Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wrozka chrzestna

pierwsze ruchy dziecka. Kiedy i jak poczułyście?

Polecane posty

chodzi mi o to czy odrazu byłyscie pewne, ze to ruchy dziecka. czy były zdecydowane? czy musialyscie sie skupic zeby cos wyczuc za pierwszym razem?

ruchy takie słabe czułam od 18 tc ale nuie regularnie i czekalam z upragnieniem na kopniaki pierwszego kopniaka dostalam jak zaczelam 20 tc i to pare pod rzad jak lezalam . teraz mala kopie codziennie ;]

Ja pierwsze ruchy poczułam dość wcześnie- w 16 tc- lekarz nawet był zdziwiony, bo to moja pierwsza ciąża. Ogólnie to za pierwszym razem nie wiedziałam co się dzieje... Dopiero następnego dnia zdałam sobie sprawę co to tak w brzusiu się wyprawia. Ale te pierwsze ruchy były bardzo delikatne i nieregularne, czasem przez np. 2 dni nic nie czułam. Tak od 20 tyg. ruchy są już bardzo wyraźne, kilkanaście razy dziennie, w zależności od tego co robię- Maleństwo ma największa aktywność kiedy ja odpoczywam:)

w 20 albo 21 tc, nie pamietam :) lekkie stukanie w lewy bok :) powtarzało sie co jakis czas

Gość deli26
w 17 tyg, też lekarka była zdziwiona ze szybko na pierwszą ciąze. To było takie pykanie :)

ja poczulam ok 19-20 tygodnia, takie wrazenia jakbys mialam motylki w brzuszku albo jakby cos babelkowało:)

Gość pierwsze ruch poczulam
bardzo wczesnie mimo, ze to moja pierwsza ciaza, bo poczulam je na przelomie 15/16 tc. Byly to "takie motylki i laskotania" w brzuchu i na poczatku nieregularne - co 2 dni, z czasem codziennie. Od 20 tc czuje kopniaczki, w pod koniec 20 tc moj maz kladac reke na brzuchu juz takze mogl je poczuc. Teraz jestwm w 21 tc i nasz synus wierci sie coraz czesciej i coraz wyrazniej, wiec kopniaczki czuje juz kilkanascie razy dziennie. Uwielbiam to uczucie :D

Przy pierwszej ciąży poczułam wcześnie ruchy, bo około 15 tygodnia, a przy drugiej ciąży dopiero około 20 tygodnia