Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fabritzia

ile razy ?

Polecane posty

Gość Fabritzia

Ile razy trzeba powtarzac badanie glukozy w ciąży ,jak narazie przebylam jedno ale słyszalam ze w ciazy robi sie to badanie 2 razy ,czy tez tak mialyscie?

Gość kijanka rzeczna
ja ci opisze jak ja mam. badałam w 4 miesiącu glukozę z krwi, wyszła mi 80, a wartość graniczna jest od 70 do ponad 100 chyba. moja gin powiedziała mi, że jak mi dobrze wychodzi na wynikach to nie musze pić tej glukozy, która normalnie się pije w 5 miechu. także spoko:)

pierwsze badanie cukru to glukoza na czczo - na początku ciąży; drugie badanie jest około 24-28 tygodnia - test obciążenia 50 g glukozy - jeżeli wyjdzie dobrze, to będzie ostatnie badanie cukru jeżeli test wyszedł wątpliwie lub źle około 32 tygodnia robi się jeszcze test obciążenia 75 g glukozy jeżeli wykryto cukrzycę ciążową (po tym obciążeniu 75 g) wtedy już bada się cukier codziennie, ale to już inna sprawa i ciąży bez tej choroby nie dotyczy.

Gość kijanka rzeczna
moja gin jest taka, ze daje na takie badania, na które widzi, ze jest konieczność, manaprawde u nas w mieście dobre wyniki jeśli chodzi o swoją wieloletnią praktyke, jako jeden z niewielu lekarzy ma doskonałe wręcz opinie i rzesze pacjentów, to o czyms świadczy, nie dywaguję, czy takie badanie jest konieczne czy nie, pewnie, ze każdy lekarz ma inne metody, najwazniejsze, zeby mieć do niego zaufanie, jeśli go nie masz autorko, posiadasz wątpliwości, to zmień lekarza

kijanka tolerancja glukozy w trakcie jednej ciąży zmienia się w zależności od miesiąca ciąży, dlatego wykonuje się test obciążenia glukozy u wszystkich ciężarnych bez znaczenia na to, jaki jest poziom glukozy na czczo. badanie obciążenia polega na zbadaniu cukru na czczo i po obciążeniu, i bardzo często jest tak, że wynik na czczo jest dobry, a po obciążeniu już znacznie gorszy. dlatego nie rozumiem tego, co uznała twoja ginekolog

Gość Fabritzia
dzieki ,ja obecnie jestem w 4 miesiacu i dzis mialam te badanie przy 75 g glukozy cos obrzydliwego,jutro odbiore wyniki oby byly dobre

no tak to bardzo ciekawe, bo ja zawsze cukier mialam na czczo dobry tylko po jedzeniu podwyzszony i tym jednym badaniem na poczatku ciazy napewno by nie wykryto ze mam cukrzyce ciezarnych... to dopiero wyszlo po tescie z obciazeniem...

a jak dokladnie wyglada takie badanie? skad sie bierze glukoze, ile czasu po zazyciu sie pobiera krew?

Gość kijanka rzeczna
e tam, jak napisałam, stosuje się do tego co gin mi mówi, jestem zadowolona z niej i tyle:) jakos nikogo nie doprowadziła do takiego stanu, by chodzić z cukrzycą i nie wiedzieć. mojej koleżance kazała badać z obciążeniem i okazało się, że ma cukrzycę, innym nie karze i nie mają, uwierzcie, ze przy dużym doświadczeniu widac kiedy to badanie jest potrzebne a kiedy nie

to zalezy... w niektorych labolatoriach maja swoja glukoze i daja do wypicia na miejscu a w niektorych trzeba miec swoja... jak jest obciazenie 50g krew pobiera sie po godzinie a jak 75g to krew pobiera sie na czczo, po godzinie i po dwoch... niestety nie powinno sie w tym czasie nigdzie chodzic tylko raczej siedziec wiec trzeba sobie posiedziec te 2 godziny pod gabinetem...

kurcze, nie znosze badan na czczo bo ja rano zawsze jestem mega glodna :D

kijanka jasne widac... a po czym jesli mozna wiedzec??? bo ja mialam baaaaardzo wysoki cukier i dopoki nie widzialam tego na papierku z wynikami to nawet ja (co ja siebie znam najlepiej ponoc) nie mialam zielonego pojecia... widzialam tez wiele kobiet w ciazy z cukrzyca i tez jakos nic po nich widac nie bylo (nie mialy na czole napisane)... no ale oczywiscie to twoja sprawa co robisz ze soba i ze swoim dzieckiem... ja tam sie nie wtracam...

trabka a najgorsze jest to ze po badaniu na czczo i po wypiciu tej glukozy ktora jest mega obrzydliwa nie mozna nic zjesc przez te 2 godziny...

jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że jak zbada kogoś to ma cukrzycę, a jak nie zbada to na pewno nie ma. cukrzycy ciążowej nie widać, i jeżeli ktoś jej nie rozpozna, wtedy konsekwencje są nieprzyjemne głównie dla dziecka, a czasem dostrzegane dopiero po porodzie. test obciążenia glukozą jest badaniem przesiewowym, które powinno wykonywać się wszystkim ciężarnym. jest ono zalecane odgórnie przez ministerstwo jako konieczne, ale jeżeli lekarz uważa że wie lepiej - trudno. szkoda mi tylko tych pacjentek, u których pojawia się cukrzyca a lekarka tego nie chciała wykryć bo uważa że wszystko jest ok.

Gość kijanka rzecznaa
sluchajcie mówcie sobie i piszcie co chcecie, ja tam robię swoje i nie panikuję, nie bede się kłocić czy cukrzycę widac czy nie, moze moja pani gin jest jasnowidzem, nie wiem,w każdym razie, nie kazdemu zleca to badanie, a jeśli praktykuje od kilkudziesieciu lat i mimo tego zadnych afer nie ma to chyba świadczy o czymś, przez te wszystkie lata na pewno wyszlo by szydło z worka, ze coś zbagatelizowała lub przeoczyls, dodatkowo jest ordynatorem w szpitalu i musze powiedzieć, ze oddział ginekologiczny jest u nas na bardzo wysokim poziomie