Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie lubie ptakow

Owczarek niemiecki - wybrać suczkę czy psa? Pomóżcie, proszę!

Polecane posty

Gość nie lubie ptakow

Za niedlugo przeprowadzam sie do domu i mam zamowionego male szczenie owczarka niemieckiego - termin porodu suczki wypada tak za dwa tygodnie. Teraz mam tylko ogromny dylemat czy wybrac psa czy moze suczkę? Słyszałam, że podobno suczki są wierniejsze, ale cieczka jest sporym problemem i przyszle potomstwo troche mnie przeraza. Rozwazalam kastracje, ale po co krzywdzic psa? Samiec ponoc ciagle znaczy teren. Wady sa i tu i tu. Jakiego wybrac?

Gość straszka
ja mam psa owczarka i to w mieszkaniu,i nie ma takiej mozliwosci by zalatwil sie w domu,nawet na balkonie tego nie robi,polecam ci psa,suczki moze rzeczywiscie sa wierniejsze choc ja tego nie potwierdzam bo mam tez jamniczke,ale sa napewno latwiejsze w wychowaniu,bardziej posluszne,a kastracja nie jest dla niej zadna krzywda,ja swojego psa wykastrowalam bo przejawial agresje ale teraz jest oki,jesli moge doradzic to gdy zdecydujesz sie na psa to idz z nim na tresure bo owczarki maja swoj charakter a w nim dominacje,ale dobry treser ,twoja praca i masz wspanialego przyjaciela i obronce,suczki tak nie bronia i nie pilnuja jak psy,ja z moim moge przejsc przez najgorsza dzielnice i sie nie boje.a gdy juz bedziesz miala tego swojego pieska to pamietaj okazuj mu duzo milosci ale nie pozwul tez na to by wszedl ci na glowe a wtedy wszystko bedzie dobrze:-) powodzenia

Gość ja mam pieska
aha no i piesk ma swoje miejsce na dworze i tam robi to i owo ale trzeba go tego nauczyc i byc systematycznym:)

z psami tak jak z ludźmi- zależy od konkretnego zwierzaka ;) oczywiście można mówic \'ogólnie\', ale wiadomo, że nie wszystko się sprawdzi... tak samo jest z rasami psów- ogólnie są pewne założenia charakteryzujące rasy, teoretyczny charakter przedstawicieli... przecież nie można powiedziec, ze jak wybierzesz psa to będzie tak i tak a jak suczkę, to tak a tak... ja mam suczkę i sobie chwalę, ale ja nigdy nie chciałam samca... wydawało mi się, że z suczką nawiążę większą więź... a... i to nieprawda, że suczki mniej bronią- jak sobie wychowasz psa, taki będzie... (oczywiście psy są większe i silniejsze, ale to wiadomo :P)

Gość pati215
psa zdecydowanie.... ja mialam psa tylko ze owczarka szetlandzkiego ale ja mam swoj dom i podworko wiec to dla mnie zaden problem byl.... i wcale nie uwazam ze suczki sa wierniejsze to po prostu zale zy od charakteru psa moj byl mi werny:) wez psa:)

Gość pati215
i jak zdecydowana juz czy jeszcze nie

jak bedziesz miała suke to kiedys kiedy bedzie wieksza to mozesz ją skrzyzowac z psem i sprzedac czyste owczarki.

Gość Antosia9401
Ja miałam najpierw psa i byl z nim duzy klopot bo lubił uciekac do suczek gdy wyczul cieczke itp, po kastracji sie zmienil, mimo to musial odbyc tresure zeby wkońcu być posłusznym. Od roku mam suczke owczarka i serdecznie polecam, bo to najcudowniejsze i najwierniejsze psiaki. Co do cieczki to bym nie przesadzała, moja miała już dwie i jakoś psy się nie zlatywały. Także z mojej strony polecam serdecznie suczke, jest czysta wierna i potrafi bronić swojego właściciela ;)

Gość borewicz07
Miałem różne psy ale od 2 lat mam suczkę owczarka niemieckiego z hodowli. Powiem że suka jest łatwiejsza do ułożenia niż pies i nie podlewa krzaków. Jeśli chodzi o obronę to z reguły pies jest ostrzejszy niż suka i silniejszy.natomiast wadą posiadania suki są cieczki które mogą wystąpić 2 razy w roku i trzeba jej pilnować.

Gość gość
Moja suczka (choć jest niewielka) pilnuje posesji i nawet ludzi których zna obszczekuje zawiadamiając że ktoś wchodzi. Obcych gryzie po nogawkach;-) od dziecka miałam psy i powiem tylko tyle- nigdy psa samca, tylko suczki. Są mądrzejsze pod każdym względem.

Gość gość
Mój pies chodź ma juz swój wiek-8lat jest najlepszym ze wszystkich psiakow. Nie prawda ze psy więcej znaczą teren - suki też to robią tak często. Owczarek niemiecki jest idealną rasą właśnie do ochrony. Tylko naucz go za szczeniaka paru sztuczek, aportowania.... I do tego spacery, dużo spacerów, chyba że nie będzie uwięziony ale mimo to lubią sobie pobiegać po innym terenie niż swój :-) i wcale nie ma różnicy ze to suki się bardziej przywiązują, wręcz przeciwnie myślę że właśnie psy są wierniejsze. Jak obdarzysz go uczuciem on ci sie bedzie odwdzięczyć, zobaczysz :-)