Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalallaalokolikidehfjdsbhc

czy labrador potrafiłby obronić właściciela?

Polecane posty

Gość lalallaalokolikidehfjdsbhc

mam na mysli nie tylko wlasciciela ale np czlonkow rodziny typu idzi corka z pieskiem i zaczepia ja koles bardzo nachalnie- pies reaguje czy chowa sie za wlascicielka?

To nie zalezy od rasy ale od charakteru a czasem i od wychowania psa.

Gość labradory to
bardzo slodziutkie psy, ale czy nadaja sie do obrony to po doswiadczeniach z moim nie powiedzialabym. Nasza sunia, teraz ma 3 lata, jest po szoleniu z posluszenstwa ale jesli chodzi o obrone to spi np tak mocno ze mozna by bylo wyniesc ja razem z fotelem i nawet by sie nie obudzila:o za to mam kundelka jeszcze i o ma dusze typowego obroncy, spi pod drzwiami i byle szept na klatce stawia go na nogi.

Gość gdg
Labrador reaguje: łasi się do napastnika. To nie są psy z instynktem obrończym, bo nie do tego były hodowane, Szkolenie obrończe może sprawić że pies chętniej będzie skakał do zabawy z napastnikiem i ten nie zrozumie jego intencji i przestraszy się, jak i pies może chętnie łapać rękaw na zajęciach ale to nie zmieni jego natury. No... chyba że się znajdzie jakiegoś wynaturzonego labka, po lękliwych i agresywnych rodzicach ale taki pies to dopiero dramat na co dzień (gdyby bez powodu atakował ze strachu) a i tak na realną obronę z jego strony nie można liczyć, przy prawdziwym zagrożeniu.

Gość kazdy pies
potrafi obronic wlasciciela larador tez gdy pies czuje ze jesgo pan ejst zagrozeony to go obroni ja mam wyzla - bzaaardzie przyjacielskiego lasi sie do wszytkich - ale gdzy dalismy znajomym klucze do domu zeby mogli wejsc i na nas poczekac pod nasza nieobecnosc to moj lagodny pies nie wpuscil ich nawet na posesje i czekali na zewnatrz prze 3H.

Gość saleminka8
moim zdaniem każdy pies który jest od szczeniaka w rodzinie potrafi ją obronić (to zależy jak jest traktowany),ja miałam tak.Kiedyś wieczorem szłam z moją sunią-miała wtedy 6 miesięcy i jakiś pijak mnie zaczepił i ruszyła do ataku. Nigdy na szkoleniu nie była,kilka tygodni temu byłam z nią na zajęciach takich,ale szkolenia nie skonczyła,bo wszystko miała opanowane :) a nikt jej nie uczył.Potrafi zaatakować na komende i sama wie kiedy ma to zrobić. Każda rasa cechuje się charakterem-albo się ten charakter "pielęgnuje" albo trzeba zaostrzyć- tak myślę jeśli chodzi o psy ras -typu łągodne ;) Nie należy psu zakazywać szczekania gdy ktos obcy przejdzie koło drzwi,wiem to z doświadczenia że potem pies nie jest zbyt czujny,bo wie że był karany w takich sytuacjach. Z moją wiele nie ćwiczyłam,kupiłam ją jedynie po zrównoważonych rodzicach bym nie miała problemów :P

Gość saleminka8
ja mam pitbulla na ludzi się rzuca,ale by polizać :P tych których zna oczywiscie :) na obcych jest bardzo czujna-powarkuje i czeka głównie na moją reakcję gdy nie wie co ma zrobić. Wobec dzieci przytulas na max :) Nie tresowałam jej u specjalsty,bo sama dałam radę ją tak wychować. Każda rasa jest inna,niektóre psy mają to "we krwi" psy typu rottweiler i dobrze prowadzone są łagodne a odwrotnie to już się nie wypowiadam.Moja koleżanka ma labradora,mieszka w domku i pies obszczekuje obcych i potrafi obronić :)

rasy psow sa stworzone przez czlowieka, i kazda rasa jest stworzona do czegos innego. Sa jednak psy, ktore zachowaly swoj instynkt pierwotny, miedzy innymi do walki o pozywienie, walki w obronie stada, walki o przetrwanie. Kazdy pies trafiajacy do czlowieka, jest przez czlowieka ksztaltowany, i to w jakich warunkach wyrosl, taki bedzie pies: pieszczoch, lizus, obzartuch, obronca.......Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, ale zadko. Labrador, to pies towarzyski i jesli jego wlasciele nie spaczyli jego psychiki, to zawsze bedzie towarzyski kanapowiec, mimo, ze jest dosc sporych rozmiarow. Trzeba pamietac, ze pies swoja rodzine traktuje jak stado i jesli pies w rodzinie jest dominujacy, jest mozliwosc ataku z jego strony nawet na czlonka rodziny. Chcac wziac pieska do domu, musimy najpierw zapoznac sie z opisem danej rasy, a nie kierowac sie, ze to taki sliczny piesek........Sa pewne zasady w wychowywaniu psow, bo to nie zabawka, a zywe stworzenie :)

Gość saleminka8
:)