Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podusiaa

Czy dobrze robie?

Polecane posty

Gość podusiaa

Chce sie dobrze przygotować do ciąży. Zamierzam zaczac staranie za pół roku. Ale już teraz np chce czytać ksiażki o ciazy, wychowaniu dziecka i porodzie. Chce sobie zrobic wszystkie podstawowe badania i zaczac brac jakies witaminy.Moja kolezanka powiedziala mi , ze cuduje bo ksiazki nie sa potrzebne , a ja jestem innego zdania i mowie jej, ze zawsze wiecej wiedzy nie zaszkodzi. Dobrze robie, ze chce sie tak przygotowac czy raczej poprostu zaczac starania.

z jednej strony dobrze, że chcesz się przygotować, zdobyć wiedzę itd. Ale z drugiej nie ma co cudować ;) i się nakręcać. Ciąża to nie choroba, tylko jak najbardziej naturalny stan.

Ja uważam, że bardzo dobrze robisz, bo tak, badania są bardzo ważne, a mało kobiet wykonuje je przed ciążą, łykanie kwasu foliowego również jest bardzo ważna i możesz już teraz go brać, a czytanie książek czy gazet spowoduje, że będziesz świadoma co się z Tobą w danej chwili dzieje i nie będziesz z byle pierdołą leciała do lekarza, czy zadawała głupie pytania na forum.

Gość podusiaa
J tez sadzie, ze dobrze robie.Bo tak to myśle, ze niby w2szystko wiem na temat ciąży , a jak sie pojawiaja jakieś nie nisne sytuacje to jest panika. A badania nigdy nie zaszkodza i witaminy zreszta tez:)

Pewnie, że badania nie zaszkodzą, witaminy też nie, a wiedzę też warto zbierać. tylko ja po prostu nie mogę pojąć tego podejścia: za pół roku się staram. Nie mówię, że jest złe, czy coś, po prostu ja tego nie rozumiem ;) i życzę Ci żebyś zaszła od razu i nie miała żadnych problemów w ciąży :) bo mi to się takie podejście kojarzy z czymś takim "za pół roku się staramy --> 3 cykle cisza --> panika --> w końcu ciąża --> stres, żeby wszystko było ok --> tabletki na podtrzymanie --> 9 miesięcy strachu o dziecko" także naprawdę z całego serca Ci życzę, żeby u Ciebie tak nie było :) pozdrawiam!

Gość podusiaam
mam nadzieje, ze dosyc szybko zajde w ciaze.Ale co bedzie to czas pokaże. W sumie to juz teraz moge sie zaczac starac bo nie wiadomo ile to bedzie trwalo i przy tym wszystkim sie przygotowywac. Chce zeby ta ciaza to był wyjatkowy okres , a nie tak jak widze moje kolezanki znerwicowane bo nie wiedza co sie dzieje.Nie ktore zagubione bo chca brac witaminy , a nie wiedza jakie.

Gość ja bym ubrala
i bardzo dobrze robisz autorko:)jak tylko masz czas to zawsze warto wiedziec troche wiecej niz mniej;) nie zapomnij o ewentualnym rzuceniu papierosow, alkoholu, partner tez niech zacznie lykac jakies witaminki no i tez ograniczy alkohol, a wwszystko bedzie perfekto i szybko bedziecie cieszyc sie zdrowym dzidziusiem, pozdrawiam.

Gość ja bym ubrala
a najlepsze witaminki to feminatal 800, zawieraja duzo kwasu foliowego, jak wykazaly ostatnio badaniea rozpoczecie brania dawki 400 kwasu foliowego juz w ciazy moze sie okazac niewystarczajace, bo wiele kobiet ma trudnosci z przyswajaniem tego kwasu. wiec lepiej brac troszke wiecej i zaczac juz dzis. plus zdrowe odzywianie oczywiscie.

kwas foliowy jest w warzywach, jesli ktos nie stroni od warzywek to po co łykać go w tabletkach? :) Ja tez uwazam ze ciaza to nie choroba. oczywiscie zrobienie badan nie zaszkodzi. no i do dentysty lepiej isc zanim zajdzie sie w ciaze.

Gość ja bym ubrala
karsaoke nie wiem czy wiesz, ale kwas foliowy w warzywach jest gorzej przyswajalny wiec kobiety planujace ciaze badz bedace juz w ciazy powinny dodatkowo przyjmowac ten w tabletkach.

kiedyś lekarze nie zalecali żeby go przyjmować i dzieci rodziły się zdrowe. nie przesadzajcie.

od kiedy witaminy w warzywach są gorzej przyswajalne, niż te w tabletkach? :P ja zawsze myślałam, że jest odwrotnie. A swoją drogą organizm sam wysyła sygnały. Ja jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży,a codziennie miałam smaka na brokuły, których normalnie nie lubię. Gotowałam nawet zupę brokułową. Dopiero później się dowiedziałam, że brokuły są świetnym źródłem właśnie kwasu foliowego. A teraz nie mogę patrzeć na to świństwo :P

gryzzelda - dokładnie :) ja tam się nie faszeruje farmakologicznymi "witaminkami". Staram się jesć wartościowe jedzenie, w którym jest wszystko, czego mój i dziecka organizm potrzebuje.