Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emmmmontkka

dzedziczenie grupy krwi i czynnika rh

Polecane posty

Gość emmmmontkka

Czy jeśli rodzic ma gr krwi B dziecko może mieć 0? Czy jest możliwe, że dziecko odziedziczy grupę krwi po jednym rodzicu a czynnik rh po drugim?

Gość git
Dziedziczenie układu Rh (D - oznacza występowanie antygenu D, d - oznacza jego brak) Rodzic Rodzic DD (Rh+) Dd (Rh+) dd (Rh-) DD (Rh+) DD (Rh+) DD lub Dd (Rh+) Dd (Rh+) Dd (Rh+) DD lub Dd (Rh+) DD lub Dd (Rh+) lub dd (Rh-) Dd (Rh+) lub dd (Rh-) dd (Rh-) Dd (Rh+) Dd (Rh+) lub dd (Rh-) dd (Rh-)

Dziecko może nie dziedziczyć grupy krwi po żadnym z rodziców- np. ojciec ma 0, matka ma AB, dziecko ma B. Czynnik rh dziedziczy dodatni jeśli tylko jedno z rodziców ma taki.

Gość emmmmontkka
a jaka grupę krwi może mieć dziecko jeśli matka ma 0 rh - a ojciec B rh +?

biologie miałam bardzo dawno. w tym przypadku jaki podałas dziecko moze miec albo gr 0 rh+, albo B rh+. tak mi sie wydaje, ale moge sie mylic

Gość
grupy krwi dziedzicza sie na zasadzie alleli homo i heterogeniczych i tak: (R=rodzic, D=dziecko) R1: AA, R2:BB, D:AB R1:AO, R2: BO, D= AO, czyli grupa A, BO, czyli grupa B, AB, O, wszystkie może mieć ;p i tak dalej ogólnie AA lub AO to grupa A, BB lub BO to grupa B, AB to AB, a OO to O jeśli R1= BO, R2=OO, to jasne, ze dziecko moze mieć B rh dziedziczą się podobnie- nie ma znaczenia, które z rodziców ma jakie rh jeśli r=rh-, R- rh+ R1=rr, R2=RR, D= Rr, czyli rh+ ogólnie rh+ powstaje przy genotypie RR lub Rr, zaś rh- przy rr

Gość u mnie too
mama miała B (nie pamietam +, czy - ) tata A ( plus albo minus), a ja AB ..dość niebezpieczna mieszanka z tym A i B