić się u specjalisty ;) Co do uwag wyżej- jeżeli goście mają na nazwisko Fryc, to zapraszamy tych Fryców, jeżeli Fryca tak jak napisałaś) to wtedy już nie odmieniamy. Ja akurat tego problemu nie mam, w pewnych przypadkach sprawiałaby mi problem odmiana liczby mnogiej ale w tych akurat zapraszam pojedynczą osobę ;) Za to mam inny problem i proszę o poradę, bo wolę nie zakładać innego topicu. Zapraszamy również teściów, bo dali do zrozumienia że chcą i tak jest w porządku- my zapraszamy na swoje wesele chociaż jest ono prezentem od nich. Teściowa ma nazwisko podwójne- mojego narzeczonego i swojego męża, mąż, czyli ojczym narzeczonego, ma rzecz jasna własne, razem z nimi zapraszamy ich najmłodszą córkę. Jak to zapisać? Słyszałam że powinno pisać się w takich przypadkach tylko to wspólne nazwisko, ale teściowa ze swoim panieńskim jest zżyta, tak ma na nazwisko trójka jej dzieci, jej nazwisko jest podwójne i co najmniej dziwne dla nas obu byłoby pisanie tylko nazwiska jej męża. Więc jak to sformułować? Kurczę, pierwszy raz w życiu nie wiem jak mam coś napisać ;)

Hm, na mój rozum napisałabym pania taką to a taką używajać obu członów i pana takiego a takiego.

tego nie wiem. znam swoją rodzinę i wiem które się odmienia a które nie. I powiem tak źle odmienione nazwisko powoduje zniesmaczenie a nie śmiech..moim zdaniem zapytać niż popełnić gafę.

Tak zupełnie poważnie - te nazwiska mają małe znaczenie, goście i tak ZAWSZE znajdą jakiś powód do niezadowolenia, obgadania i krytycznego wytknięcia niedociągnięć ślubno-weselnych, choćby państwo młodzi stanęli na rzęsach i zatańczyli kankana ;) A potem i tak pamięta się rozwód, czego oczywiście nikomu nie życzę... Żeby każda para z takim samym zaangażowaniem dbała o małżeństwo jak o te nieszczęsne zaproszenia - tego życzę :)

tak samo np. nazwisko Bulik też jest nieodmienne. Napisałabym imię i nazwiska teściowej a potem dane teścia, jeśli jest zżyta z nazwiskiem to lepiej tak to ująć, żeby potem nie miała pretensji i żalów.

Agabe tak oczywiscie w przypadku oryginalu masz 100% racji... :) nadal jednak uwazam, ze sa wyjatki... no chyba, ze w tej poradni pytalas dokladnie o kazde nazwisko czy sie odmienia i w jaki sposob :) popieram kolezanki wyzej... lepiej zapytac :)