Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problem ...

jak się nazywa jednostka zajmująca się problemami w szkolnictwie wyższym ?

Polecane posty

Gość mam problem ...

szkoła to kuratorium oświaty a studia ? Gdzie mam zgłosić problem który wiem, że zaistniał...

Gość szakalakabumcykcyk
może do biskupa ?

Gość mam problem ...
śmieszne :) może ktoś wie ? ja jeszcze nie jestem na studiach ( za młoda) ale chciałabym zgłosić sprawę i nie mam pojęcia gdzie...

Gość mam problem ...
problem polega na tym, że na zaliczeniu musiałam oddać się analnie i teraz mam jakąś wysypke w kroczu :(

Gość mam problem ...
spadaj podszywie ...:/ psujesz mi temat... czy wie ktoś może ???

Gość mam problem ...
no tak była nic nie dało olewka totalna.... a sprawa dość poważna... może najpierw bym ich postraszyła że wniosę gdzieś sprawę ale nie wiem gdzie ..:O

Gość do trybunału w Strasbourgu

Gość mam problem ...
mi chodzi o organ nad szkolnictwem wyższym co trzyma wszystko aby nie było jakiegoś ogólnego bałaganu...

Gość organy to w kościele

Gość mam problem ...
Ustawa z 1990 r. ograniczyła kompetencje Ministra Edukacji Narodowej w dziedzinie zarządzania szkołami na rzecz autonomii poszczególnych uczelni oraz autonomii wydziałów wchodzących w skład uczelni. Do zadań Ministra Edukacji Narodowej należy m.in.: sprawowanie ogólnego nadzoru nad szkolnictwem wyższym, kontrolowanie legalności działań poszczególnych szkół oraz powoływanie nowych uczelni. Na poziomie centralnym – oprócz Ministra Edukacji Narodowej oraz innych ministrów odpowiadających za podległe im uczelnie – w procesie zarządzania szkolnictwem wyższym uczestniczy Komitet Badań Naukowych, Rada Główna Szkolnictwa Wyższego oraz Państwowa Komisja Akredytacyjna. Komitet Badań Naukowych zajmuje się sprawami polityki naukowej i naukowo-technicznej. Pełni też rolę rady badawczej, która rozdziela - na zasadach konkurencyjności - środki na realizację projektów badawczych. Rada Główna Szkolnictwa Wyższego jako organ przedstawicielski środowiska akademickiego pełni funkcje opiniodawcze wobec ministra edukacji, polegające m.in. na opiniowaniu projektów aktów normatywnych dotyczących szkolnictwa wyższego. Autonomia uczelni wyraża się w jej uprawnieniach do: samodzielnego uchwalania statutu, tworzenia i likwidacji kierunków studiów, ustalania zasad i trybu przyjmowania studentów, określania zakresu egzaminu wstępnego, uchwalania regulaminu studiów. Z kolei autonomia poszczególnych wydziałów uczelni dotyczy m.in. zasad przyjęć na studia oraz liczby przyjmowanych studentów, programów kształcenia oraz zatrudniania pracowników naukowo-dydaktycznych. Państwowa Komisja Akredytacyjna jest od 1 stycznia 2002 roku ustawowym organem szkolnictwa wyższego działającym na rzecz jakości kształcenia. Przedstawia ministrowi właściwemu do spraw szkolnictwa wyższego opinie i wnioski dotyczące: utworzenia uczelni, przyznania uczelni uprawnienia do prowadzenia studiów wyższych na określonym kierunku i poziomie kształcenia, utworzenia przez uczelnię zamiejscowej jednostki organizacyjnej, oceny jakości kształcenia na danym kierunku, oceny jakości kształcenia nauczycieli, spełnienia określonych w przepisach warunków prowadzenia studiów wyższych, przyporządkowania specjalności kształcenia prowadzonego w wyższych szkołach zawodowych do odpowiednich kierunków studiów. Działalność Komisji obejmuje wszystkie uczelnie funkcjonujące na podstawie: 1/ ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym, 2/ ustawy z dnia 26 czerwca 1997 r. o wyższych szkołach zawodowych. Kadencja Komisji trwa 3 lata. Jej członków powołuje i odwołuje minister. W Komisji działają zespoły kierunków studiów: humanistycznych, przyrodniczych, matematyczno-fizyczno-chemicznych, rolniczych, leśnych, i weterynaryjnych, medycznych, wychowania fizycznego, technicznych, ekonomicznych, społecznych i prawnych, artystycznych. Przyjęto, że dokonywana przez Komisję ocena jakości kształcenia prowadzonego na danym kierunku studiów może być: wyróżniająca, pozytywna, warunkowa, negatywna. Ocena wyróżniająca lub pozytywna zwalnia uczelnię od kolejnej kontroli w ciągu 5 lat, o ile nie zaistnieją okoliczności uzasadniające przeprowadzenie wcześniejszej kontroli. Ocena warunkowa zawiera zalecenia i termin usunięcia braków i wiąże się z koniecznością sprawdzenia stanu realizacji zaleceń. Konsekwencją wystawienia danemu kierunkowi studiów oceny negatywnej jest decyzja ministra dotycząca cofnięcia lub zawieszenia uprawnień do prowadzenia studiów na danym kierunku i poziomie kształcenia. Innym organem, związanym ze szkolnictwem wyższym, jest Centralna Komisja do Spraw Stopni i Tytułów. Działa ona przy Prezesie Rady Ministrów, pełniąc w zakresie wydawanych przez siebie decyzji funkcje organu administracji rządowej. Centralna Komisja opiniuje projekty aktów normatywnych dotyczących spraw związanych z nadawaniem stopni doktora i doktora habilitowanego oraz tytułu profesora. Wyraża także opinie w sprawie zatrudnienia w szkole wyższej na stanowisku profesora nadzwyczajnego osób nieposiadających stopnia doktora habilitowanego. Kadencja Centralnej Komisji trwa cztery lata. Jej członków, rekrutujących się spośród kandydatów przedstawionych przez jednostki organizacyjne uprawnione do nadawania stopnia doktora, wybierają osoby posiadające tytuł profesora. znalazłam sama... ehhh :O