Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KamienieSzaniec

Poczucie niezrozumienia

Polecane posty

Gość KamienieSzaniec

Witam, Czy też czujecie się tak jak ja? Szukam ludzi podobynch do mnie... Dlaczego w dzisiejszym świecie nie ma ludzi honoru, ludzi którzy mają jakieś wartości, dla których nie liczy się tylko wygląd i kasa ale coś więcej? Uwielbiam czytać książki, nie chodzę na dyskoteki, nie sypiam z chłopakami. Jedną z moich ulubionych książek jest powieść "Kamienie na szaniec", dlatego,że widzę tam ideały, ideały, których już dziś nie ma.Pomimo trudnych warunków zyciowych ludzi Ci ksztalcą się, chcą coś robić, zyć spolecznie, dla kraju. Pracują nad swoim charakterem, rozmawiają o literaturze etc. Cechuje ich niesamowita siła woli. Dalczego my dziś ludzie XXI wieku potrafimy tylko narzekać, wszędobylskie reklamy narzucają nam sposób zycia, ogromne bilboardy krzyczą " uwierz w siebie", "bo liczysz sie tylko Ty". Ludzie dają się ogłupiać telewizji, są ogromnymi egoistami, umieją życ tylko dla siebie.Nie tworzymy zadnego spoleczensta. Czy nikt nie odczuwa wewnetrznej pustki, nie zadaje sobie pytania po co wlasciwie zyje na tym swiecie? Tesknie za konwenansami, zasadami, za zyciem wg wartosci. W dzisiejszych czasach wszystko jest tak bardzo zwulgaryzowane. Mam 22lata i cale moje dotychczasowe zycie jest nic nie warte... Przebimbane... Chce poznac ludzi, ludzi, którzy również nie mogą pogodzić się z istniejącym porzadkiem rzeczy....Kocham zwierzęta, przyrodę, literaturę zwłaszcza faktu.

coś Ci powiem żyję z zasadami, mam hierarchie wartości w której an szczycie jest miłość i co??? Życie co kroku mi daje kopa, ciagle się potykam i huj z tych zasad wychodzi, pozatym mam XXI wiek a Nie XIX czy XX dlatego w dzisiejszej literaturze nie ma nic podobnego do "kamieni" bo to są INNE CZASY!!! a jeśli jest Ci źle w tym społeczeństwie to cofnij się w czasie;) albo obejrzyj "Ghost in the Shell" - zobaczyszz że w przyszłości będą mieli jeszcze gorzej przejebane niż my teraz:P:P:P

a co do przyrody cytat z takiego jednego wiersza: "... i nie musisz juz patrzeć w tej odchłani dal, bo gwiazdy też stają się sztuczne."

Gość KamienieSzaniec
Własnie o to się rozchodzi ! Czy w kamieniach mieli zycie uslane rozami? Nie! A pomimo tego nie płynęli z prądem lecz pod prąd, na przekór wszystkiemu, pomimo wszystko i to się nazywa prawdziwe zycie, zycie wg jakich wartosci. A nie jak mi zagraja tak zatanczę.

Gość KamienieSzaniec
Tez mogli powiedziec " a niech to szlag, nie spelniamy swoich marzen, nic z tego nie mamy ". Oni rowniez nic z tego nie mieli, ale zyli wg jakichs wartosci, posiadali bardzo bogate zycie wewnetrzne. Mysle, ze my ludzie XXI wieku jestesmy bardzo slabi psychicznie...

niom to szukaj dalej ludzi płynacych pod prąd, trzeba miec nieźle twardą dupę aby w dzisiejszych czasach w dobie internetu i napływu wszelkiej informacji płynąc pod prąd... ehhhh świat się zmienia nie stety , masz poczucie ze nie pasujesz do epoki i tyle obejrzyj sobie te "Ghost in the shell" jest to anime w świecie przyszłości poruszające własnie takie zagadnienia tylko gzdie technika jest tak zaawansowana że aż strach i wierz mi ja jak to oglądałem to dopiero sie przeraziłem, jak kurwa w takim świecie mieć zasady...

Gość ejbisi
Po prostu sie rozbestwilismy bo nam za dobrze, jak by była wojna to znalazloby sie wielu mlodych ludzi podobnych do tych z "Kamieni..."

każdy ma swoje marzenia i to się nie zmienia, niektórzy maja małe inni wielkie a ze świat ułatwia spełnianie tych marzeń to już inna kwestia, kiedyś tak nie mieli i dlatego mieli trudniej, to nie powód aby przeklinac postęp że ułatwia spełnianie marzeń, otrzyj sobie oczy, ludzie chcą byc wygodni - taki pęd do boskości mają w genach i tak było i będzie

z tą wojną to też racja;) a autorka ma poprostu kawał serducha - szanuję takich ludzi bo dziś to jak dinozaury tacy, i ciężko się jej odnaleźć w rzeczywistości, czuję w niej artystyczną i wrażliwą duszę, szkoda że w moim otoczeniu takich dziewczyn jest tak mało...

i jeśli autorka marzy o świecie z zasadami to niech ma swoje i ich sie trzyma i daję sobie rękę obciąc że znajdą sie tacy wtedy co wezmą z niej przykład

Gość KamienieSzaniec
ejbisi raczej by się nie znaleźli... Nie sztuką jest pieknie umierac i walczyc, ale zyc. Heh zakrawam o anachronizm jednym slowem...

Gość KamienieSzaniec
Vampire zyje wg swoich zasad, ludzie probuja mnie kopiowac, ale tylko do czasu, pozniej stwierdzaja, ze super ale to nie dla nich. Generalnie jak dowiadują się o moich pogladach patrzą na mnie rzeczywiscie jak na dinozaura. Szanuja. Ale czy faktycznie jest nas tak malo?

tak jest nas mało... niestety świat wszystko ułatwia, ułatwił nawet nam kontakt;) i ludziom sie to podoba... Ja zcasem mam ochotę zrobić coś pod prąd coś nietypowego aby tylko przez chwilę pozcuc że sie nei płynie tą autostradą gdzie wszyscy suną... masz 20 lat a nie maiłeś zaliczonych kilku panienek - jesteś zerem, nie amsz kasy pracy - jesteś zerem, brzydko wygladasz - jestes zerem - zcasem lubię sie temu przeciwstawic;)

Gość KamienieSzaniec
hehe moze zaloze forum dinozaurow :P

ale od tego się nie ucieknie niestety... i predzej zcy póxniej trzeba będzie sie do tego biegu pzrystosowac...

Gość KamienieSzaniec
Vampire, zerem. Hmmm... Niestety, generalnie myslenie ludzkosci wlasnie takie jest. Ja nie twierdzę,że dbanie o siebie czy tez pieniadze sa zlą rzeczą.Wszystko zalezy od tego jaki masz do tego stosunek. Uwazam,iż pieniadze sa w zyciu potrzebne, aby moc godnie zyc. Ale nie sa najwazniejsze, nie stanowia zadnej wartosci. Wiec po co się o nie zabijać? Natomiast jesli chodzi o wyglad, zupelnie nie zgadzam się z kultem ciala dzisiejszych czasow. Owszem jestem zadbana. Nie jezdze konno, nie porozumiewam sie za pomocą tam-tamów. Są komórki. Trzeba umieć rozroznic postep od zepsucia i zgnilizny moralnej.

Gość KamienieSzaniec
20. wyzej jest bład

niom z tym racja, tylko ze postęp ułatwia aby ta zgnilizna się rozpowszechniała, bo można w sposób łatwy barć przykłady, czy toz telewizji czy z netu itp.

Gość KamienieSzaniec
Nie chcę sie przystosować, poniewaz poddanie się, przystosowanie się oznacza dla mnie przegrana, wyparcie sie siebie. Jakiekolwiek odmiany konformizmu sa mi obce.

ja mam 24 ale anprawde miło spotkac kogoś kto ma swoje wartości i ich się trzyma:):):)

Gość KamienieSzaniec
Własnie, osobiscie uważam,że telewizja ogłupia ludzi, wystarczy,że rzucą hasło a głupi ciemny ludek idzie głosować tak jak powiedzą. Zresztą moralnosc ludzi to moralnosc telewizyjna. Czerpia z niej wzorce garsciami.

Gość KamienieSzaniec
Osobiscie uwazam,iz telewizja ogłupia. Rzucą hasło ( tak jak np. teraz kryzys!) a ciemny ludek idzie głosować tak jak powiedzą. Manipulują ludzmi az boli. Spoleczenstwo dzis prezentuje typowa moralnosc telewizyjna

Gość lalineczka
dziecko, to tylko książka, fikcja literacka:). Nie znasz jeszcze życia i dopiero jak ci dokopie to porozmawiamy "o ideałach". Pozdr.

Gość KamienieSzaniec
powtorzylam post poniewaz nie chcial mi sie wyslac:)

lilinieczka ma rację - zycie lubi dawac kopa i niektóre ideały zostaną obalone , ale sam fakt ze je masz to już i tak ogromny plus dla Ciebie, wiele jeszcze się wycierpisz ale już samo to ze sa tacy ludzie jak Ty warto wierzyć w lepsza przyszłość...

Gość KamienieSzaniec
lalineczka. Doksztalc sie! To nie fikcja, to dziennik napisany w formie powiesci. Zycie dokopie? Myslisz,ze moje zycie jest uslane rozami? Nie chcesz wiedziec co przeszlam w swoim zyciu!!!! Nie mam zamiaru na forum opisywac mojego zycia i co mi sie przytrafilo, ale uwierz mi... Z mojego zyciorysu powstaloby kilka dobrych thrillerow. Od moich narodzin, mam cale zycie pod gorke.