Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia_maturzystka

Potrzebna pomoc jakie książki.. Matura Pilne!

Polecane posty

Gość Misia_maturzystka

Witam drogie koleżanki! Mam problem mianowicie wybrałam pod presją temat maturalny pt. "Obraz scen batalistycznych w literaturze, malarstwie i filmie. Porównaj sposoby ich kreowania." I teraz pytanie.. zupełnie nie wiem jakie ksiązki bądz książke wybrać zeby nie była zbyt cięzka (nie chodzi mi o takie jak np. Potop, Krzyżacy czy Quo Vadis) chciałabym coś co było by miła lekturką a jednocześnie by nie było zbyt długaśne.. Prosze pomocy jakie książki można wybrać? Może jakieś znacie??

Gość navy seals
po co brałaś taki temat skoro nawet nie masz nawet pojęcia o lekturach o tej tematyce? :o :o presja niczego nie tłumaczy, jeśli teraz nie wiesz jakie chcesz lektury, to nawet ich gotowa lista niewiele ci pomoże.

Gość Misia_maturzystka
Prosze tylko o przykładowe tytuły książek! Nie bede się sugerować tym że ktoś powie że trzeba było się zastanawiać wcześniej nie odpisze czemu wybrałam ten temat bo nie ma takiej potrzeby jedynie szukam podpowiedzi książek nie koniecznie lektur które znajdą swoje odzwierciedlenie równiez w filmie!

Gość foka b20
no nie żartuj :o taki banalny temat, a ty lektur nie potrafisz samodzielnie skompletować. sama literatura wojenna ma pełno takich scen. iliada jakaś, pieśń o rolandzie, cienka czerwona linia jones'a, filmy to żaden problem. podobnie obraz, trzeba ruszyć głową i się zainteresować tematem. a książek, które nie są cegłami, a mają opisy scen batalistycznych to znajdziesz niewiele, przykro mi. taka mała uwaga, tą tematyką trzeba się interesować, a nie brać co popadnie pod presją. tematów maturalnych jest ponad sto, jakieś dwadzieścia z nich to tematy o banalnych motywach, więc nie rozumiem czemu strzeliłaś akurat w sceny batalistyczne. i trochę późno się za to zabierasz. no ale nie wnikam, powodzenia 🖐️

Gość Rakevka
zastrzeliłabyś komisje jakbyś wybrała nędzników victora hugo,tam jest dużo o rewolucji francuskiej, zekranizowane kilkakrotnie.ale pewnie nie będzie Ci sie chciało czytać.szkoda bo bardzo fajna i wartościowa ksiązka