Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asienka27

Wyposażenie dla mamy do porodu - podkłady, majtki ...ale co konkretnie - HELP!!!

Polecane posty

Gość Asienka27

Proszę doświadczone mamy o napisanie mi co powinnam zabrać ze sobą do porodu i po porodzie... słyszałam o podkładach poporodowych, majtkach siateczkowych, jakiś dużych podkładach, które podkłada się w czasie porodu, aby nie zabrudzić tej kozetki, gdzie się rodzi... ale co dokładnie i w jakich ilościach.... Proszę napiszcie całą wyprawkę dla mamusi...bo nie mam się kogo zapytać :(

podklady ja dostawalam w szpitalu do szpitala wzielam duze podpaski z belli, majtki jednorazowe i dobrze jest miec tantum rose to sa takie saszetki rozpuszczasz je w wodzie i najlepiej to zrobic w takim plastykowym pojemniku jak sie kwiaty spryskuje i tym roztworem spryskujesz krocze po nacieciu naprawde rewelacja lagodzi bol i przyspiesza gojenie rany

wez jeszcze koszule taka rozpinana z przodu ( wygodne do karmienia ) przynajmniej 2 sztuki i laczki takie w ktorych bedziesz mogla wejsc pod prysznic

Gość Asienka27
dzięki Emilcia a w jakich ilościach to wziąść??

ja mialam dwa opakowania majtek nie pamietam ile tam bylo sztuk w paczce i dwa opakowania podpasek. wiecej i tak nie trzeba bo dobrze jest jak najwiecej lezec tylko na podkladach bez majtek zeby rana sie wietrzyla majtki i podpaski zkladalam tylko jak wstawalam jak chcialam pochodzic. tantum rosa wystacza ze 3 saszetki w opakowaniu jest 10 ale w aptece sprzedaja na sztuki i naprawde kup to bo to rewelacja

lezalam na sali po porodzie z dwiem dziewczynami i wszystkie co chwila psikalysmy sie ta tantum rosa :) naprawde lagodzi bol

Każdy szpital jest inaczej wyposażony. Są miejsca, gdzie nie musisz brać ze sobą absolutnie nic. Najlepiej będzie, jeżeli spytasz konkretnie w szpitalu w którym będziesz rodzić.

Gość tzn tzn tzn tzn
Co do szpitala? dla mamy: *dokumenty(dowód, ksiazeczka ciąży, legitymacja ubezpieczeniowa) *kosmetyczka(szczoteczka do zebow,pasta, szampon, mydło, szczotka itd..) *recznik duzy i maly *klapki pod prysznic *klapki/pantofle *szlafrok *koszula(ze dwie), pizama(czasem moze sie przydac) *skarpetki (3 pary) *biustonosz do karmienia *wkładki laktacyjne *podpaski wielkie(2-3 paczki) *majtki jednorazowe(1 paczka, w razie czego maż moze dokupic ) *dodatki-telefon, gazety, sztucce, kubek, woda do picia DLA DZIECKA: *pieluszki *krem do pupy *chusteczki *smoczek *ubranko na wyjscie

Gość tzn tzn tzn tzn
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

1 koszula i pizama ze spodniami, klapki, majtki z siatki jednorazowe, tantum rosa, papmpersy dla dziecka rozmiar 2, szczotka, recziki 2, husteczki higieniczne, 2 opakowania podkladow poprodowych bella kupisz w patece, klapki, sciereczke mokra, to chyba wszytsko nie kupuj zbyt wiele zbednych rzeczy bo ci i tak zostanie, a zamiast tantum rosy moze wziac szare mydlo do podmywania,

Gość klaudusek
Ja mialam silne krwawienie i zwykłe popaski by się nie sprawdziły. Miałam ze sobą podkłady z canpola (ok. 7 zł 10 sztuk) i naprawdę dziewczyny warto kupić. Są duże, chłonne, nie przeciekają, mają paseczek kleju dzięki czemu dobrze sie trzymają. Używałam ich również na początku w domu i naprawdę jestem bardzo zadowolona. Mam porównanie z innymi tańszymi i już więcej nie popełnie tego błędu. Komfort i wygoda od razu po cesarce to priorytety.

Gość gość
to jest zależne od szpitala i tam najlepiej sie dowiadywać. u mnie szpital zapewniał podkłady w ilościach dowolnych, sprawdzały sie w zupełności. podkładów na łóżko nie używałam wcale.

Gość gość
Z doswiadczenia, rodzilam w ubieglym roku, moge ci napisacwez reczniki papierowe jedna rolke po prysznicu ciezko krocze wytrzec recznikiem zwyklym bo leci krew i bola szwy jesli bedziesz krwawic, a recznik papierowy jest ok przylozysz i woda wsiaknie. Polecam rowniez octanisept na psikanie nacietego krocza szybciej sie goji, a i po porodzie bardzo chcialo mi sie pic wiec albo wez ze soba wode albo niech ma ktos kto bedzie z toba.