Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhfwejfhbrwejkfbrwejkfw

Psychiatra,zaburzenia osobowosci pytania

Polecane posty

Witam podejrzewam u siebie nerwice natrect i osobowosc anakastyczna.Wiem ze trezba sie z tym zglosic do psychiatry.Mam 16 lat moge isc sama.....powiedzialabym mojej mamie ale mnie wysmieje i powie ze przesadzam.ale ja z tym nie moge isc.moge pojsc sama do psychiatry?

Gość s.p.i...
może zacznij od psychologa szkolnego?

alisandra Nerwica natręctw Inne nazwy choroby: Natręctwa; Obsesive Compulsive Disorder; OCD; Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne; Uporczywe nawracające myśli oraz przymus wykonania jakiś czynności to podstawowe objawy nerwicy natręctw. Objawy te pojawiają się w natężeniu patologicznym. Najczęstszą jest obsesyjna obawa i konieczność mycia rąk. Osoby ogarnięte tym rodzajem natręctw myją ręce kilkanaście, kilkadziesiąt, a nawet kilkaset razy dziennie. Często są tak zajęte tą czynnością, że nie są już w stanie nic innego robić. W krańcowych przypadkach myją ręce tak, że skóra na nich jest zniszczona a resztę ciała pozostawiają w brudzie. Czasem człowiek musi wykonać jakiś gest lub czynność. Zdaje sobie sprawę z bezsensowności takiego postępowania, często się go wstydzi, ale nie może się opanować, ponieważ narastający lęk zmusza go do wykonania rytuałów. Charakterystyczne dla nerwicy natręctw są: Obsesje - to zaburzenie związane z nawracającymi, uporczywymi myślami natrętnymi, wyobrażenia, idee, impulsy do działania. Kompulsje – czynności przymusowe, rytuały są to wielokrotnie powtarzane zachowania, które mają zapobiegać jakimś mało prawdopodobnym wydarzeniom. Najczęściej wiążą się z niepokojem i lękiem, który nasila się w momencie zaniechania czynności przymusowej. Czasem natręctwa polegają na konieczności wypowiedzenia jakiegoś słowa lub zwrotu, kiedy indziej u osób religijnych polegają na gwałtownej chęci wymówienia jakiegoś bluźnierstwa lub plugawych słów w kościele. U chorych na natręctwa pojawiają się myśli natrętne. Są to powstające wyobrażenia, idee, impulsy do działania, które pojawiają się w świadomości w sposób nawracający. Niemalże zawsze są przeżywane przez pacjenta jako przykre oraz pacjent próbuje się im przeciwstawić, najczęściej bezskutecznie. Pojawiają się wbrew woli , budzą sprzeciw a jednocześnie są uznawane za własne. Myślom tym najczęściej towarzyszy uczucie obniżonego nastroju, często pacjent w celu zmniejszenia lęku uzależnia się od substancji zmniejszających lęk a także od alkoholu. Myślom tym często towarzyszą wyobrażenia, które są związane z treścią myślenia. Treść myślenia może zmieniać się w ciągu upływu lat. Te obsesje - myśli, wyobrażenia, impulsy pojawiają się w sposób powtarzający i uporczywy, wbrew woli pacjenta . Często kompulsje łączą się z obsesjami są jakby ich następstwem. Np. lęk przed zabrudzeniem łączy się z wielokrotnym myciem rąk. Często czynności natrętne wiążą się z pewnego rodzaju ceremonią, której przerwanie związane jest z powstaniem silnego lęku i niepokoju. Ważnym elementem zachowań kompulsywnych jest przymus. Powtarzana czynność jest wykonywana mimo, że wcześniej została ona wykonana dobrze. Związane jest to z niemożnością przeciwstawienia się natrętnej myśli bądź czynności. Trudno opisać wszystkie rodzaje natręctw. Niektóre z nich są uciążliwe tylko dla chorego, inne również dla jego najbliższych. Natręctwa zwykle pojawiają się w okresie pokwitania i stopniowo nasilają się. Nierzadko pojawiają się już w okresie dziecięcym. Zwykle SA bardzo trudne do wyleczenia, a jedynie bardzo sporadycznie zmniejszają się w okresie przekwitania. Czasem pomaga zmiana miejsca zamieszkania lub pracy. Najlepsze wyniki leczenia osiąga się metodami psychoterapeutycznymi, między innymi psychoanalizą.

nie moge pojsc do psychologa szkolnego.Musze isc do psychiatry,to powazna choroba :( mama zbagatelizuje moj problem. moge pojsc sama do psychiatry? tzn czy mnie przyjma

wiem co to jest natręctwo ale pytam czym objawia sie u autorki czy ciągłe mycie rąk, nie deptanie po krawędziach itp

acha nie zrozumialam ja nie wiem czy sama możesz ale zapewne do prywatnego lekarza możesz iśc i bez matki jak masz pieniądze

dotykanie przedmiotwo,rogow,itp.i mysli natretne ze musze to zrobic.nie umie juz z tym zyc

i masz 16lat i sama na to wpadlaś? każdy ma jakies odchyłki chyba musielibysmy się wszyscy leczyć

a ile by to tak kosztowalo?pierwsza wizyta

podejrzewam u siebie chorobe psychiczna.watpie ze musicie dotykac roznych przediotow.np. macie ze jak tego nie dotkniesz to umrzesz..musze to robic :( to jest choroba

jesu faktycznie nie wiedzialam że coś takiego mozna mieć wspólczuje bo nie odczuwam nic takiego postaraj sie iśc do szkolnego psychologa a jak nie to prywatnie do psychiatry