Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calabaza

Pytanie do matek, które zaszły w ciążę podczas studiów

Polecane posty

Na jakie zasiłki, ew. inne pomocne ze strony państwa może liczyć studiująca przyszła młoda mama? W jaki sposób pomaga w tym uczelnia.? Jakie Wy miałyście doświadczenia w tej kwestii?

zalezy jaka jest twoja i twojego partnera ogolna sytuacja finansowa... jak spelniasz kryteria do opieki pomocy spolecznej to pewnie jakis zasilek dostaniesz. mozesz tez liczyc na rodzinne jesli spelniasz kryteria dochodowe. uczelnia nie pomaga bo i jak ma pomoc. ewentualnie ciaza i porod moze byc podstawa do udzielenia dziekanki no ale nic wiecej procz stypendiow standardowych nie przewiduje z tytulu urodzenia dziecka... ja pisze jak jest na UW a na innych uczelniach to nie wiem jak jest. moze prywatne cos daja...

a jeśli matka i ojciec są studentami i nie pracują nigdzie to czy przysługuje im cokolwiek? czy faktycznie nic? a co z becikowym?

Becikowe jest dla wszystkich, niezależnie od dochodów. Jeśli spełniacie kryterium dochodowe to dostaniecie 1000 zł dodatku z tytułu urodzenia dziecka, czasami też miasto daje jakąś kasę dla matek po urodzeniu dziecka. Do tego dochodzi zasiłek rodzinny w wysokości 48 zł miesięcznie. Uczelnia nie daje nic, chyba że spełniacie warunki to dostaniecie stypendium socjalne. Niektóre uczelnie dają jeszcze dodatkowy jednorazowy zasiłek dla osób w trudnej sytuacji rodzinnej.

Zorientuj się, czy Twoja uczelnia daje jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka - niektóre uczelnie państwowe dają taką pomoc. Możesz się załapać na stypendium socjalne, jeżeli masz męża i oboje studiujecie.

Piszę pracę semestralną na temat sytuacji studiujących rodziców w polsce i w niemczech. i jestem zszokowana bo nie mogę znaleźć żadnych informacji, które stwierdzałby, że państwo wogóle pomaga młodym matkom... a jak jest z tym zasiłkiem pielęgnacyjnym? dostaje go także bezrobotny student? czy sytuacja zmienia się, gdyby np jeden z rodziców studiował i pracował?

status bezrobotnego może mieć co najwyżej student studiów zaocznych, o ile zarejestruje się w urzędzie pracy. dzienny student nigdy nie będzie traktowany jako bezrobotny. jeżeli piszesz pracę to sięgnij do źródeł i regulaminów, a nie na forum.

zasilek pielegnacyjny to dla niepelnosprawnych jest... tobie pewnie o rodzicielski chodzi... ten nalezy sie kazdemu bez wzgledu czy pracowal czy nie pod warunkiem ze jego dochod na osobe w rodzinie nie przekracza 504zl na osobe...

no ale ten rodzicielski to jest 48zl miesiecznie czyli raczej niewiele

Asia-k to też zależy ile matka ma dzieci, bo na każde kolejne jest więcej :D. Zajżyj sobie do ustawy o pomocy społecznej lub na stronę ministerstwa pracy i polityki społecznej. Tam masz najpewniejsze dane.

masakra... teraz przynajmniej wiem jakich haseł szukać w internecie becikowe zasiłek rodzicielski czy jakoś tak coś jeszcze Wam przychodzi do głowy?

okokokoko no nie zupelnie, wysokosc zasilku zalezy od wieku dziecka a nie od ilosci dzieci... na kazde dziecko do 5 roku zycia dostaje sie 48zl nawet jesli matka ma ich 15-cioro...

Hmmmm faktycznie. :D. Mój błąd. A ja jeszcze raz poradzę ci poszukaj w ustawie o pomocy społecznej i na stronie Ministerstwa :)

chyba skończyłam pisać... Dziewczyny zanotowałam, że kazdemu bez względu na to czy pracuje czy też nie nalezy się becikowe i zasiłek rodzicielcki( chodzi mi ten w wysokości 48zł dla dziecka do lat 5) nie wiem czy dobrze rozumuję w jednej kwestii: Prawo do zasiłku ma Rodzina z dochodem 504 zł netto/ na osobę (przy dziecku niepełnosprawnym - 583 zł na osobę). Czyli student nie dostanie tego zasiłku czy dostanie? (z racji tego, że progu nie przekracza?);/

Zasiłek rodzinny nie jest dla każdego, tylko becikowe dostaje każdy, niezależnie od dochodów. On jest tylko dla osób, które nie przekraczają kryterium dochodowego.