Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Stdentka ktorej zalezy

System boloński

Polecane posty

Gość Stdentka ktorej zalezy

Jak wiecie od paru lat funkcjonuje na uczelniach państwowych tzw. system boloński czyli studia 3+2. W innych krajach europejskich jest od już od dawna. Ostatnio hiszpańscy studenci zaczęli sprzeciwiać się temu systemowi i zorganizowali strajki. Sądzę, że niedługo strajki wybuchną także w innych państwach. A co wy o tym sądzicie? Na początku wydawało mi się to dobrym pomysłem, że po licencjacie będę mogła kontynuować studia, na magisterskich a także jeszcze na innym kierunku. Jednak wszystko dąży do tego, aby studia państwowe były płatne, gdyż jak okazuje się,za każde dodatkowe studia będzie już trzeba zapłacić i to niemałe pieniądze. Program nauczania w tym systemie jest strasznie ograniczony, wiele przedmiotów wypadło lub zostały zwężone do minimum. Dajmy na to przykład, na filozofii w ciągu jednego semestru robi się starożytność i średniowiecze, gdzie w starym systemie starożytność była dokładnie przerabiana przez cały pierwszy rok. A co to za historyk filozofii znający tylko ogólne szczegóły z jakiejś dziedziny. To są już studia a nie liceum, wiedza musi być rozszerzana w danym zakresie, rośnie nam pokolenie, krótko mówiąc, połowicznych magistrów. Może warto zastrajkować? zapraszam do dyskusji

Gość Studentka ktorej zalezy
błąd w nicku sorry

Gość ja tam jestem jeszcze na
jednolitych magisterskich :p nie interesuje mnie wasz los :p

Gość m_m_m
Oj, jak to dobrze, że moje dzieci już dawno swą edukację zakończyły. Pani profesorD. Pani menager A. Panie prezesie P. - gorąco Was pozdrawiam! Wasza matka. :)

Wiesz mnie też to nie interesuje, bona szczęście mam taki kierunek gdzie troszczą się o studentów i mimo swoich programów organizują koła lub fakultety, ale uważam, że trzeba walczyć, żeby nie wyrosło nam pokolenie debili. Poza tym pamietąj, że jak podwinie Ci się noga, czego nie życzę no to automatycznie spadasz na licencjat. Znam osobiście studentkę, która jest na 5 roku, ale ze względu na to, iż nie zaliczyła pewnego przedmiotu musi iść nowym systemem a więc spada na 2 rok...nie życzę, ale tak może skończyć wielu studentów.

mam roczny bufor :p nawet jak mi się podwinie noga to jest jeszcze rocznik wcześniej ,który idzie straym systemem :p 🖐️ i najwyżej do nich spadnę , na co się nie zapowiada :classic_cool:

a co studiujesz?

logistyke

a bedziesz miala ochote isc na jeszcze jakies studia?

wątpię , jak coś to uzupełniające . nie widzę sensu rozpoczynać nowego kierunku 🖐️ ale fakt ten system ogłupia ludzi , którym serwuje się kierunek w pigułce ,poza tym to skakanie z kierunku na kierunek bez sensu. student ma licencjata z pedagogiki a magistra z finansów :o tu nic nie wie i tu

Nie nie, magisterium możesz kontynuować wydziałowo, czyli np licencjat z jakiejs filologii a magisterium z innej. Aletonie zmienia faktu, że to jest straszne i głupie. Najgorsze jest to, że mimo iż wiedziałam, że ide na studia 3+2, to nie wiedziałam,że program zostanie tak ograniczony. to jest straszne...tak być nie może, i nawet jeśli bym była teraz na magisterskich i tak bym z tym walczyła. fakt faktem na studia też idą głąby, no ale to już temat dotyczący powrotu do systemu 8 lat podstawówki i 4 liceum.