Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samba brazilia

spisujecie intercyze?????

Polecane posty

a jak mieszkanie zostanie przepisane po ślubie? czy mój mąż w razie rozwodu będzie miał prawo do tego mieszkania?

O czyzby mozna bylo tutaj uzyskac darmowa porade prawna ;)? Jesli tak to czy ktores z Was odpowiedzialoby na moje pytanie ?

Blackcoffee - jak dostaniesz mieszkanie po ślubie to wchodzi ono w skład majątku wspólnego czyli w razie rozwodu mąż bedzie miał prawo do tego mieszkania..

a to już wszystko wiem:) a ja myślałam że my musimy podpisywać intercyzę, a więc kiedy potrzebna jest intercyza? a jaka jest najtańsza forma otrzymania tego mieszkania>? - przepis czy darowizna?

BlackCoffee - mnie babcia mieszkanie przepisała w formie darowizny, jako, że to pierwsza lini dziedziczenia (czy jakoś tak) nie trzeba odprowadzać podatku do US, kwestia jedynie kosztów notarialnych

Musztarda ma rację. Jeżeli nie macie pojęcia na dany temat to się nie wypowiadajcie, a nie wprowadzacie ludzi w błąd.

nie ma czegoś takiego jak "przepis" mieszkania, niestety z Kwiatkiem muszę się zgodzić - tak powszechnie się mówi, bo żeby dokonać darowizny należy pofatygować się do notariusza i sporządzić akt notarialny

A ja mam takie pytanie. Czy wspolny majatek powiedzmy w postaci nieruchomosci moze zostac zabrany na poczet dlugow (hipoteka)zaciagnietych przed slubem przez jednego z malzonkow ?

Tylko że do tego nie trzeba być specjalistą. Wystarczy otworzyć ustawę, jest tam napisane czarno na białym: Art. 33. Do majątku osobistego każdego z małżonków należą: 1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej, 2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił, ...

musztarda - masz racje, to nie wiedzialem tego. tu jest napisane jakie rzeczy NIE WCHODZĄ po ślubie do majątku wspólnego (czyli pozostają w majątku osobistym do ktorego małżonek nie ma prawa) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej (przedmioty nabyte przed ślubem), przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił, prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom, przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków (np. ubrania, przedmioty związane z hobby małżonka itp.), prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie, przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość, wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu innej działalności zarobkowej jednego z małżonków, przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków, prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej oraz inne prawa twórcy, przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

to w jakiej sytuacji jest intercyza? bo już zgłupiałam... cieszę się że my nie będziemy musieli podpisywać...

"cieszę,się że nie nie będziemy musieli podpisywać" ktoś tam wyżej napisał mi, że jeśli przed ślubem czy po ślubie babcia "przepisze" na mnie mieszkanie to będzie tylko moje i po rozwodzie mąż nie będzie miał żadnych roszczeń co do niego, czy tak? czy potrzebna jest intercyza?

Jeśli chodzi o to mieszkanie to nie, intercyza nie jest Ci potrzebna do tego, aby mieszkanie było tylko Twoje a mąż nie miał do neigo żadnych praw w razie rozwodu. Mieszkanie jako darowizna na Twoją rzecz wejdzie do Twojego majątku osobistego.

\"a kiedy potrzebna jest intercyza?\" musztarda, jak jestes taka dobra to czy wiesz czy za długi narobione w trakcie małżeństwa bedzie odpowiadac współmałżonek?

Chodzi o to że z momentem zawarcia małżeństwa powstaje między Tobą a mężem wspólność majątkowa. Zarówno przedmioty nabyte w trakcie trwania małżeństwa, jak i wszelkie wynagrodzenie za pracę wchodzą w jej zakres. To, co należało do każdej ze stron przed zawarciem związku, stanowi w dalszym ciągu jej własność. Spod tej zasady ustawa wyłącza pewne składniki majątku, które wchodzą do majątku osobistego każdego z małżonków; jednym z nich jest właśnie darowizna, dziedziczenie. Więc. Jeśli nie chcesz, żeby Twój mąż miał prawo do np. Twojego wynagrodzenia, musisz podpisać intercyzę. To tak pokrótce. Polecam lekturę KRO.

musztarda - thx. czyli calkiem rozsądnie jest to zrobione :P ciekawe tylko czemu np. wierzytelnosci za prace oraz nagrody nie wchodza do wspolnoty majątkowej. niby czym to sie różni od pensji albo zysku?

musztarda - jak wolisz. ale pensja za prace albo zysk z działalności własnej to też za osiągnięcia własne jest, no nie? :P

tzn. za osobiste osiągnięcia, nie? a w takim razie np. premia uznaniowa w ramach umowy o pracę jest nagrodą za osobiste osiągnięcia czy też nie? :P

Gość czarna koala
wszystkie składowe pensji wchodzą do majątku własnego, zwłaszcza jesli masz to ujęte w umowie o pracę.

Gość czarna koala
wszystkie składowe pensji wchodzą do majątku wspólnego, zwłaszcza jesli masz to ujęte w umowie o pracę.

Gość czarna koala
o, wysłało mi obie wersje, a myslałam że zdążę zatrzymać :) poprawna jest oczywiscie ta druga wersja.