Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandra 26

Wielowodzie w ciąży

Polecane posty

Gość Sandra 26

Witam. Na ostatniej wizycie lekarz także stwierdził u mnie zbyt duzo wód płodowych (AFI 25). Jestem w 25 tc i przyznam, że bardzo sie boje. Dokładnie obejrzał dziecko na USG i żadnych wad nie widzi. Kazał mi kontrolowac obwód brzucha, wagę i zgłosic sie za 2 tyg. Jeśli wody nadal będą rosły dostanę skierowanie do szpitala na dokładną obserwację. Najbardziej sie martwię o zdrowie synka Oby wszystko było ok. Ale czytajac rozne informacje, także te książkowe wielowodzie może być idiopatyczne, czyli bez wyraznej przyczyny( taki już urok kobiety) i dziecko rodzi sie zupełnie zdrowe. Teraz modlę się, żeby w moim przypadku tak było. Może są takie mamy mające podobny problem? ?

Gość a ja tezzzzzzzzzzzzz
będz o nie martw się :) sama jestem w ciąży ale w 18 tc i jeszcze nic o moich wodach nie słyszałam ale kiedyś koleżanka tak miała to gin jej powiedział żeby ograniczyła ilość płynów do picia ale nie wiem na ile to coś daje bo słyszałam że ilość wód nie ma nic wspólnego z ilościo picia cięzarnej

Gość Sandra 26
Tak, to nie ma nic wspólnego z wodami płodowymi :) W poniedziałek mam wizyte kontrolną i bardzo sie boję. Dzidzia jest bardzo aktywna, nie dopuszczam mysli, że coś jest nie tak. Ale jednak sporo naczytałam się o wielowodziu i mam niezłego stracha. :(

Gość Sandra 26
up up

w małowodzi doustne zwiększenie przyjmowania płynów ma znaczenie dla wzrostó objętości wód płodowych: "Doustne nawadnianie matki W opublikowanych ostatnio badaniach, Kilpatrick i wsp. stwierdzili, że doustne podanie matce 2 litrów płynu w czasie dwóch godzin zwiększa AFI w ciążach ze zmniejszoną objętością płynu owodniowego.22 U 19 kobiet z małowodziem w trzecim trymestrze ciąży za notowano znaczący wzrost AFI z 4,8 do 6,3 cm. Flack i wsp. wykonali podobne badanie u 10 kobiet, u których wystąpiło małowodzie w trzecim trymestrze ciąży, i u 10 kobiet z grupy kontrolnej. Każda z nich wypiła 2 litry płynu w. ciągu 2 godzin.23 Nawodnienie spowodowało średni wzrost AFI w grupie kobiet z małowodziem (średnio o 3,2 cm), natomiast nie zmienił się on w gru pie kontrolnej. Mechanizm prowadzący do wzrostu ob jętości płynu owodniowego jest nadal nieznany, nie za notowano ani zwiększonego wydzielania moczu przez płód, ani zmian w przepływach w naczyniach płodu. Zaobserwowano jedynie znamienny wzrost przepływu w naczyniach macicznych u kobiet, u których wystę powało małowodzie, czego nie stwierdzono w grupie kontrolnej. W związku z tym autorzy sugerują, że wzrost przepływu maciczno-łożyskowego jest odpowiedzialny za zwiększenie współczynnika AFI." http://www.libramed.com.pl/wpg/numeryarchiwalne/03/09.html

Gość Sandra 25
Dziękuję za artykuł, juz sie z nim zapoznalam. Może ktoś coś jeszcze wie na temat wielowodzia i zechce sie podzielić, byłabym wdzieczna.

Gość Sandra 25
up up

Gość Sandra 25
...