Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwww

KAWA jak to ugryźć

Polecane posty

Gość wwwww

nigdy nie byłam zwolenniczką kawy, ale mam chłopaka, który przynajmniej raz dziennie musi wypić kubek czarnej kawy. I tu mam problem. Nie umiem jak zaparzyć :( Mam tyle lat, a kawa to dla mnie problem. Wiem żołosne. Ale potrzebuję rady Jak zaparzyć kawę żeby w miarę szybk ote fisy opadły na spod. Glupio mi serwowac kawet taka z tym wszystkim na wierzchu, a zanim opadna na dobre tak same z siebie to mija full czasu. Moze sa jakies sposoby zeby ladnie i szybko sie zaparzyla. Glupie moze pytanie, ale ja naprawde mam z tym problem. Ja robie tak: dwie lyzeczki kawy, woda, cukier, mleko i czekam. I lipa fiosy są zawsze i nie chcą opaść gdy parzy ja on zaraz po paru sekudach jest do wypicia ale przeciez jego nie bede pytac. No cholera poradźcie prosze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ojej kk
nawet ja umiem zaparzyc kawe :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
o jezu nie mam zaparzacza. Chodzi o to, ze sa jakies sekrety w zalewniu wodą, czy szybciej czy wolniej, w ktora strone mieszamy lyzeczka. Ja jesli pilabym cale zycie kawet to tez napewno nie mialabym z tym problemow. Ale jej nie lubie no i nie umiem parzyc zeby wyszla taka doskonala. Mi zanim opadną fisy mija troche czasu i kawa stygnie, a wiadomo najlepsza kawa jest swieza a nie chlodna ktora stoi iles juz minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
ja pierdziele. Czy Wy nie umiecie czytac? przecież wiem jakie po kolei czynności trzeba wykonać!!!!!! ale chyba i Wy nie umiecie parzyć dobrej kawy, bo byście odpowiedzileli najnornalniej w świecie, a nie dziwili się, że ktoś pyta o takie rzeczy. dobra nie wysilajcie sie juz. Pfi pomoc naprawde zajebista. zegnam was

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zalewaj samą kawę
trochę odczekaj i dopiero wtedy, jak jest już zaparzona - to nalewaj mleka!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
ekhmm? ze co prosze? własnie widać twój poziom inteligencji. zalewaj sama kawe: no przynajmniej jedna osoba powiedziala cos z sensem. Wlasnie nie wiem, bo ja wszystko klade na "kupe" kawa, cukier wrzatek i szybko mleko. Bede ćwiczyc heh:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hey ty ....
wypad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość posłuchaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość posłuchaj
pewnie kupujesz najtańszą kawe a w niej są same wióry i może grubo mielona kup troche lepszej jakości a napewno nie będziesz mieć problemu z jej zapażeniem,albo kup rozpuszczalną i po kłopocie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja to robię tak: wsypuję kawę od razu z cukrem i zalewam wrzątkiem, czekam chwilę i nalewam mleko. sama do tego doszłam ;P i jakoś nigdy nie zastanawiam się czy ta kawa jest idealna czy nie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anette1234
ale lepiej popracuj nad opanowaniem a nie kawą bo i tak Cię zostawi jak będziesz się tak emocjonować i wściekać:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
ja się emocjonuje? weź przestan. Ktos mnie wyzywa od szmat, bo zadaje pytanie. Wybacz ale nawet jakbym zadala najbardziej idiotyczne pytanie na swiecie to nie jest powod aby ktos mnie wyzywal. Juz predzej bym zrozumiala jakby ktos napisal, ze glupia jestem, ale znaczenia slowa szmata chyba nie rozumie. Chociaz glupia tez nie zycze sobie, bo ja nikogo nie obrazam i nie zycze sobie by mnie ktos obrazal. Nigdzie nie unioslam sie. Wiec nie mow, ze to ja sie emocjonuje, ludzie na kafe pytaja o rozne rzeczy. Jak zrobic jakas potrawe, bo nigdy jej nie robili, jak uprac, gdzie kupic. To, ze ktos nie wie czegos nie znaczy ze jest szmata. To znaczy, ze nie wie,. A kto pyta nie bladzi. Nie wiem dlaczego ze zwyklego pytania ktos robi takie niewiadomo co. Jesli nie chce sie ktos udzielac na temat to niech sie nie udziela, a nie obraza autorkei wysmiewa sie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anette1234
ja pierdziele. Czy Wy nie umiecie czytac? przecież wiem jakie po kolei czynności trzeba wykonać!!!!!! ale chyba i Wy nie umiecie parzyć dobrej kawy, bo byście odpowiedzileli najnornalniej w świecie, a nie dziwili się, że ktoś pyta o takie rzeczy. dobra nie wysilajcie sie juz. Pfi pomoc naprawde zaj**ista. zegnam was ........................... To są przecież Twoje słowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marta93r45
ja tez mam problemy z parzeniem kawy plywaja tye fusy na powierzchni kawy ,a herbate jak parze w dzbanku to niewiem czemu jak wystygnie to takie oka plywaja jakby tluszcz to był czy co??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wez juz idz stad
08:23 [zgłoś do usunięcia] wwwww ja pierdziele. Czy Wy nie umiecie czytac? przecież wiem jakie po kolei czynności trzeba wykonać!!!!!! ale chyba i Wy nie umiecie parzyć dobrej kawy, bo byście odpowiedzileli najnornalniej w świecie, a nie dziwili się, że ktoś pyta o takie rzeczy. dobra nie wysilajcie sie juz. Pfi pomoc naprawde zaj**ista. zegnam was i po co to??? i co to k***** za "fisy":D??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
anette, bo nikt nie odpowiedzial na moje pytanie tylko nabijal sie z tego, ze nie umiem. I przede wszystkim nikogo nie obrazilam. A osoba, ktora wlasnie mnie obrazala bardzo sie wczula w to i nie oszczedzala slow. Moim zdaniem to ta osoba nad soba nie panuje. A nie ja. Wiec nie czepiaj sie ludzi, ktorzy nic takiego nie robia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
fisy to zwykla literowka. To jest moj temat wiec moze Ty stad pojdziesz, co? osoby ktore nie potrafia odpowiedzieć na moje pytanie nie powinny w ogole tutaj wchodzic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wez juz idz stad
dziwne ze literowka Ci sie zdarza w kazdym poscie ta sama:) i umiem odpowiedziec ale takiej wiesniaczce nie zamierzam:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wwwww
zreszta po co dyskutowac. I tak zadnej pomocy nie uzyskam. jesli macie ocohte to prosze bardzo wyzywajcie sie, klocie ja nie mam zamiaru dyskutowac, bo i tak nie wyjdzie z tego nic dobrego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddds
moze faktycznie odczekaj z tym mlekiem bo wedy kawa sie chlodzi i moze dlatego te fusy sie nie zaparzaja, a po drugie po zalaniu, dodaj cukier i wymieszaj, ja zawsze tak robie i nie ma problemu, chociaz na poczatku tez mialam tak jak ty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruleffna
to nara !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kelnereczk tchibo
po pierwsze fachowo kawy nie zalewa sie wrzatkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisz mi proszę , w którym momencie Cię obraziłam? Podałam tylko najprostszy sposób dla kogoś kto nie umie zaparzać dobrej kawy. :P Kawę można przyrządzić na kilka sposobów: 1. Kawa rozpuszczalna: do szklanki lub kubka(ok.250ml) wsypać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, do smaku dodać cukier i/lub mleko. 2. Kawa mielona zalewana wrzątkiem: do szklanki lub kubka(ok.250ml) wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min można dodać do smaku cukier i/lub mleko. 3. Kawa mielona zalewana wrzątkiem (bez fusów): papierowy filtr (taki jak do parzenia w ekspresie) umieścić w szklance lub kubku (ok.250ml), wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min delikatnie wyjąć filtr, można dodać do smaku cukier i/lub mleko. 4. Kawa po włosku (z użyciem zaparzaczki): do dolnej części wlać wodę, następnie umieść w niej nakładkę, do której należy wsypać odpowiednią ilość kawy mielonej, przykręcić górną część i postawić na ogniu. Podczas podgrzewania na skutek różnicy ciśnień między dolną a górną częścią woda \"przechodzi\" przez kawę i gromadzona jest w postaci naparu w górnej części. W wyniku tego powstaje bardzo aromatyczna i mocna kawa, jednak nie jest to typowe espresso (brak odpowiedniego ciśnienia w czasie parzenia uniemożliwia powstanie na powierzchni typowej dla idealnego espresso pianki). 5. Kawa mielona parzona w kafetierce: drobno zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej świeżo przegotowaną, gorącą wodą. Po 3-5 min opuść sitko w dół. Przelej kawę do szklanki, kubka lub filiżanki. Do smaku można dodać cukier i/lub mleko. 6. Kawa z ekspresu przelewowego: umieść filtr w ekspresie, średnio mieloną kawę należy wsypać do filtra, do zbiornika na wodę wlać odpowiednią ilość zimnej wody, ostatni krok, to włączyć urządzenie. Dzięki stałej temperaturze parzenia i ilości przepuszczanej wody, ekspres gwarantuje zawsze taką samą jakość parzonej kawy. Świetnie nadaje się do parzenia kawy dla większej grupy osób. 7. Kawa z ekspresu ciśnieniowego: kawę mieloną lub ziarnistą (zależnie od modelu) wsyp do pojemnika, do zbiornika na wodę wlać odpowiednią ilość zimnej wody i włącz urządzenie. Woda o stałej temperaturze i pod ciśnieniem 9 do 15 barów przepuszczana jest przez kawę. Dzięki temu kawa będzie niezwykle aromatyczna i mocna. Często ekspresy posiadają specjalną nakładkę do spieniania mleka. Dzięki czemu można przyrządzić oryginalne cappuccino. http://pyszna-kawa.blogspot.com/2007/08/jak-zaparzy-pyszn-kaw.html - stronka na temat kawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co to za wielki problem zapytać tego faceta, skoro widzisz, że on umie to robić? on mógłby przynajmniej pokazać to w praktyce, a na kafe masz tylko słowne porady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kobitki po co się pieklić.:P:D Kazdy zaparza jak potrafi.:D Po ugotowaniu wody odczekuję ok.30 sekund zalewam.Następnie po ok.3 minut dodaję śmietanki i łyzeczkę cukru.:D i PO co ten krzyk.:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sekrete polega na swiezej
wodzie, nie moze byc wczesniej gotowana bo kawa ma kiepski smak, ja to wyczuwam moi znajomi nie i patrza na mnie dziwnie :-0 ale taka jest prawda, nie moze byc woda iles tam razy gotowana w czajniku tylko zimna ZIMNA z kranu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćk2
Zalewaj niewielkim strumieniem najlpiej kapiąc z wysokości conajmniej 2 metrów ja tak zawsze robie i kawa wychodzi idealna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziurawy
Spróbuj po zalaniu kawy wlać jedną łyżeczkę zimnej wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×