Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Chihiro

Do Wrocławian

Polecane posty

Słuchajcie kochani. Postanowiłam z moim narzeczonym, że kiedy skończę studia, czyli nie w te, a w następne wakacje wyjedziemy na stałe do Wrocławia, bo zawsze marzyłam aby tam mieszkać. Mój kochany był ze mną raz we Wrocławiu i również zakochał się w tym miescie. Jesteśmy z Białegostoku, także z drugiego konca polski. I teraz mam do Was kilka pytań, ponieważ mamy pewne obawy co do tego wyjazdu. Nikogo we Wrocławiu nie mamy, ani rodziny, ani znajomych. Opowiedzcie mi proszę jakie jest życie w waszym miescie?? Czy trudno o pracę? Ja będę po studiach pedagogicznych, wczesniej uczyłam się w liceum plastycznym, a mój ukochany jest kucharzem. Dwukrotnie był szefem kuchni w restauracjach. Czy z takim startem możemy liczyć na znalezienie sobie dobrej pracy we Wrocku? Poza tym jak jest z cenami mieszkań? Bo w tej chwili finansowo trochę podupadliśmy. Co prawda narzeczony ma wyjechac do pracy do Francji, na pół roku przed wyjazdem do Wrocka, ale milionów tam nie zarobi;) Możecie mi też napisać na jakim osiedlu polecacie nam zamieszkać. Chodzi nam o spokojne z łatwym dojazdem do centrum. Po prostu chcemy o Wrocławiu wiedzieć wszystko:) Z góry dziekuję za odpowiedzi:)

Gość wroclaw spox
spokojnie i z fajnym dojazdem- zapomnij!

Osiedle na jakim tam zamieszkamy jest dla nas istotne aczkolwiek najmniej ważne. Proszę o napisanie czegos więcej:)

Gość heell
zycie kulturalne i rozrywkowe kwitnie, we Wroc jest masa pubow, restauracji, hoteli- on napewno zjadzie jakas prace

Gość Lektorka ang.
Ja ogolnie raczej nie polecam. Taki wyjazd do dużego miasta kiedy sie juz jest po studiach ciezko sie znosi. Sama wiem po sobie. Zero znajomych, ludzie maja juz swoich znajomych ( niestety, ale najlatwiej sie ludzi poznaje podczas studiow licencjackich). Ja wyjechalam do Wroclawia po licencjacie. Poszłam na uczelnie wroclawska na studia uzupelniajace zeby zrobic mgr, rozpoczelam prace w szkole. Ciezko mi bylo.. bo znajomych nie mialam, i w sumie tyylko praca i praca. Z czasem dopiero ludzi poznalalam, ale i oni sa zajeci czesto takze malo sie widuje z kimkolwiek. Jezeli chodzi o prace- to obecnie jest ciezko. Place niskie. Dostaje sie okolo 1200-1500 na reke. Czasem trafi sie komus wiecej, ale przewaznie to tyle jest. Moja kuzynka po politologii na uwr pracuje za 1200 i to jeszcze nie w swoim zawodzie. Wroclaw to miasto bardzo rozreklamowane, duzo tutaj studentow i ludzi po studiach sie przeporwadza dlatego nie jest latwo z praca jak w warszawie ale pewnie cos znajdziecie. Z czasem mozna zmienic prace. Koszty wynajecia pkoju czy mieszkania sa obecnie takie same jak w warszawie- a wiec mega drogo. Zycze powodzenia!

Dziękuję heell za odpowiedz. Co do tej pracy, jak jest z zarobkami? I jak przekładaja się one na jakość życia?

Lektorko ang. do Wrocławia jedziemy we dwoje, więc na początek będziemy miec swoje towarzystwo. Poza tym chcemy najpierw jakis czas pobyc tam tylko we dwoje, pochodzic, pozwiedzać, poznac miasto. Także ze znajomymi nam się nie spieszy. Z czasem na pewno kogos poznamy. Nie musi to byc niewiarygodna ich ilosc, bo liczy sie jakosc;) A co do zarobków i cen mieszkan, dziękuję Tobie za te informację, wiemy teraz na co się szykować. Ale mam nadzieję, ze nie jest aż tak bardzo źle jak piszesz:)

Gość Lektorka ang.
Wszytsko zalezy od kierunku studiow. Po studiach typu politechnika latwo znalezc prace, po kierunkach typu ekonomia czy pedagogika to juz gorzej. Tzn znajdzie sie prace ale nie jest jakas super. Na poczatek musisz sie liczyc ze dostaniesz nie wiecej niz 1500 na reke ( jak szczescie dopisze), bo tak to 1200.

Dziękuję Tobie Lektorko ang. za te informacje, na pewno weźmiemy je pod uwagę. Pozdrawiam. A może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinię na temat Wrocławia?

HaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość annanika
a chcesz coś wiedzieć konkretnie? Cięzko tak generalizować. Przez dwadzieścia lat tu mieszkam i wiadomo, że nie zawsze jest idealnie, ale w sumie jak najbardziej warto tu mieszkać. Dla wspaniałych otwartych, uprzejmych ludzi. Dla atmosfery, dla takiego spokoju. Tu nie ma takiego biegu i wyścigu szczurów jak w Warszawie(opinie znajomych z innych miast) :) Zresztą chyba wszyscy Wrocławianie (no przynajmniej ci, których znam) to lokalni patrioci, i jak jeden sądzimy, że nasz Wrocek jest najwspanialszy na świecie ;)

Gość wrocławianka od niedawna
ja pochodzę z mazowsza i 2 lata temu przeprowadziłam się do Wrocka... nie załuję! Miasto jest ładne (w porównaniu z Warszawą to Wrocław jest boooski:)) Jest gdzie wyjść, praca też się znajdzie - choć na kokosy nie można liczyć. Ogólnie jest to miasto z klimatem:)) Ma to coś!

Gość EskiFloreskkii
Wg mnie wroclaw jest przereklamowany. Praca za psie pieniadze. Wieksze mozliwosci sa w Warszawie- bez watpienia we Wrclawiu nie znajdziesz tyle zajec na jakie mozesz chodzic, tyle ofert pracy do ktorej mpozesz sie wkrecic

Dziękuję Wam bardzo za te odpowiedzi :) Wierzę, że nam się uda i będziemy szczęśliwi we Wrocławiu:)