Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość faficzka26

choroby genetyczne u dziecka

Polecane posty

Gość faficzka26

Witam, po czym poznaje lekarz, że dziecko może miec/ma zespół downa? Moja siostra powiedziała, że jej lekarz poznał to po nosie (test NB??)

Gość ja miałam inaczej
to badanue na przezierność karkową, kość nosową również się bada.

Gość faficzka26
no tak, ale to jest płatne, a mnie nie stac na dodatkowe badania:(

Gość ja miałam inaczej
no tak, a ile masz lat, i jak wyszło badanie twojej siostry?

Jeśli w rodzinie wystąpił zespół downa to badanie przysługuje matce niezależnie od wieku. Jeśli nie wystąpią choroba, to zdaje się, że jest darmowe po 35tym roku życia (ale mogę się mylić co do granicy wiekowej matki).W pozostałych przypadkach badanie jest odpłatne z uwagi na niskie ryzyko.

Gość to badanie robi sie
podczas usg chyba w 11-12 miesiacu bo potem juz jest za pozno tzn pomo\iar tej przeziernosci nie wykaze wady. wystepowanie choroby w rodzinie nie ma tu nic do rzeczy

Gość ja miałam inaczej
ma do rzeczy, chociażby refundację. pozatym 11-12 miesiąc -hohoho coś długa ta ciąża....

Gość sadddaaa
wiesz co, ja gdybym miała taki przypadek w bliskie rodzinie to żebym miała pożyczyc pieniądze to bym zrobiła, przecież to nie kosztuje 2-5 tys. Zdecydowałaś się na dziecko a nie sta ciebie na te 50-100 zl. Jak się urodzi to jeszcze dużo więcej będzie kosztowało.

Gość faficzka26
nie mam takiego przypadku w rodzinie-nigdzie tak nie napisalam mam 26 i dziecko siostry jest zdrowe jak rydz:)

Gość faficzka26
Mam pytanko ostatnie:co tak właściwie daja te badania oprócz wiedzy?

Uważasz, że wiedza to mało? Dzieci z zespołem Downa Często mają inne współistniejące wady (np serca). Wiedza to możliwość wdrożenia jak najszybszego leczenia i rehabilitacji.

Gość banda wszawców
w tv mówił tak ze choroba genetyczna nie jest dlatego ze w rodzinie było. Choroba genetyczna powstaje w momencie gdy dochodzi do zapłodnienia i plemnik i komórka jak się złącza i jak jest nieprawidłowo cos tam cos tam z tym połączeniem i dopiero wtedy poprzez połączenie wadliwego plemnika czy komórki powstaje ta wada. Nie dlatego ze w rodzinie było. Co do nosa to faktycznie jak go nie ma to zespół downa . ja tez nie wiem czy ta kośc nosowa jest czy nie- liczę ze jest

Gość otoz to wiedza najwazniejsza
bo zawsze mozna przygotowac sie wczesniej, aby jak najlepiej pomoc dziecku kiedy juz przyjdzie na swiat.

Gość a no wlasnie tylko u malego
procentu dzieci z zespolem downa jest to choroba swowodowana genetycznie (chyba poniewaz 5% wszystkich przypadkow), reszta to po prostu zmiany w ilosci chromozomow (jest ich za duzo) http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Downa

Gość a no wlasnie tylko u malego
(bez poniewaz, nie wiem skad ono tam sie wzielo :D)

Gość tyle wad
jest genetycznych że zespół Downa to kropla w morzu

Gość faficzka26
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość nananananna
skoro cię nie stać na to badanie to za co ty to dziecko wychowasz ?????????

Badanie na przeziernosc karkowa, jest wykonywane w 12 tygodniu ciazy, pozwala ono wykluczyc zespol downa, nie zaleznie od wieku kobiety czy od wystepujacych chorob w rodzinie. Ma je kazda ciezarna, za darmo!!!!! Chyba ze leczysz sie prywatnie.